Länk till startsidan

Du som har en odlingslott

Här hittar du som har en odlingslott i Lunds kommun information om vilka regler som gäller på området, avgifter, hur du anmäler fel och annat du behöver känna till.

Aktuellt

I våras tog Lunds kommun beslut om att ändra avtalen för odlingslotter. Nuvarande tidsbegränsade avtal (gäller under ett kalenderår) kommer vid årsskiftet att ersättas med avtal som gäller tills vidare och löper på obestämd tid. Även ordningsregler och miljöpolicyn för odlingslotter uppdateras. Beslutet berör alla odlare, med undantag för odlare på Råbylunds odlingsområde. Där har odlare avtal med odlarföreningen och inte med kommunen.

Mer information till dig som odlare

Under vecka 45 får alla berörda odlare ett brev från Lunds kommun med mer information om kommande avtalsändring. Längst ned på denna sida kan du också läsa mer om vad du som befintlig odlare förväntas göra och hur tidplanen ser ut.

Det här gäller på kommunens odlingsområden

Odlingslotter i Lunds kommun ska användas till fritidsodling och för eget bruk. Eftersom det finns ett så stort odlingsintresse här är det numera endast tillåtet att hyra en odlingslott per person. Odlingslotterna hyrs ut till Lundabor. Därför behöver du som har en odlingslott men som ska flytta från Lunds kommun säga upp din odlingslott innan du flyttar.

Öppettider

Odlingsområdena i Lunds kommun är öppna för dig som odlar och för allmänheten, året runt. Bara du som odlar som har tillträde till själva odlingslotten.

Vatten

Vatten finns tillgängligt på alla odlingsområden under odlingssäsong (april-oktober), med undantag för odlingsområdet Lingonstigen. Där planerar vi att inom några år anlägga ett bevattningssystem. Vi sätter vanligtvis på vattnet runt påskhelgen och stänger oftast av det innan oktober är slut. Vattnet är drickbart.

Kompostjord

Två eller tre gånger per säsong levereras kompostjord till våra odlingsområden. Denna jord produceras på kommunens egen storkompost och kommer från grönavfall från hela kommunen. Kompostjorden ska bara användas till jordförbättring. Vid behov av mer kompostjord anmäls det på kommunens felanmälningsportal.

Skötsel av allmänna ytor på odlingsområdet

På de flesta odlingsområden växer det läplanteringar bestående av häck och större träd runt eller på delar av områdets allmänna ytor. Lunds kommun sköter om denna vegetation. Om du har synpunkter gör du en felanmälan på kommunens felanmälningsportal. Det är inte tillåtet att själv ta ner eller göra åverkan på kommunens buskar och träd.

Undantag gäller på Råbylunds odlingsområde där föreningen har skötselansvar för allmänna ytor på odlingsområdet. Där kontaktar du föreningen vid eventuella synpunkter.

Materialåterbruk och återvinning

Material du inte längre använder uppmuntrar vi att du skänker till en odlingsgranne eller lämnar för återbruk på en av kommunens återvinningscentraler. Förpackningar av papper, glas, plast och metall sorterar du på din lokala återvinningsstation. Uttjänta plastprodukter slänger du på återvinningscentral.

Återvinningscentraler och -stationer

Trädgårdsavfall

Vi hämtar trädgårdsavfall på alla odlingsområden. Avfallet blir sedan näringsrik kompostjord. På odlingsområdena vid Badarevägen, Källby mölla, Källbytäppan och Kunskapsparken finns särskilda kompostfack för att sortera trädgårdsavfallet. På övriga odlingsområden finns utmärkta ytor för trädgårdsavfall.

Behöver trädgårdsavfall hämtas anmäls det på kommunens felanmälningsportal.

Matavfall

Matavfall får inte lämnas eller komposteras på odlingslotten eller på odlingsområdet, eftersom det kan dra till sig skadedjur.

Restavfall

Eftersom det inte finns sopkärl på odlingsområdena behöver du ta med dig ditt restavfall från området.

Grovavfall

Grovavfall som till exempel gamla trädgårdsmöbler, bråte eller färgrester lämnas på kommunens återvinningscentraler.

Växtmaterial från invasiva främmande växter

Den här typen av avfall, inklusive rotdelar, ska placeras i väl försluten plastpåse och slängas i brännbart avfall. Vid behov av hjälp med större mängd växtmaterial kontaktar du oss.
E-post: kolonier@lund.se

Anmäl fel på ditt odlingsområde

Om det uppstår fel på ditt odlingsområde, till exempel en droppande kran eller en invasiv främmande växt på din odlingslott, anmäler du det till oss.

Felanmälan

Är ärendet akut, exempelvis ett träd som riskerar att falla, eller en större läcka, ringer du oss:

Dagtid, vardagar: 046-359 50 00
Kvällar och helger: 046-359 59 00

Anmälan om skadegörelse och stöld

Vid pågående stöld, skadegörelse eller om det uppstår en hotfull situation på odlingsområdet, ring alltid polisen på 112.

Upptäcker du att det skett en stöld eller skadegörelse på din odlingslott är det viktigt att du gör en polisanmälan. Det är bra om Lunds kommun och områdets odlarförening också får kännedom om en eventuell stöld, skadegörelse och/eller om en hotfull situation uppstått.

Ordningsregler och miljöpolicy

Våra ordningsregler och miljöpolicy för odlingslotter syftar till att främja god trivsel och säkerhet på odlingsområdena. De ska också se till att odlingsverksamheten bidrar till kommunens viktiga miljö- och hållbarhetsmål. Genom att använda jorden på ett omsorgsfullt sätt ser vi tillsammans till att även morgondagens lundabor får möjlighet att odla näringsrika grönsaker på sina täppor.

Du som odlare har skötselansvar för din odlingslott (all vegetation, konstruktioner och annan egendom) och angränsade gångar, under hela året.

Ordningsregler och miljöpolicy Pdf, 643 kB.

Nya ordningsregler gäller vid årsskiftet

Vid årsskiftet 2024/2025 börjar nya ordningsregler gälla. De går att ta del av här:

Ordningsregler odlingslotter

På Kunskapsparkens odlingsområde gäller särskilda bestämmelser. De kommer att finnas här inom kort.

På Råbylunds odlingsområde gäller samma regler som tidigare. Ta del av reglerna här inom kort.

Rutin för inspektioner

Vi inspekterar odlingslotterna varje år, med undantag för lotterna på Råbylunds odlingsområde. Där ansvarar odlarföreningen för inspektion.

Om du behöver göra någon förbättring på din odlingslott meddelar vi dig det via e-post. I meddelandet listas tydligt vad du förväntas göra och när det ska vara utfört. Sker inte bättring utgår en påminnelse från oss. Sker inte bättring trots att vi skickat ut en påminnelse till dig har vi rätt att säga upp ditt arrendeavtal för berörd odlingslott.

Observera att det är ditt ansvar att uppdatera oss om du byter kontakt- eller adressuppgifter.
E-post: kolonier@lund.se

Odlarföreningar på kommunens odlingsområden

På odlingsområdena vid Badarevägen, Kunskapsparken, Källby mölla, Källbytäppan och Råbylund är det obligatoriskt att vara medlem i odlarföreningen. Där är odlarna organiserade i en gemensam förening. Föreningen representerar odlarnas intressen, ansvarar för verksamheten på området och, på merparten av områdena, tillhandahåller en gemensam redskapsbod med verktyg för alla medlemmar. På Råbylunds odlingsområde hyr föreningen hela odlingsområdet av Lunds kommun och ansvarar i sin tur för att hyra ut de enskilda odlingslotterna. Information om medlemsavgift för respektive förening hittar du längre ner på denna sida.

Badarevägens odlingsförening

Kontakta oss om du vill ha e-postadress till föreningen.
E-post: kolonier@lund.se

Brunnshögs odlarförening i Kunskapsparken

E-post: brunnshogsodlarforening@gmail.com

webbsida: Brunnshögsodlarna – Odlarföreningen i Kunskapsparken

Källby möllas odlingsförening

E-post: kallbymolla@gmail.com

Källbytäppans odlingsförening

E-post: kallbytappan@gmail.com

Råbylunds odlingsförening

E-post: rabylundsodlingsforening@gmail.com

Invasiva främmande arter

Invasiva främmande arter är bland annat landlevande växter som med människans hjälp har flyttats från sin ursprungliga miljö och i sin nya omgivning börjar sprida sig snabbt och konkurrera ut den inhemska floran. Idag utgör spridningen av invasiva främmande växter ett av de största hoten mot biologisk mångfald. På odlingsområdena kan en utbredning av en invasiv främmande växt drastiskt försämra dina odlingsmöjligheter, och det kan bli kostsamt för kommunen att försöka bekämpa invasiva växter när de väl har etablerat sig.

Vilka växter får inte förekomma på min odlingslott?

Det är enligt lag förbjudet att plantera, odla och hålla levande invasiva främmande växter som finns med på EU:s förteckning av invasiva främmande arter på din odlingslott.

EU:s förteckning av invasiva främmande arter

Det är inte heller tillåtet att plantera växter som finns med i följande förteckning:

Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten föreslagna nationella förteckning över invasiva främmande arter

Här är en sammanställning av de landlevande växter som är relevanta för dig som odlare:

  • Blomsterlupin (Lupinus polyphyllus)
    - Sandlupin (Lupinus nootkatensis)
  • Parkslide (Reynoutria japonica)
    - Hybridslide (Reynoutria x bohemica)
    - Jätteslide (Reynoutria sachalinensis)
  • Vresros (Rosa rugosa)
  • Kaukasiskt fetblad (Phedimus spurius)
  • Sibiriskt fetblad (Phedimus hybridus)
  • Kotula (Cotula coronopifolia)
  • Spärroxbär (Cotoneaster divaricatus)
  • Kanadensiskt gullris (Solidago canadensis)
    - Höstgullris (Solidago gigantea)

Vad gör jag om jag upptäcker en invasiv främmande växt?

Flera av de arter som finns med på den inhemska listan är vanligt förekommande på odlingslotter i Lunds kommun. Vi ber dig att göra ditt bästa för att ta bort de växter som är relativt enkla att gräva upp (exempelvis blomsterlupin, kanadensiskt gullris och höstgullris) eller att rensa bort exempelvis kaukasiskt fetblad. Hantera materialet varsamt och placera det, inklusive rotdelar, i en försluten plastpåse och släng i brännbart avfall. Kontakta din odlarförening eller Lunds kommun om du behöver hjälp att hantera stora mängder växtavfall.

När det kommer till den ökända parksliden, där effektiv bekämpning är svår att åstadkomma och där mycket tyder på att all form av hantering snarare stimulerar plantans tillväxt, är vårt generella råd att låta växten stå orörd och hålla den under uppsikt.

Avgifter och fakturor

Arrendeavgiften för odlingslotter i Lunds kommun är år 2024 6,20 kronor per kvadratmeter. Samma avgift gäller på alla odlingsområden.

Arrendeavgiften tas ut årligen med faktura som skickas ut under årets första kvartal. Betalning av arrendeavgiften kan inte delas upp. Avgiften, eller delar av den, återbetalas inte med anledning av uppsägning. Får du däremot din odlingslott efter september månads utgång, när odlingssäsongen går mot sitt slut, betalar du ingen arrendeavgift under innevarande kalenderår.

Faktura

Om du är ansluten till en digital brevlåda och inte har valt e-faktura får du din faktura till din digitala brevlåda. Om du idag får pappersfakturor från Lunds kommun och saknar digital brevlåda får du din faktura via posten.

Faktura från Lunds kommun

Medlemsavgiften tas ut årligen.

Akuellt

Från och med årsskiftet 2024–2025 ansvarar föreningarna själva för att ta in och administrera medlemsavgifterna.

  • Medlemsavgift Badarevägens odlingsförening 0 kr (föreningen tar inte ut någon föreningsavgift)
  • Medlemsavgift Brunnshögs odlarförening (Kunskapsparken): 100 kr
  • Medlemsavgift Källby möllas odlingsförening: 2 kr adderat till din odlingslotts totala yta i kvadratmeter (t.ex. om din odlingslott är 90 kvm blir medlemsavgiften 180 kr)
  • Medlemsavgift Källbytäppans odlingsförening: 150 kr
  • Medlemsavgift Råbylunds odlingsförening: 100 kr

Byte av odlingslott

Du kan ansöka om att byta odlingslott med en annan odlare på ett odlingslottsområde inom kommunen. För att ansöka om byte gör båda odlare en anmälan om uppsägning för innevarande odlingslotter via e-tjänsten här nedan, under rubriken Uppsägning av odlingslott.

I anmälan anger ni datum då respektive odlingslott är redo för slutbesiktning. Byte av odlingslotter förmedlas i mån av tid och förutsatt att berörda odlingslotter bedöms vara avstädade och iordningställda i samband med slutbesiktning.

Du kan också ställa dig i odlingskön på nytt och göra en intresseanmälan på en ledig odlingslott som du vill byta till när du får erbjudande om detta. När du har blivit tilldelad en ny odlingslott måste din nuvarande odlingslott sägas upp och återställas till städat och iordningställt skick. Tänk på att odlingslotter på centralt belägna odlingsområden har lång kötid.

Uppsägning av odlingslott

Du som har e-legitimation (bank-id eller liknande) säger upp din odlingslott via e-tjänsten här nedan. Om du inte har e-legitimation kan du ringa eller besöka kommunens medborgarcenter, så hjälper de dig att göra en uppsägning. Om du besöker medborgarcenter behöver du uppvisa giltig legitimation i samband med uppsägning. För att underlätta vår hantering har du följande information redo: namnet på ditt odlingsområde och nummer på din odlingslott. Om du odlar på Råbylunds odlingsområde kontaktar du föreningen för att säga upp ditt odlingsavtal.

Jag vill säga upp odlingslotten

Slutbesiktning

Uppsägning följs av en slutbesiktning som utförs av Lunds kommun innan uppsägningen träder i kraft. Du anger själv ett datum när din odlingslott är redo för slutbesiktning. För att få en godkänd slutbesiktning behöver odlingslotten vara i ett städat och iordningställt skick. Vi kontaktar dig via e-post efter att vi utfört slutbesiktningen.

  • Odlingslotten och angränsande gångar ska vara fria från skräp och bråte.
  • Alla konstruktioner som är trasiga eller i dåligt skick ska tas bort. Se till att de konstruktioner som finns kvar på din odlingslott följer gällande ordningsregler.
  • Trädgårdsmöbler, krukor, fiberduk, markduk, redskap, jordsäckar och liknande ska tas bort. Skänk gärna vidare det som är av god kvalité till en odlingsgranne.
  • Angränsande gångar till lotten ska vara rensade eller klippta. Som odlare ansvarar du för den halva av gången som är närmast din lott. Om gången består av grus ska den rensas. Består den av gräs ska den klippas.
  • Gräsytor på odlingslotten ska vara klippta, trimmade eller slaget med lie.
  • Odlingsytor och rabatter ska vara fria från dött växtmaterial och ogräs.
  • Sly, unga skott från träd och buskar, ska vara bortgrävt, uppdraget eller nedklippt.
  • Högar med trädgårdsavfall som inte utgör en fungerande kompost ska avlägsnas från odlingslotten.
  • Eventuella håligheter ska fyllas på med matjord.

Aktuellt

Från årsskiftet 2024–2025 gäller nya rutiner vid uppsägning och slutbesiktning.

Följande konstruktioner kan vara kvar på lotten när du iordningsställt den inför slutbesiktning, om de är i gott skick. De konstruktioner du lämnar inför besiktning överlåter du till Lunds kommun.

  • Trädgårdsmöbler
  • Kompostbehållare (den ska vara tömd)
  • Pallkragar och odlingslådor (insidan får ej vara klädd med markduk, plastväv eller liknande)
  • Fasta konstruktioner (staket, pergola, redskapslåda och drivbänk) som följer ordningsreglerna
  • Marksten och markplattor (högst 10% av lottens totalyta)

Aktuellt om ändrade avtal för odlingslotter

Avtalen för odlingslotter kommer att förändras vid årsskiftet. Nuvarande tidsbegränsade avtal ersätts med avtal som gäller tills vidare och löper på obestämd tid. Även ordningsregler och miljöpolicyn för odlingslotter uppdateras. Det här berör alla odlare, med undantag för odlare på Råbylunds odlingsområde. Där har odlare avtal med odlarföreningen och inte med kommunen.

Tidplan

Mellan den 11 november och den 13 december får alla befintliga odlare via e-post det nya avtalet. Vi skickar ut till några odlingsområden i taget. Leta upp ditt område i listan nedan för att se när du behöver vara beredd på att signera ditt nya avtal. Kontrollera din skräppost under den aktuella veckan, eftersom avtalet kan hamna där. När du har fått en inbjudan att signera ditt nya avtal behöver du signera det med e-legitimation inom 7 dagar. Har du inte fått en inbjudan till att signera ditt nya avtal enligt tabellen behöver du ta kontakt med oss.

  • Vecka 46 (11-15 november): Danska Parken, Hardebergaspåret, Östra Linerovägen, Källbytäppan, Djingis Khan.
  • Vecka 47 (18-22 november): Fästan (Södra Sandby), Pinnmöllan (Dalby), Sliparebacken, Ministervägen
  • Vecka 48 (25-29 november): Källby mölla
  • Vecka 49 (2-6 december): Badarevägen, Nöbbelövs kyrka, Rudeboksvägen, Nöbbelövs bygata, Lagerbrings väg
  • Vecka 50 (9-13 december): Kunskapsparken, Lingonstigen, Åkerlund & Rausing

Vid årsskiftet ersätter det nya avtalet ditt nuvarande avtal, som alltså upphör att gälla den 31 december 2024. Vill du inte behålla din odlingslott efter årsskiftet måste du aktivt säga upp den, med datum för uppsägning innan årsskiftet. Se högre upp på denna sida hur du då ska gå tillväga. Observera att du inte ska signera det nya avtalet om du ska säga upp din odlingslott.

Syftet med avtalsändringen

Det huvudsakliga syftet med avtalsändringen är att värna om trivseln och säkerheten på våra odlingsområden och att se till att de odlingslotter vi har inom kommunen faktiskt används. Med det nya avtalet blir det juridiskt möjligt för oss att säga upp de odlare som övergivit sin odlingslott eller flyttat från kommunen, med en månads uppsägningstid. Även ordningsregler och miljöpolicy för odlingslotter uppdateras i samband med avtalsändringen så att de stämmer överens med gällande lagstiftning och kommunens viktiga hållbarhetsmål.

När blir det nya avtalet och ordningsreglerna gällande?

Vid årsskiftet 2024-2025 ersätter det nya avtalet, inklusive de uppdaterade ordningsreglerna, ditt nuvarande avtal, som upphör att gälla den 31 december 2024.

Nytt i det nya avtalet

Avtalets längd

Nuvarande odlingsavtal är tidsbegränsade avtal som gäller ett kalenderår i taget. Det nya avtalet kommer gälla tills vidare och på obestämd tid, tills någon av avtalspartnerna (du som odlare eller Lunds kommun) säger upp avtalet.

Uppsägning

Med det nya avtalet kommer du som odlare kunna säga upp din odlingslott med en månads uppsägningstid, med undantag för maj och juni månad då din uppsägningstid kommer att vara tre månader. Eftersom vi har märkt att nya odlare har svårt att ta sig an en odlingslott under högsommaren har vi förlängt uppsägningstiden under maj och juni. Lunds kommun kommer att ha en månads uppsägningstid. Det nya avtalet kommer att upphöra vid det månadsskifte som inträffar närmast efter uppsägningstidens utgång.

Slutbesiktning

I det nya avtalet har vi förtydligat att en uppsägning innebär att odlingslotten 14 dagar innan avtalets upphörande ska vara avstädad och iordningställd för slutbesiktning. I de uppdaterade ordningsreglerna och miljöpolicyn finns en detaljerad kravlista på vad som behöver göras för att besiktning ska godkännas.

Om vi inte kan godkänna slutbesiktningen kommer du meddelas om detta skriftligen och få en vecka (7 dagar) på dig att åtgärda bristerna. Vid eventuella återstående brister efter att en vecka har passerat har vi fortsättningsvis rätt att fakturera dig som odlare för de kostnader som ett iordningsställande av odlingslotten innebär för oss.

Ägande av träd och fasta konstruktioner

Träd som stod på din odlingslott vid tillträde eller träd som du planterat och som etablerat sig på odlingslotten räknas som en del av fastigheten och är därför rent formellt kommunens egendom. Samma sak gäller fasta konstruktioner som stod på odlingslotten när du fick tillträde. Därför har vi i det nya avtalet förtydligat att du som odlare inte får ta ned, flytta eller skada träd eller fasta konstruktioner som du själv inte har planterat eller satt upp. Skötselansvaret för etablerade träd och vård av fasta konstruktioner ligger kvar hos dig som odlare. Du kommer också vara ansvarig för att anmäla om du misstänker att ett träd är sjukt, skadat eller av annan anledning kan utgöra en säkerhetsrisk. Detta ska anmälas på vår felanmälningsportal.

Byte av odlingslott

Hur du som vill byta odlingslott med en annan odlare på något av kommunens odlingsområden går till väga beskrivs i det nya avtalet. Byte av odlingslotter förmedlas i mån av tid.

Våra kontaktuppgifter

Adress

Lunds kommun
Tekniska förvaltningen
Postadress: Box 41
221 00 Lund

E-post: kolonier@lund.se
Telefon, medborgarcenter: 046-359 00 00

Facebook: Odlailund

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?