Lund C är mer än bara en ny stationsbyggnad. För att området ska bli en bra helhet planeras förändringar i ett större område, både när det gäller utformning och praktiska trafiklösningar.
Planeringen av hela stationsområdet utgår från det ramprogram som beslutats av kommunfullmäktige.
Det är vid Mittelbron som de största förändringarna för Lund C föreslås. Här byggs en ny centralstationsbyggnad, i mitten av stationsområdet så att det blir tydligt att det är här samlingspunkten ligger för Lund C:s besökare. Med entréer åt alla väderstreck och mestadels bilfritt blir det enkelt att byta till spårväg, stadsbuss och regionbuss.
Tullkammaren flyttas för att ge plats åt den nya stationsbyggnadens bottenvåning.
Den nya stationen kommer att sträcka sig över spåren med en bredare bro än idag. Det blir alltså en entré även på den västra sidan, med service och möjlighet att lämna och hämta med bil.
Det kommer att vara möjligt att har kontor i de övre delarna i stationen, i båda ändarna. Det ramar in platsen och skapar ytterligare underlag för handel och service i omgivningen.
Sedan 2018 finns det ett arkitektförslag på hur den nya stationen kommer att se ut. Det var Elding Oscarson och C.F Møller Architects som vann en tävling. Detta förslag är en utgångspunkt, men en del praktiska justeringar kommer antagligen behöva göras. Stationen kommer att byggas och ägas av av statliga Jernhusen.
Bangatan stängs helt för privatbilar men bussar och leveranser tillåts på delar av gatan. Gatan får en ny sträckning bakom Tullkammaren. På så vis kan man röra sig mellan stationen och Clemenstorget utan att korsa någon gata. Samtidigt skapas utrymme för både stadsbussar och regionbussar.
Med mindre trafik på Bangatan blir det mer plats för stadsliv med uteserveringar, inbjudande gångstråk och ett lugnare tempo.
När Clemenstorget byggdes om inför spårvägens invigning 2020 förbereddes platsen inför hela stationsområdets utveckling. Att göra om den del av torget som är närmast stationen återstår.
Det kommer behövas fler cykelparkeringar i stationsområdet, både på östra och västra sidan. Tanken är att fler cykelparkeringar ska finnas under tak. Möjligheten att bygga ett underjordiskt garage under Bangatan undersöks. Det skulle ge cyklisterna ett bekvämt sätt att parkera, med ramp från Bangatan och direkt ingång till Rydes undergång och den nya centralstationsbyggnad. Det ger även ge mer plats på Bangatan till annat stadsliv.
När du cyklar ska du kunna korsa spåret via Skyttelbron, den nordligaste bron. Möjligheten
att korsa spåret via Kung Oskars bro och Trollebergsviadukten finns kvar.
Den västra sidan av Lund C kommer att bli mer stadslik. Det är vid Västra stationstorget och området närmast spår 6 som du främst hittar taxibilar, ersättningsbussar och långfärdsbussar. Här blir plats för att lämna och hämta med personbil.
I kvarteret Häradshövdingen, längst söderut, planeras bland annat för en ny hotell- och
kongressanläggning, men det ingår inte det formella Lund C-projektet.
Lokföraregatan ska upplevas som en entré till Lund C. Gatan förlängs söderut till Västra Stationstorget, och får ett nytt utseende.
Gatan kommer att vara den vanligaste vägen till stationsområdet om man kommer med bil. Gatan behöver därför breddas lite och det görs plats för fler korttidsparkeringar. Det kommer fortsatt vara låg hastighet i området.
I Bjeredsparken fortsätter omvandlingen till en aktivitetsfylld innerstadspark. Målet är att bevara så mycket grönska som möjligt.
Den nya stationsbyggnaden kommer att få en framsida mot Bjeredsparken.
I kvarteret Spoletorp, längst i norr, blir det en ny terminal för regionbussarna. Den utformas så att oskyddade trafikanter kan röra sig smidigt mellan regionbussarna, Clemenstorget och den nya stationen.
Ovanpå bussplattformen placeras en byggnad med fyra till sex våningar för hotell, kontor och övriga funktioner.
Vid Skyttelbron, den norra bron, byggs en ny ramp som gör det möjligt att cykla upp på bron även från Fredsgatan i öster.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?