Länk till startsidan

Samverkan med Lunds universitet

Lunds kommun arbetar i nära samverkan med Lunds universitet för att utveckla Lund till ett levande, ledande och attraktivt kunskapscentrum. Genom att arbeta proaktivt tillsammans skapar vi en attraktiv stad att bo, studera och arbeta i.

Samverkansavtal

2019 tecknades ett förnyat samverkansavtal som fastställer fyra områden där kommun och universitet har gemensamt intresse av och ansvar för att driva utvecklingen. Under varje område ligger ett antal prioriteringar som följs upp och revideras årligen.

Syfte och ambition

Detta samverkansavtal tydliggör och konkretiserar Lunds universitets och Lunds kommuns gemensamma ansvar att säkerställa Lund som ett levande, ledande och attraktivt kunskapscentrum. Genom att se varandra som strategiska samarbetspartners och arbeta proaktivt tillsammans, kan såväl verksamheterna inom respektive organisation som varumärket Lund och organisationernas varumärken stärkas. Ett nära samarbete öppnar för möjligheten till gemensam organisationsutveckling och internationell benchmarking inom olika områden.

Vision

Lunds universitet och Lunds kommun har ett ömsesidigt och gemensamt ansvar för att säkerställa Lund som ett levande, ledande och attraktivt kunskapscentrum som gör skillnad och skapar en hållbar framtid.

Fyra fundament

Vägen till visionen är byggd på fyra fundament. Varje fundament skiljer sig åt och har sin egen logik, men genom att de samverkar och integreras skapas en samlad långsiktighet. Universitetet och kommunen är tongivande i varje fundament. En långsiktighet i parternas samverkan och tydliggörande av fundamenten leder till en hållbarhet i samverkan över tid.

Universitetsledningen och kommunstyrelsens arbetsutskott följer årligen upp och reviderar samt fastställer prioriterade områden. På så vis ges förutsättningar för nya samarbeten utan att samverkansavtalet revideras.

  1. Stadsutveckling i Lund
  2. Publika kultur- och museiverksamheter vid Lunds universitet
  3. Näringsliv och innovationssystem i Lund
  4. Studenter i Lund

Stadsutveckling i Lund

Universitetet och kommunen har ett gemensamt och ömsesidigt intresse av och ansvar för stadsutvecklingen i Lund. Detta tar sig bland annat uttryck i campusutveckling utefter Kunskapsstråket. Samverkan kring stadens utveckling skapar ökad attraktivitet både för universitetet, forskningsanläggningarna och staden. Infrastrukturella frågor är ett samverkansområde som täcker in både hårda och mjuka värden. Att utveckla attraktiva skolor, stärka kopplingen mellan grund- och gymnasieskola och forskning samt utveckla mottagandet av utländska forskare är prioriterade områden.

Publika kultur- och museiverksamheter vid Lunds universitet

Universitetet och kommunen har ett gemensamt och ömsesidigt intresse av och ansvar för att de unika publika kultur- och museiverksamheterna vid Lunds universitet utvecklas som en attraktiv magnet såväl nationellt som internationellt och blir naturliga besöksmål för Lundabor och besökare i Lund.

Näringsliv och innovationssystem i Lund

Universitetet och kommunen har ett gemensamt och ömsesidigt intresse av och ansvar för att stärka Lund som ett attraktivt val för näringslivets etablering och att behålla redan befintlig forsknings- och utvecklingsintensiva företag i Lund. Det inkluderar tillgång till inspirerande miljöer för att innovativa idéer ska utvecklas, inkubation, stöd till nystartade företag och ökad tillväxt. Här finns idag unika och framåtsyftande strukturer, klusterorganisationer och gemensamma projekt som är viktiga att bygga vidare på och utveckla. Lunds universitet, Lunds kommun och näringsliv samt organisationer i Lund har bildat den ekonomiska föreningen Future by Lund. Future by Lund är en innovationsplattform för utveckling av smarta, kreativa och hållbara samhällen.

Studenter i Lund

Universitetet och kommunen har ett gemensamt och ömsesidigt intresse av och ansvar för att utveckla Lund som en attraktiv studentstad. Studenterna utgör nästan en femtedel av kommunens invånare och universitetet och studentlivet har satt sin självklara prägel på staden. Det är viktigt att studentlivet fortsätter vara en stark attraktionskraft för Lund som studentstad. Prioriterade frågor för att Lund ska vara en ännu bättre studentstad, inte minst för internationella studenter, är bland annat utvecklingen av attraktiva boendemiljöer för studenter och förebyggande åtgärder och stöd vid psykisk ohälsa.

Struktur

Genomförande av denna samverkan sker genom att respektive part identifierar ansvariga för de olika fundamenten. Gemensam finansiering sker genom långsiktiga åtaganden. Uppföljning och utvärdering sker årligen via ledningsmöten mellan parterna.

Prioriterade utvecklingsområden 2023/2024

Science Village Scandinavia (SVS)

Lunds universitet och Lunds kommun har ett gemensamt ansvar att utveckla SVS. Den gemensamma målsättningen är att skapa en mötesplats och brygga mellan allmänhet och forskning. En viktig del i detta ansvar är utvecklingen av ett Science Center som ett publikt upplevelsecenter och fönster in mot MAX IV och ESS. Science Village Scandinavia AB ägs av Lunds universitet genom Stiftelsen Akademihemman, Lunds kommun och Region Skåne.

Campusutveckling utefter Kunskapsstråket

Lunds universitet och Lunds kommun har ett gemensamt ansvar att utveckla kunskaps-, kultur- och innovationsmiljöer längs med Kunskapsstråket. Med ESS och MAX IV får Lund ytterligare internationell tyngd som kunskaps- och innovationscentrum. En gemensam målsättning är att stråket blir en mer integrerad del av stadsstrukturen och att en hållbar stadsmiljö förnyas i byggnader, parker, gator, cykelstråk och spårväg.

Etableringen av ett nytt sjukhusområde inom Kunskapsstråket kommer kräva en samordnad process och långsiktig samverkan mellan universitet, kommun och region.

Infrastrukturella frågor

För att attrahera och behålla internationell spetskompetens i Lund, behöver stödet till internationella forskare, medarbetare och medföljande fortsatt stärkas. Lund ska erbjuda attraktiva miljöer, internationella skolor, bostäder och övernattningsmöjligheter. Samverkan kring infrastrukturella frågor handlar bland annat om att utveckla attraktiva skolor, stärka kopplingen mellan grund- och gymnasieskola och forskningen samt stärka kopplingen till internationella skolor.

Mötesdestinationen Lund

En nära samverkan mellan universitetet och kommunen och är viktigt för att Lund ska bli den självklara mötesplatsen för nationella och inter-nationella möten och event. Parterna utforskar gemensamt hur vi möter kultur i framtiden och för dialog om hur utvecklingen av kreativa och kulturella näringar kan bidra till stadsutvecklingen i Lund. Det nystartade nätverket Heja Lund är ett exempel på hur universitet, kommun och näringsliv kraftsamlar för att lyfta Lund genom evenemang och möten.  

Genom ett samarbetsavtal arbetar LU Konferens och Visit Lund AB, utifrån den gemensamma målsättningen att utveckla Lund och Lunds universitet som mötesdestination och därigenom attrahera fler kongresser och möten. 

Hållbara Lund

Lunds kommun strävar efter att vara ledande inom miljö- och klimatfrågor och Lunds universitet spelar en viktig roll för att nå de högt satta miljö-målen. Genom universitets tematiska samverkansinitiativ, profilområden och andra forskningssamarbeten arbetar vi gemensamt med centrala samhällsutmaningar. Utmaning Hållbart Lund, Klimatpolitiskt råd, och Hållbarhetsveckan är ytterligare initiativ där vi möter samhällsutmaningar tillsammans.  

Lunds kommun och Lunds universitet samverkar i ett forum för forsknings-och utvecklingsfrågor för social hållbarhet. Syftet är att bidra med forskningsbaserad kunskap till kommunens arbete med social hållbarhet och att i samverkan utveckla kunskap om social hållbarhet ur ett verksamhetsnära perspektiv.  

Botaniska trädgården

Trädgården är en av fyra botaniska trädgårdar i Sverige och unik i sitt slag som både en infrastruktur för universitetets forskning och utbildning och en öppen stadsträdgård för medborgarna. Botaniska trädgården ger på så vis ett unikt tillskott till Lunds utveckling. Genom detta samverkansavtal fastslås att Lunds universitet och Lunds kommun har en gemensam vision att Botaniska trädgården är en öppen trädgård till gagn för Lund. Ett särskilt avtal reglerar styrning och finansiering av denna samverkan.

Nätverk för Publika kultur- och museiverksamheten

Flera av Lunds institutioner för kultur och museer samverkar i ett forum för diskussion på strategisk nivå om gemensamma behov och analyser. Gruppens målsättning är att stärka varandra och säkerställa att potentiella samarbeten och synergier inte missas. Deltar gör: kultur- och fritids-förvaltningen, tekniska förvaltningen, Visit Lund AB, USV/LUKOM kansli, Botaniska trädgården, Historiska museet, Odeum, Skissernas Museum, Vattenhallen Science Center, Domkyrkan och Kulturen i Lund.

Kultursamverkan med Lunds skolor

Lunds kommun arbetar aktivt med att erbjuda alla barn och elever kunskap inom kultur och en bredd av kulturupplevelser. De publika kultur- och museiverksamheterna vid Lunds universitet erbjuder viktiga lärmiljöer och samlingar att hämta kunskap ur. Lunds skolor utgör i sin tur en viktig målgrupp för de publika verksamheterna vid Lunds universitet. Vattenhallen Science Center och Lunds kommun har avtalat om ett rabatterat pris för skolbesök från Lunds kommunala förskolor, grund- och grundsärskolor, fritidshem samt gymnasieskolor. Skissernas Museum och Botaniska trädgården erbjuder ett brett skolprogram från förskola till gymnasium. Historiska museet är en viktig plats för skolorna där historien möter nuet och framtiden.

Ideon Science Park

Ideon Science Park grundades som den första science parken i sitt slag i Sverige för att koppla forskning till innovationer och entreprenörer. Uppdraget idag är att verka för att fler företag med forskningsbakgrund startas, att fler jobb bildas med bolagen som grund samt att attraktionen för området, Lund och regionen ökar. Lunds universitet och Lunds kommun är båda engagerade aktieägare i Ideon Open AB (under namnändring till Ideon AB) och utgör båda en del av styrelsen.

Medicon Village

Medicon Village är en innovationsmiljö inom Life Science som främjar tillväxt, gränsöverskridande och tvärvetenskapliga samarbeten. Lunds universitet och Lunds kommun har ett gemensamt intresse av att stödja tillväxtmiljön, innovationsplattformen och mötesplatsen för människors hälsa och bättre liv. Lunds universitet och Lunds kommun stödjer verksamheten och utgör en del av styrelsen.

Inkubatorer och innovationsmiljöer

Lunds universitet och Lunds kommun har ett gemensamt intresse av att tillvarata forskningskompetens vid universitetet och säkerställa att forskare, studenter, entreprenörer och bolag har tillgång till professionell rådgivning och stöd. Den gemensamma målsättningen är att skapa fler bolag i Lund baserade på kunskap och forskningsresultat samt att små forskningsbolag växer och utvecklas i Lund.

Parterna har ett särskilt gemensamt intresse i följande innovations-främjande aktörer som ger stöd i omvandlingen från forskning till samhällelig påverkan och nya produkter och tjänster som bidrar till hållbar tillväxt och sysselsättning i Lund.

LU Innovation och LU Holding

LU Innovation och LU Holding stödjer forskare och studenter som vill utveckla forskningsresultat och idéer till innovationer och bärkraftiga företag. Lunds kommun samverkar med Venture Lab, LU innovations studentverksamhet, i delar med koppling till Lunds kommuns näringslivsprogram.

SmiLe Incubator

SmiLe Incubator stödjer och främjar utvecklingen för företag inom Life Science. Genom att föra samman entreprenörer, investerare, universitet och kommun skapas goda förutsättningar för innovation och utveckling. Lunds universitet och Lunds kommun stödjer verksamheten och utgör en del av styrelsen.

Workshop om den attraktiva studentstaden

Lunds universitet och Lunds kommun har ett gemensamt ansvar för att Lund ska vara en attraktiv studentstad och förstahandsvalet för svenska och internationella studenter. För att ta fram aktiviteter och strategier för att utveckla studentstaden, arrangeras årligen en workshop med kommun, universitet och studentorganisationerna. Studentlivet i Lund är en starkt bidragande faktor vid val av studieort och samverkan med student-organisationerna är avgörande för att utveckla en attraktiv studentstad.

Studentbostäder

Lunds universitet och Lunds kommun samarbetar för att förbättra bostadssituationen för Lunds studenter utifrån den gemensamma målsättningen att ingen ska behöva tacka nej till att läsa vid Lunds universitet för att de inte har någonstans att bo. Utvecklingen av attraktiva boendemiljöer för studenter, och ett mer levande Kunskapsstråk med en blandning av utbildning och bostäder, är viktigt för att göra Lund till en ännu bättre studentstad.

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)

Studenter är en viktig målgrupp för kommunens framtida kompetens-försörjning. Genom VFU skapas en fördjupad kontakt med presumtiva medarbetare samtidigt som studenterna utvecklas i sin yrkesroll och lär känna verksamheten och en tänkbar framtida arbetsplats

Förebyggande arbete för studenters hälsa och välbefinnande

Studier pekar på att en hög andel studenter upplever stress och känner oro för att inte klara av sina studier. Lunds universitet och Lunds kommun har tillsammans med regionen ett gemensamt ansvar för att arbeta preventivt för att säkerställa att studenter i Lund vet var de ska vända sig för att få stöd och vård. Studenthälsan, Unga Vuxna och Fontänhuset i Lund är exempel på viktiga aktörer som når unga vuxna med insatser som främjar psykisk hälsa.

Kontakt

Christoffer Nilsson, kommundirektör
E-post: christoffer.nilsson@lund.se

Externa relationer

Kommunkontoret, Lunds kommun
E-post: externarelationer@lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?