Länk till startsidan

Låna en cykel och prova en ny resevana

Det är aldrig för tidigt att börja en ny god vana. Du som är vanebilist och bor eller arbetar i Lunds kommun har möjlighet att låna en cykel för att testa en ny resvana!

Några goda skäl för dig att prova

Det finns flera skäl till varför vi bör ställa bilen hemma och pendla med cykel istället; miljö, frisk luft, bättre för plånboken, vardagsmotion. Du som är vanebilist och bor eller arbetar i Lunds kommun har möjlighet att testa att ställa bilen hemma och låna en cykel av oss under tre veckor, för att upptäcka fördelarna med hållbara resealternativ. Vill du anta utmaningen?

Du som till vardags kör bil har möjlighet att lämna ditt intresse för att låna en cykel under tre veckor.

Jag vill prova en ny resvana

Tre varianter av cyklar

Det finns tre olika varianter av cyklar att välja mellan

  • Elcykel av klassisk modell.
  • Lastcykel med el.
  • Sportig pendlingscykel/racehybrid

Möjlighet att lägga till

Vilken cykel du vill prova anger du i din anmälan. Nytt för 2024 är att du kan lägga till barnsits eller cykelvagn i din bokning. Cykelvagn är ett bra alternativ om du redan har en bra cykel men vill testa att använda den för att transportera barn eller varor. Barnsitsen kan fästas på elcyklarna om du vill testa att skjutsa ett barn medan du lånar cykeln.

Instruktioner

Utlåningen av cyklarna sker i samarbete med Cykelgiganten, och cyklarna hämtas och återlämnas i deras butik på Nova Lund. Om du blir utvald, får du ett mejl med tid för upphämtning och återlämning.

Två cyklar, varav en lastcykel

Villkor för att låna en cykel

Det kostar inget att prova en cykel, dock vill vi att du fyller i två olika enkäter kring dina resvanor. Du behöver vara över 18 år för att kunna ta del av prova-på-erbjudandet.

Det är väldigt många som vill prova elcykel och det kan därför dröja innan du blir kontaktad av oss

Vilken cykel passar dig?

Har du lite för långt, och lite för blåsigt för att kunna ta dig till jobbet på rimlig tid med cykel?

Elcykeln underlättar trampandet i upp till 25 kilometer per timme samt hjälper till vid start, motvind och uppförsbackar. Det blir helt enkelt lättare att cykla. Främst passar detta dig som har lite längre att cykla eller där kollektivtrafik och en vanlig cykel inte fungerar i din vardag.

Behöver du hämta och lämna barn, eller få dina inköp gjorda, på vägen till eller från jobbet?

Kanske är då lastcykel något för dig. Du får många av fördelarna från elcykel, men kan dessutom ersätta bilen under fler resor, som exempelvis när du behöver transportera dina barn eller storhandla på vägen hem från jobbet. Har du redan en cykel som du gillar kan cykelvagn vara ett bra alternativ!

Vill du cykla snabbt eller kanske hinna med träningen på vägen till jobbet?

En sportig snabbcykel erbjuder 16 växlar och med sin låga vikt ger cykeln dig goda förutsättningar att ta dig fram. Beroende på hur långt avstånd du har, hur mycket motvind det är och hur snabbt du cyklar kan du själv reglera om du vill använda cyklingen som träning. Det finns två olika storlekar på snabbcyklarna och i intresseanmälan kan du välja den storlek som passar din längd bäst.

Hyr en cykel på cykelstation

På Lundahojs 17 cykelstationer kan du hyra cykel dygnet runt, året om. Stationerna ligger i områden med många arbetsplatser – som en förstärkning till kollektivtrafiken.

Låna en cykel

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?