Länk till startsidan

Socialt förebyggande arbete

Vi stödjer de medborgare som behöver socialtjänstens insatser. Tillsammans ser vi till att barn och unga får en så bra uppväxt som möjligt. Vi utgår från hela familjens situation och att ingen ska fara illa. Vi erbjuder ett stort och bra utbud av öppna stöd och tjänster till barn, unga, familjer och vuxna.

Stöd till barn och unga

Om du är ung och mår dåligt kan det kännas bra att prata med någon. Här har vi samlat information om det stöd som finns i Lund, regionen och nationellt för dig som är barn eller tonåring.

Läs mer om stöd för barn och unga

Stöd till familjen

Att vara en bra mamma eller pappa är alla föräldrars önskan, men ibland sätts du på verkliga prov. Det kan handla om allt från syskon som bråkar, oro över att ha ett barn som inte vill gå till skolan till osäkerhet om vilka regler man ska sätta. Vi erbjuder vägledning enskilt och utbildningar i grupp samt stöd till föräldrar som separerar, både digitalt och genom samtal.

Läs mer om stöd till familjen

Stöd till vuxna

Du som är över 25 år och har ett skadligt bruk, beroende eller andra typer av psykosociala problem kan ansöka om stöd hos socialtjänsten. Det finns även stödgrupper för anhöriga till personer med beroendeproblematik.

Läs mer om stöd till vuxna och anhöriga

Läs mer om stöd till dig med psykisk funktionsnedsättning

Uppsökande socialarbetare

Om du ser Lundabor som du tror kan behöva stöd, ta kontakt med socialtjänstens uppsökande verksamhet. Våra uppsökande socialarbetare arbetar kvällstid en kväll i veckan och kan hjälpa dem som är över 18 år.

Läs mer om uppsökande socialarbetare

Socialsekreterare hos polisen

För att ge stöd till de unga och familjer där ett barn eller ungdom begått brott finns socialsekreterare hos polisen. För att minska risken för brottslig utveckling är det viktigt att ni som familj får stöd så tidigt som möjligt.
Ditt barn kan få stödsamtal och du som förälder kan få rådgivning och information om vilket stöd i föräldraskapet som finns att få.

ANDTS

Kommunen arbetar aktivt mot alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar – förkortat ANDTS. I den handlingsplan som är framtagen inom området definieras 26 åtgärder. Som ett par exempel på åtgärder finns nätverk mot doping och samverkan med studentnationer och övrigt nöjesliv. Här finns insatser som riktar sig till unga, föräldrar, unga vuxna och äldre lundabor samt projekt tillsammans med Länsstyrelsen för att kunna arbeta effektivt och i samverkan mot narkotika.

Länk till handlingsplanen för ANDTS.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?