Länk till startsidan

Cykelparkering och cykelvägar

Cykel är ett bra transportmedel – smidigt, miljövänligt och lätt att parkera. Här berättar vi om de olika parkeringslösningarna och hur du enklast tar dig runt på cykeln. Kom även ihåg att se över din cykel då och då, så att den är säker att använda.

Regler för cykelparkering

  1. Parkera i cykelstället, inte utanför
    Cyklar som står utanför cykelställ kan skapa problem för personer med olika former av funktionshinder samt utryckningsfordon.
  2. 24-timmarsregeln
    Enligt lag får en cykel inte parkeras under längre tid än 24 timmar i följd på vardagar, utom vardag före sön- och helgdag, inom tättbebyggt område.
    Felparkerad eller bortforslad cykel
  3. Långtidsparkering
    Vid Lund C kan du parkera 14 dygn på två ställen: i nordvästra hörnet av Clemenstorget, och på del av cykelparkeringen mellan Västra Stationstorget och Lokföraregatan. Vill du parkera längre än 14 dygn, eller under tak, välj låst cykelparkering i vid Västra Stationstorget.

Cykelparkering Lund C

Det finns cykelställ i två våningar på både östra och västra sidan om järnvägen. Som regel är det 24-timmarsparkeringar, men för den som vill parkera sin cykel längre tid finns också cykelgarage och två mindre långtidsparkeringar i anslutning till stationen.

Karta över Lund C och näraliggande cykelparkeringar.

Cykelparkering i Brunnshög

I Brunnshög erbjuder LKP (Lunds kommunala parkeringsbolag) cykelboxar att hyra, på pendlarparkeringen, vid spårvägshållplats Brunnshögstorget.

Hyr cykelbox (LKP.se)

Bike’n’Ride och lådcykelparkering

För att göra det enklare att byta mellan cykel och buss finns så kallade Bike’n’Ride-anläggningar i Lund, Dalby, Södra Sandby, Veberöd och Genarp. Där finns cykelställ under tak med nära till tågstation och regionala busshållplatser. Lådcykelparkeringen i Lund finns på Bangatans östra sida i höjd med Lund C, med plats för 6 cyklar. Fler lådcykelparkeringar på olika platser planeras.

Cykelvägar och cykelkartor

Cykelkarta med cykelpumpar

Cykelkarta i handen

Naturskyddsföreningen i Lund har tagit fram två cykelkartor för vår kommun: en för centralorten Lund, och en som täcker området från Öresund i väster till Vombsjön i öster, samt från Malmö i söder till Kävlinge och Eslöv i norr.

Här kan du hämta Naturskyddsföreningens cykelkartor:

  • Kommunhuset Kristallen, Brotorget 1, Lund
  • Stadsbiblioteket i Lund
  • Bibliotek i Dalby, Södra Sandby, Veberöd och Genarp

Malmövägen

Malmövägen är en av Dalbys huvudgator som kopplar till det regionala övergripande vägnätet. Här har vi gjort en utbyggnad av cykelstråket längs Malmövägen i Dalby, mellan Pumpvägen och Allégatan. Sträckan är en länk som binder samman det regionala cykelstråket från Staffanstorp och Kyrkheddinge med Dalbys centrala delar och cykelstråket österut mot Veberöd och Sjöbo. I anslutning till Malmövägen finns en ny pendlarparkering.

Lundavägen

Här har vi skapat en utbyggnad av cykelbana längs Lundavägen i Dalby, mellan Trekanten och anslutningen till supercykelstråket till Lund. Sträckan är en länk som binder samman det regionala supercykelstråket från Lund med Dalbys centrala delar. Den här cykelbanan underlättar för såväl de som cykelpendlar regionalt och de som cyklar lokalt i Dalby.

Cykelkedja och cykelnav i närbild som får smörjning med olja i flaska.

Ta hand om dig och din cykel

En stor andel av cykelolyckorna beror på en dåligt underhållen cykel. Att med jämna mellanrum serva din cykel är därför ett sätt för dig att vara säker i trafiken. Man kan lämna in sin cykel på service men för dig som vill pröva att gå igenom cykeln själv, kommer här en checklista. När du har gått igenom cykelns olika delar är du redo för cykelsäsongen. Lycka till!

1. Tvätta cykeln

Eftersom smuts sliter på din cykel är det viktigt att tvätta cykeln. Används en svamp eller borste med exempelvis såpa eller diskmedel för att rengöra ramen och däcken.

2. Kedjan

Rengör kedja och kassett för att minska slitage. En för lös kedja kan hoppa av så spänn cykelkedjan om det behövs. Smörj kedjan och vid behov kugghjul och drev.

3. Däcken

Se över däcken så att dem inte är alltför slitna och spruckna och pumpa däcken. Detta minskar risken för punktering.

4. Bromsarna

För att prova dina bromsar behöver du ta en cykeltur. Testa bromsarna så att de är lagom hårt spända och skruva åt vajrarna vid behov. Glöm inte att kolla skicket på bromsklossar/bromsbelägg.

5. Sadel, stänkskärm och pakethållare

Se så att sadel, stänkskärm och pakethållare sitter som det ska och skruva åt vid behov.

6. Utrustning

Kontrollera att din cykel har rätt belysning, reflexer och ringklocka.

Vill du låna verktyg och behöver någon som visar dig hur man servar sin cykel? Det kan du göra hos Bike Kitchen Lund på Stenkrossen.

Bike Kitchen Lund på Facebook

En illustration av en cykel sedd från sidan, där de delar av cykeln som behöver ses över regelbundet är markerade med en annan färg.

Nästan 20 procent av alla cykelolyckor hade kunnat förhindras med en bättre servad cykel och en rätt utrustad cykel.

Upptäcker du fel på cykelväg

Upptäcker du hål i cykelbanan, glaskross eller buskar som skymmer sikten? Gör en felanmälan till oss så att vi får vetskap om var det inte fungerar.

Till sidan för felanmälan

Vi frågade cyklisterna om cykelparkering

300 lundabor har testat olika cykelställ och besvarat en enkät. Resultatet visar att det finns en stor variation av cykelmodeller, önskemål och behov.

Sammanfattningsvis var cykelställen med störts avstånd mellan bågarna mest uppskattade.

Resultat från undersökning om cykelparkering i Lund hösten 2022 Pdf, 668 kB.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?