Har din arbetsplats behov av fortbildning inom ett specifikt område, kopplat till naturvetenskap, teknik, bebyggd miljö eller lärande för hållbar utveckling? Kontakta oss så sätter vi ihop en skräddarsydd fortbildning till er. Den kan vara ett par timmar, en halvdag, en heldag eller sträcka sig över flera dagar.
Våra fortbildningar är kostnadsfria för alla skolor och förskolor i Lunds kommun. I mån av tid och möjlighet genomför vi även beställda fortbildningar i andra kommuner mot en kostnad.
Här hittar du exempel på utbildningar som vi har genomfört tidigare:
I uppstartsdagarna inför höstterminen 2023 träffade vi hela kollegiet på Vårfru- och Apelskolan. Deras rektor hade beställt en fortbildningsdag med syfte att inspirera nya kollegor till utomhuspedagogik samt att göra något gemensamt med arbetslagen. Vi delade hela gänget i två grupper som fick gå varsin klimatvandring. Den ena gruppen vandrade genom Rinnebäcksravinen och den andra längs Höje å. Grupperna sammanstrålade lagom till lunch vid Klimatleken. Under vandringen fick deltagarna jobba med temat energi och klimat. De fick bland annat fundera kring begrepp som energi och fossil energi, samt resonera kring klimatkrisens ursprung. De fick sedan i uppdrag att utnyttja en energiform som kan ge värme eller el. I smågrupper skulle de försöka få föremål att röra sig med hjälp av vind- och vattenkraft, och att få en viss volym vatten att värmas några grader med hjälp av aluminium och speglar.
Återkopplingen från rektorn sammanfattar dagen: "Vi fick en fin dag tillsammans med mycket bra övningar och diskussioner! Era övningar bidrog till gemensamma upplevelser, fint samarbete och härliga minnen."
I slutet av vårterminen 2023 beställde rektorn på Påskagängets skola en fortbildning för hela kollegiet kring deras läsårstema som handlade om de fyra elementen. Under en förmiddag i början av höstterminen fick pedagogerna göra aktiviteter kopplade till Lgr22. Med hjälp av bland annat cykelpumpar, stormkök, luppar, marshmallows och rep fick deltagarna ställa hypoteser och tillämpa det naturvetenskapliga arbetssättet kring jord, vatten, luft och eld. Det blev många aha-upplevelser och mycket skratt, precis som det ska vara när man går på fortbildning med Naturskolan i Lund. En deltagare sammanfattade sin förmiddag så här på uppdraget en mening per element:
Jord – Jag känner mig inspirerad och full av idéer efter denna förmiddag.
Vatten – Väl förberedda och inspirerande naturpedagoger med.
Luft – Lärorika aktiviteter i trevligt sällskap.
Eld – Engagemang.
Under två lite regntunga och grå morgontimmar i november 2023, träffade vi ca 20 entusiastiska fritidspedagoger från Revinge skola, Uggleskolan och Byskolan vid den nyanlagda våtmarken i Södra Sandby. De hade efterfrågat att få bekanta sig med området och få inspiration till pedagogiska aktiviteter att göra där. Vi gick en vandring med ett antal stopp där vi bland annat undersökte hur vi kan få vattnet att rinna långsammare genom landskapet och diskuterade varför det är viktigt ur flera aspekter, så som vattenrening och översvämningshantering. Vi spanade på fåglar och testade hur det är att flaxa med "vingarna". På platsen har man hittat lämningar från Järnåldern (500 år f.Kr) och deltagarna fick avslutningsvis pröva att göra upp eld med flinta, eldstål och fnöske.
Rektorerna på Österskolan och Byskolan i Södra Sandby beställde en fortbildningsdag i augusti 2022 för all sin personal. Temat var hållbar utveckling och de globala målen. Utifrån rektorernas önskemål, årstiden och platsen skräddarsydde vi sedan innehållet på fortbildningen. Dagen inleddes med att Naturskolan höll en föreläsning på temat i Byskolans matsal. Sedan fick deltagarna arbeta i mindre grupper för att lära känna de 17 globala målen med hjälp av den så kallade diskussionskarusellen. Under eftermiddagen fick personalen prova på tre olika aktiviteter utomhus i närområdet som kopplade till olika globala mål; arbeta med biologisk mångfald i närmiljön genom att upptäcka småkryp intill ån (mål 4, 13 & 15); diskutera en pryls livscykel (mål 4, 8, 9, 12 & 13); samt prata om sina tankar och känslor kring de problem mänskligheten står inför (mål 3, 4, 11 & 16). Dagen uppskattades av flertalet deltagare, och skratt och konstruktiva diskussioner avslutade dagen.
Telefon: 046-359 70 60
E-post: naturskolan@lund.se
Adress: Observatorieparken, Svanegatan 9, Lund.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?