Länk till startsidan

Samarbete för ökad trygghet

Lunds kommun har ett mål om att vara Sveriges tryggaste kommun. För att nå dit krävs det att vi samarbetar med flera andra aktörer, bland annat polisen. Vi har även flera program, råd och beredningar för att du som Lundabo ska känna dig trygg i vår kommun.

Samverkan med polisen

Arbetet med att minska brottsligheten och öka lundabornas trygghet sker i samverkan med polisen och Lunds brottsförebyggande råd, men även med fastighetsägare, näringsliv, föreningsliv och civilsamhället.

Överenskommelse för det brottsförebyggande arbetet 2024–2027

Ansvaret för det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet i kommunen delas av Lunds kommun och Lokalpolisområde Lund. Samverkan, som kommunstyrelsen ställt sig bakom, regleras genom en överenskommelse mellan de båda parterna.
I överenskommelsen finns fem prioriterade områden som kommunen och polisen ska samverka kring:

  • Trygghetsskapande åtgärder
  • Barn och unga
  • Alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar (ANDTS)
  • Brott i nära relationer
  • Brott mot äldre personer

Samverkansöverenskommelse mellan Lunds kommun och lokalpolisområde Lund 2024–2027 Pdf, 130 kB.

Lägesbildsarbete i Lunds kommun

I juli 2023 trädde en ny lag i kraft, som ställer krav på hur kommuner ska bedriva sitt brottsförebyggande arbete. Med den nya lagen har kommunerna och Polisen fått ett gemensamt lagstadgat ansvar för det brottsförebyggande arbetet.
Lagkraven innebär bland annat att Lunds kommun måste bedriva ett långsiktigt lägesbildsarbete, för att skapa en tydlig bild över hur problematiken ser ut lokalt. Lägesbildsarbetet ska vara kunskapsbaserat, grunda sig på forskning och ske i en process om tre steg.
Det första steget handlar om att kartlägga all brottslighet inom Lunds geografiska yta. Andra steget är att genomföra en orsaksanalys som undersöker vilka bakomliggande orsaker det finns till den problematik som identifierats. Slutligen ska kommunen ta fram en plan med åtgärder, som bygger på underlaget från orsaksanalysen.
Processen med att ta fram lägesbilden ska bidra till att effektivisera och systematisera kommunens arbete, att resurser används väl utifrån lokala behov samt att få största möjliga effekt av de åtgärder som beslutats.

Kartläggning av brottsligheten i Lund (pdf) Pdf, 811 kB.
Riksdagen – kommuners ansvar

Program för trygghet och säkerhet

För att möta de olika typer av hot och risker som samhället står inför behöver vårt arbete utgå ifrån en helhetssyn och att kunna agera i bred samverkan med aktörer på olika nivåer – lokalt, regionalt och nationellt. Syftet med 'Program för trygghet och säkerhet' är att fastställa en gemensam riktning för arbetet med trygghets- och säkerhetsfrågorna. Programmet har sex prioriterade områden: olycksförebyggande arbete, bygga motståndskraft och krishanteringsförmåga, informationssäkerhet, förebygga brott, förebygga hot och våld mot anställda och förtroendevalda samt motverka otillåten påverkan och korruption.

Program för trygghet och säkerhet Pdf, 1 MB.

Program för social hållbarhet – Ett Lund för alla

Lunds kommun arbetar med social hållbarhet på många olika sätt. Målsättningen med arbetet är att skapa jämlika livsvillkor och förverkliga mänskliga rättigheter för alla som bor och verkar i Lund. Arbetet styrs av vårt program för social hållbarhet, som bygger på de globala målen för hållbar utveckling, de nationella folkhälsomålen och de mänskliga rättigheterna. Programmet är uppdelat i sex prioriterade områden: demokrati, utbildning och lärande, levnadsvanor, arbete och sysselsättning, boende och närmiljö samt jämställdhet.
Lunds kommuns program för social hållbarhet 2020–2030 Pdf, 2 MB.

Lunds brottsförebyggande råd

Lunds Brottsförebyggande Råd, LBRÅ, arbetar för att skapa en tryggare kommun att bo, leva och arbeta eller studera i. Rådet består av både kommunala företrädare och personer från andra verksamheter, till exempel polisen.

Lunds Brottsförebyggande Råd arbetar med social prevention i form av välfärdsreformer och arbete mot riskgrupper, samt med situationell prevention, vilket innebär att förändra situationer som inbjuder till brott.

Trygghetsberedningen

Trygghetsberedningen bereder ärenden till kommunstyrelsen som berör frågor om trygghet och brottsförebyggande arbete inom kommunens geografiska område. I trygghetsberedningen deltar politiker och tjänstepersoner i kommunen.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?