Länk till startsidan

Europa Direkt – för dig som ungdom

Du som är ung har flera möjligheter att arbeta, studera och resa i EU. Skaffa erfarenheter för livet, oavsett om du arbetar som volontär, praktiserar i Lund eller studentambassadör. Valen är många!

Karriär inom EU

Praktik

 • Inom EU
  Är du EU-intresserad, student och drömmer om att praktisera utomlands? Då bör du ta chansen att söka praktik på någon av EU:s institutioner. Det finns möjligheter till både betald och obetald praktik.
  Jobb och praktik – Careers with the European Union
  EU-kommissionen
 • Inom EU:s institutioner i Sverige
  För dig som är EU-intresserad och student finns möjligheten att praktisera på EU-institution med säte i Sverige. Ansök om att praktisera hos EU-kommissionens representation i Sverige eller på Europaparlamentets kontor i Sverige.
  Praktik och arbete
  Praktik vid EU-kommissionen
 • I Lund
  Vill du få en inblick i hur EU verkar på lokal nivå? Varje termin erbjuder vi två studenter att göra praktik på Europa Direkt Lund. Håll utkik efter våra annonser, som kommer i mars och oktober, för nästkommande termin.

Arbete inom EU

Brinner du för EU-frågor och drömmer om att jobba för EU? EPSO, EU-institutionernas rekryteringsbyrå, samlar samtliga annonserade tjänster inom EU:s olika institutioner. Du kan även ansöka om praktikplatser inom EU:s medlemsländer.

Jobb och praktik – Careers with the European Union

Studentambassadör för EU

Är du student, utåtriktad och motiverad att informera om EU-jobb på ditt universitet? Då borde du söka frivilliguppdraget som studentambassadör! Som studentambassadör får du bland mycket annat, möjlighet att lära dig mer om olika EU-jobb och sprida informationen till andra studenter.

Allt om uppdraget och hur du söker finns på EU Careers webbplats.

Studentambassadör för EU – EU Careers

Fyra ungdomar promenerar på kullersten, en vänder sig om och ler.

Arbeta i ett annat EU-land

Eures

Eures är ett samarbetsnätverk som ska främja fri rörlighet för arbetstagare i de 27 EU-länderna samt Schweiz, Island, Liechtenstein och Norge. På Eures webbplats kan du söka arbete i alla medlemsländerna, samt få stöd och vägledning i ditt arbetssökande i andra länder.

EURES

Volontärarbete för ungdomar

Volontärarbete är ett bra sätt att få erfarenhet av nya platser och kulturer och nya färdigheter, samtidigt som man hjälper andra. Genom Europeiska solidaritetskåren kan du som är mellan 17-30 år ansöka om volontärtjänster.

Bli volontär | MUCF

Erasmus och utbyten

Erasmus+ är ett EU-program för utbildning, kompetensutveckling och mobilitet för unga. Programmet har under drygt 30 år möjliggjort för studenter att studera en del av sin utbildning vid ett annat lärosäte i Europa.

Erasmus+

På nationell nivå kan du vända dig till Myndighet för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, för att få vägledningen kring utlysningar inom Erasmus+ ungdom.

Erasmus+ – MUCF

Du kan också vända ditt till Universitets- och högskolerådet, UHR, för stöd inom Erasmus+ utbildning.

Nationellt kontor för Erasmus+ – Universitets- och högskolerådet

Tävla om ett resekort inom EU

Är du över 18 år och bor i ett land som ingår i Erasmus+? Då kan du vara med och tävla om ett resekort, med tåg, i Europa för att upptäcka mångfalden, lära dig om kulturarv och historia samt träffa nya vänner från hela kontinenten.

DiscoverEU är en insats i Erasmusprogrammet som ger ungdomar möjlighet att resa runt i Europa och få nya erfarenheter. Håll utkik på DiscoverEU’s webbplats för mer information om när nästa ansökan öppnar.

DiscoverEU

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?