Länk till startsidan

Studentutsläpp

Vi planerar alltid för att våra elever ska få en fin och minnesvärd avslutning på sin gymnasietid. Tillsammans skapar vi ett unikt studentutsläpp som årets studenter kan minnas med värme och glädje.

Ungdomar håller upp sina studentmössor i luften.

Så firas studenten

För mer detaljerad information om hur de olika gymnasieskolorna firar studenten kan du läsa på respektive skolas hemsida. Här kan du hitta information om vilka tider som gäller för de olika programmen och annan information som kan vara bra att känna till.

Kom i god tid. Tänk på att det kan vara svårt att hitta parkering. Det finns i regel inte någon särskild avsedd parkering för ”studenthämtarbilar”, utan dessa hänvisas till samma parkeringsplatser som alla andra. Tänk på att kontrollera att bilen är påställd, försäkrad och besiktigad!

Undvik skador genom att följa de regler som finns

Varje år skadas människor runt om i Sverige i samband med studentfirande. I Lund har vi under många år varit förskonade från allvarliga olyckor men vi har de senaste åren sett en oroande utveckling, framför allt med olika trafikbrott som begås i samband med firande av studenter.

Polisen i Lund vill att studentveckan ska vara en rolig, sprudlande och glädjefull vecka för alla studenter och deras anhöriga. Samtidigt är det deras uppgift att förebygga allvarliga skador och dödsfall i trafiken.

För att verka för att alla studenter och anhöriga ska komma hem säkert till studentskiva vill vi inte att man exempelvis sitter uppe på ryggstödet i cabbar eller hänger ut genom rutor. Polisen kommer inte att arbeta med varningar under veckan, utan kommer att rapportera de trafikbrott som de ser som har en tydlig koppling till trafiksäkerheten.

Exempel på vanliga trafikbrott

  • Hänga ut genom bilfönster ger böter på 1 500 kronor.
  • Sitta på sufletten ger böter på 1 500 kronor.
  • Framkallande av onödigt buller med motorfordon (till exempel att varva motorn omotiverat) ger böter på 1 000 kronor.
  • Föremål som kastas eller tappas från fordon ger böter på 1 500 kronor.
  • Hastighetsöverträdelser ger böter på 2 000–4 000 kronor.

Bengaler, fyrverkerier och konfetti

Tänk på att bengaler och fyrverkerier inte får användas. Dessutom får konfettikanoner med konfetti gjort av annat materiel än papper inte användas, eftersom konfettin blir till skräp i naturen. Istället för plastkonfetti kan man använda nedbrytbar konfetti av till exempel rispapper, blomblad, rispuffar, solrosfrön, såpbubblor, torkade löv och blommor.

Polisen i Lund hoppas på en glad och rolig vecka för alla studenter!

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?