Länk till startsidan

Sammanhållet arbete för en effektiv och funktionell tjänstepersonsorganisation

Lunds kommun står inför en utmaning. Förändrad demografi, ändrade beteenden och livsmönster, snabb teknikutveckling och komplexa samhällsutmaningar innebär att förutsättningarna för kommunens uppdrag och verksamheter är i förändring.

Lunds kommun står, i likhet med hela kommunsektorn, inför ett stort förändringstryck. Grundutmaningen har varit känd länge. Förändrad demografi, ändrade beteenden och livsmönster, snabb teknikutveckling och komplexa samhällsutmaningar innebär att förutsättningarna för kommunens uppdrag och verksamheter är i förändring. Särskilt stor påverkan för kommunens förutsättningar har den samhällsekonomiska utvecklingen. Hög inflation och högre räntor innebär kraftigt ökade kostnader samtidigt som arbetsmarknaden förväntas försvagas, vilket påverkar skatteunderlaget. Som en följd riskerar kommunens kostnader att öka mer än intäkterna under kommande år, om inga åtgärder vidtas. Detta ökar kraven på kommunens förmåga att anpassa hur tillgängliga resurser används för att leverera välfärdstjänster med god kvalitet och utveckla Lund som attraktiv, hållbar plats. Kraven på effektivitet ökar.

Tillitsbaserad ledning och styrning

Under de senaste åren har flera brister och hinder för utveckling och ökad effektivitet identifierats i kommunens stödjande strukturer. Det handlar om både effekthämmande och kostnadsdrivande faktorer kopplade till kommunens organisering, stödverksamheter och styrning och ledning. Ett genomgripande arbete är inlett för att Lunds kommun ska bli ledande inom tillitsbaserad styrning och ledning. Det är en viktig komponent för att främja och mobilisera utvecklingsförmågan i organisationen. Omfattningen av det utvecklingsarbete som kommunen står inför kräver att även brister och hinder i övriga stödjande strukturer hanteras. För att stärka kommunens samlade förmåga att med kraft driva utvecklingsarbete för ökad effektivitet beslutade kommunstyrelsen i maj 2023 om ett utökat, sammanhållet arbete för en effektiv och funktionell tjänstepersonsorganisation. Som ett första steg gavs kommunkontoret ett antal utredningsuppdrag som innefattar att utreda för- och nackdelar med en samlad samhällsbyggnadsförvaltning, att tydliggöra ansvar och organisering av kommunkoncernens samlade fastighetsbestånd, att ta fram en modell för hur tillkommande lokalkostnader ska finansieras, att ta fram förslag på styrmodeller som kan ersätta köp/sälj-förfarandet samt att i övrigt se över gränssnittsfrågor inom kommunkoncernen.

Syftet med arbetet är att öka den politiska genomslagskraften ur ett helhetsperspektiv, att utveckla en funktionell och effektiv förvaltningsorganisation och att skapa en effektiv ekonomistyrning. Bedömningen är att det sammanhållna arbetet har potential att både öka kostnadseffektiviteten och stärka kommunkoncernens leveranser i serviceuppdraget, demokratiuppdraget och samhällsutvecklaruppdraget. Potentialen när det gäller kostnadseffektiviseringar bedöms uppgå till 250 miljoner kronor fram till 2026. Denna budgeteffekt är inarbetad i de ingående ekonomiska förutsättningarna för EVP 2024–2026.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?