Länk till startsidan

Skryllegården och naturum Skrylle

Lunds största natur- och friluftsområde erbjuder vandringar i skog och mark, fiskevatten och motionsspår. Besök naturum och lära dig mer om traktens växter och djur, kulturhistoria och geologi . Välkommen till oss, vi berättar gärna mer!

Våra aktiviteter

Här kan du vara med på programaktiviteter med naturen som inspirationskälla.

Här finns alla aktiviteter

På Skrylles webbplats hittar du allt du behöver – kartor, inspiration och nyheter om vad som händer i området.

Skrylle

Upptäck mer i Skrylle

Skrylle består av flera sammanlänkade naturreservat mellan Dalby och Södra Sandby. Besök trollskogen med vresbokarna i Gryteskog eller den kuperade fäladsmarken i Måryd.

Skrylleområdet

En informationsskylt i trä som visar de olika spåren i Skrylle.

Skryllegården

Skrylleområdet består av flera sammanlänkade naturreservat mellan Dalby och Södra Sandby. Vid Skryllegården startar flera motionsspår, vandringsleder och mountainbikespår. Det finns en restaurang och ett utegym.

Vid Skryllegården finns även vårt naturum med information om naturen och djuren.

Ta bussen till Skrylle

Naturbussen, linje 159, går mellan Lund och Skrylle. Linjen kör hela våren, sommaren och in på hösten.

Skånetrafikens information om naturbuss 159

Buss 175 går året runt till hållplats Skrylle nere vid Sandbyvägen och under helgerna kan du resa till hållplats Skrylle med beställningstrafik. Se Skånetrafikens reseplanerare för tidtabellerna.

Skånetrafiken

Föranmäl om fler än tio personer ska resa

Kontakta Skånetrafiken minst fem arbetsdagar i förväg om du reser i grupper på fler än tio personer.
E-post: reseanmalan@skanetrafiken.se
Telefon: 0771 77 77 77

Hållplats Dalby Söderskog

Efter en kort promenad rakt genom nationalparken står en vacker ek, perfekt att ha picknick under. Här kan du lyssna på vårens första fågelsång och uppleva andra tidiga vårtecken. För den som vill vandra lite längre är det en fin promenad till Skryllegården, där du kan ta bussen hem.

Hållplats Måryd

Naturreservatet Måryds vackra landskap är perfekt att leka kurragömma i. Här kan både barn och vuxna utforska den porlande bäcken och sedan promenera till Skryllegården. På Skryllegården kan du ta en titt på naturum och fika på Skrylle Café och restaurang före hemfärd från hållplats Skryllegården.

Hållplats Skryllegården

För den som vill vandra är det bara att packa matsäcken, sätta sig på buss 159 och bege sig till Skrylle. Här kan du vandra Skåneleden från Skrylle till Torna Hällestad. I Torna Hällestad finns en lanthandeln där du kan köpa kaffe eller äta den medhavda matsäcken. Från Torna Hällestad kan du antingen åka buss hem eller vandra resten av Skåneledsrundan och åka hem från Skryllegården.

Motions-, vandrings-, cykel- och ridspår

Med start vid Skryllegårdens motionsanläggning utgår ett flertal motionsspår. Fyra spår är elbelysta från kl. 06 till gryning samt från skymning till kl. 22. Omklädningsrum, dusch och bastu finns i anslutning till gymmet vid Skryllegården. Ett tillgänglighetsanpassat spår finns söder om Skryllegården.

Det finns också flera naturstigar och vandringsleder i området. Ett par av dem är korta med roliga uppgifter – perfekta för mindre barn. Skåneledens rundslinga på 15 km finns för dig som vill ha lite längre vandring.

Med start och slut vid Skryllegården finns ett mountainbike spår. På slingriga stigar, över rötter och stenar, och genom barr- och lövskog. Spåret är ca 11 km långt och graderas som medelsvårt, med vissa krävande passager.

Runt Skrylle finns även ridstigar, som du kan ta dig fram på från hästryggen.

Ridvägar

Naturum Skrylle

Ett naturum är en port till naturen. Här får du veta mer om de djur, växter, geologi och kulturhistoria som format området innan du ger dig vidare ut för att upptäcka naturen.

Trähus med picknickbänkar framför
naturum i Skrylle.

Utställningar

Här finns en utställning där du kan lära dig mer om traktens växter, fåglar, insekter och djur, kulturhistoria och geologi.

Inomhusutställningen är öppen dagligen klockan 9–16, med undantag för julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen. Utomhusutställningen kan du besöka dygnet runt. Under vintermånaderna är utställningen obemannad.

Naturvägledare

Under vår, sommar och höst är utställningarna bemannade med naturvägledare alla dagar klockan 9–16, förutom vissa helgdagar. Då guidar vi grupper och finns här för dig som vill prata natur en stund.

I Sverige finns 32 naturum, hos Naturvårdsverket kan du läsa mer om dem.
Hitta naturum, Naturvårdsverket

 

På Länsstyrelsen Skånes webbplats kan du läsa mer om Skrylle och även se 360-graders foto över området.

Skrylle, Länsstyrelsen Skåne

Skrylles naturlek

Här kan mindre barn hoppa fram på stubbar och stockar. Den uppspända linan och balansstockarna är en utmaning för balanssinnet. Prova att glida nerför en annorlunda rutschkana som är en lite större utmaning än den som finns på den vanliga lekplatsen.

De som känner sig trötta efter leken kan pausa vid den lilla grillplatsen. Här finns stockar att sitta på och en liten eldstad att samlas kring. Ta med egen ved/kol till brasan. Den här grillplatsen kan inte förbokas.

Naturleken ligger cirka 500 meter öster om Skryllegården. Det finns vägvisare med "Naturlek" som visar dig vägen. Om du följer de röda träbitarna utmed det gul/röda spåret så kommer du till naturleken efter en 5-10 minuters promenad.

Grillplatser och vindskydd

I Skrylle finns många trevliga grillplatser och vindskydd att krypa in i vid ruskväder. En del grillplatser behöver bokas och andra är helt fria att använda.

Grillplats och vindskydd bokar du på Skrylles webbplats.

Skrylle – grillplatser och vindskydd

Viltgömstället Gyltan

Här kan du spana på framförallt vildsvin som lockas till platsen genom utfodring men också rådjur, dovhjort, räv, grävling och skogens fåglar.

Gyltan har plats för 8 personer som kan sitta bekvämt och spana. Huset har toalett och kamin, och är värmeisolerat. Det finns såklart ingen garanti för att du kommer att få se några djur. Det gäller att röra sig försiktigt inne i Gyltan, prata lågmält och inte gå ut när du väl gått in. Eftersom vildsvinen blir matade på platsen och är vana vid människors närhet så är chansen stor att få uppleva dem bara man håller sig så stilla och tyst som möjligt.

Du kan läsa mer om Gyltan och hur du bokar på Skrylles webbplats.

Skrylle – viltgömstället Gyltan

Nu utvecklar vi Skrylle

Varje år besöker närmare 800 000 personer Skryllegården och det finns ett behov av ett större naturum. Vi vill berätta mer om naturen och ge bättre service och information kring natur och friluftsliv. Naturum Skrylle ska få en ny byggnad. Läs mer och följ utvecklingen av området.

Skrylle – så utvecklar vi området

Hitta hit

Skryllegården ligger ca 12 km öster om Lund, mellan Dalby och Södra Sanby.
Här finns en stor parkering, som är gratis. Det går även att cykla på fina cykelleder från Lund, Dalby och Södra Sandby.

Hitta till Skrylle på en karta

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?