Länk till startsidan

Europa Direkt – för dig som lärare

Är du lärare som vill att dina elever ska få mer kunskap om EU men att du inte vet hur du ska gå till väga? Vi finns här för dig!

Vi föreläser i ditt klassrum

Vi på Europa Direkt Lund kommer gärna ut till din skola och håller en föreläsning eller ett inspirationspass om EU:s politik, institutioner och prioriteringar. Helt utan kostnad. På detta sätt bidrar Europa Direkt till att förstärka skolundervisningen med ett internationellt och europeiskt perspektiv.

Vill du att vi ska komma till din klass? Skicka oss ett mejl med dina tankar och önskemål.

E-post: europadirekt@lund.se

”Ett internationellt perspektiv är viktigt för att kunna se den egna verkligheten i ett globalt sammanhang och för att skapa internationell solidaritet. Undervisningen i olika ämnen ska ge eleverna kunskaper om Europeiska unionen och dess betydelse för Sverige samt förbereda eleverna för ett samhälle med allt tätare kontakter över nations- och kulturgränser. Det internationella perspektivet ska också bidra till att utveckla elevernas förståelse för den kulturella mångfalden inom landet” (Skolverket, 2011).

Tre spykister sitter vid ett bord i klassrummet och räknar. Läraren pekar i boken och förklarar,

Elev- och lärohörnan

Här hittar du undervisningsmaterial, tävlingar, aktivitetsböcker, spel och mycket mer som kan stimulera till ökad EU-kunskap i undervisningen.

Elev- och lärarhörnan på Europa.eu

Beställ publikationer

Det finns flera publikationer från EU som du kan beställa helt utan kostnad. Här är några förslag, som vi rekommenderar. Du är varmt välkommen att kontakta oss på Europa Direkt Lund för att få skräddarsydd hjälp med att hitta rätt material.

Tips på publikationer från EU

Europa direkt kan beställa direkt från EU:s publikationsbyrå.

Publications Office of the EU

EU & jag – Publications Office of the EU

Europeiska unionen – Publications Office of the EU

A short guide to the EU - Publications Office of the EU

Du kommer längre med språk - Publications Office of the EU

Bra material om hur EU fungerar finns också att ladda ner direkt eller beställa gratis från Riksdagens EU-information.

Informationsmaterial om EU – Sveriges riksdags EU-information

Europaparlamentets ambassadörskola

Vill du och dina elever lära er mer om Europaparlamentet? Europaparlamentets kontor i Stockholm erbjuder ett kostnadsfritt utbildningsprogram som riktar sig till lärare och elever på högstadiet och gymnasiet. Syftet med programmet är att öka kunskapen om europeisk parlamentarisk demokrati bland unga, genom att ge dem kunskaper om EU och i synnerhet Europaparlamentet.

Ansök senast den 15 augusti 2022

Allt om programmet och hur du anmäler dig finns på Europaparlamentets kontor i Stockholms webbplats.

Europaparlamentets ambassadörsskoleprogram

Om din skola blir antagen till programmet kommer du som lärare bli inbjuden att medverka vid två utbildningstillfällen. Du kommer att få ta del av utbildningsmaterial, få tips och idéer om att lära ut om EU i klassrummet och träffa ledamöter från Europaparlamentet. Du kommer bli del av ett europeiskt nätverk av EPAS-skolor i alla EU:s medlemsländer.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?