Länk till startsidan

Fågeltävling

Naturskolan i Lund utmanar alla skolor och förskolor i kommunen. Vem lockar flest antal olika fågelarter till sitt fågelbord? Tävlingen pågår mellan 1 december–15 mars.

Att mata fåglar under vinterhalvåret är både kul och lärorikt under en annars ganska stillsam tid i naturen. Att stå innanför fönstret och följa aktiviteten vid ett fågelbord är avkopplande och underhållande samtidigt som det ger kunskaper om fåglarnas biologi. Det brukar vara flera olika arter som besöker fågelmatningen, vilket ger bra möjligheter att lära sig känna igen vanliga fåglar. Ibland dyker det också upp ovanligare besökare. Varje vinter deltar flera skolor och förskolor och gör på så sätt en insats genom att hjälpa fåglarna hitta mat. Förra säsongen lyckades förskolan Fågel Blå och förskolan I Ur och skur Solstrålen notera flest antal arter. Hur kommer det att gå denna gång? Vem kommer att locka flest fågelarter till sin matning? Blir det milt väder eller får vi en kall och hård vinter?

Slutställning i årets fågeltävling.
Grattis I Ur och skur Vresboken som är årets vinnare!

Placering

Enhet

Antal arter

1I Ur och skur Vresboken24
2I Ur och skur Solstrålen21
3Nya Almelundskolan19
4Fågel Blå förskola13
4Vildandens förskola13
6Östertull Montessoriförskola11
6Naturskolan11
8St Hansgården10
9Ängslyckans förskola9
   
Fågelmat på ett bord beklätt med granris.

Så här går det till att vara med

Alla skolor och förskolor i Lunds kommun inbjuds att delta. Man kan gå med i tävlingen när som helst under hela vintern. Konceptet är enkelt: Mata fåglar på alla tänkbara sätt och räkna de fågelarter som äter på skolans eller förskolans gård. Tanken är naturligtvis att stimulera nyfikenheten hos både personal och elever och på ett roligt och lärorikt sätt faktiskt delta i ett forskningsprojekt i all enkelhet. Så anmäl er till Naturskolan nu.

Följande tävlingsregler gäller

  • Skolan/förskolan tävlar och fågelmatningen ska ske på skol-/förskoletomten. Flera klasser/barngrupper kan naturligtvis hjälpas åt för att titta till matningsplatsen regelbundet.
  • Det ska finnas en ansvarig kontaktperson på varje skola/förskola, som granskar artbestämningen och rapporterar vilka fåglar man ser.
  • Tävlingen startar den 1 december. Då kan man börja räkna arter vid sitt fågelbord. Inte en dag före.
  • Man kan gå med i tävlingen när som helst under hela vintern. Senare anmälda skolor/förskolor får räkna arter från och med den 1:a i den månad de anmäler sig.
  • Observationerna ska rapporteras via Internet till Artportalen (se länk nedan). Endast skolor och förskolor som rapporterat dit räknas.
  • Slutdatum för tävlingen är den 15 mars. Den som ligger högst på topplistan då vinner.

Det blir fina priser i tävlingen även denna gång: 1:a pris – Handkikare (värde cirka 2.000 kr) 2:a–3:e pris – välj mellan en fågelholk, fågelmatare eller fågelbok (värde cirka 200 kr).

Artportalen

Naturvårdsverket och ArtDatabanken har utvecklat ett webbaserat rapportsystem kallat Artportalen. Här ingår flera olika organismgrupper, bland annat fåglar, växter, svampar och småkryp.

Alla som anmäler sig får hjälp av Naturskolan med instruktioner för hur man registrerar, och rapporterar från, sin skol- eller förskolegård och handledning i hur rapportsystemet fungerar.

Vi erbjuder dessutom hjälp med tips om vad man bör tänka på vid fågelmatning. Var ska fågelbordet stå? Vad ska man mata med? Var köper man fågelfrön? m.m.

Till Artportalen

Inspiration till pedagogiska aktiviteter

Bygg fågelholkar

Fågelkalendarium

Fåglar året runt

Gör en foderklocka

Besök sidan Biologisk mångfald på skolgården för många fler aktiviteter kring fåglar

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?