Länk till startsidan

Felparkerad eller bortforslad cykel

Felparkerade, långtidsparkerade och övergivna cyklar samlas in med jämna mellanrum, särskilt kring Lund C och i stadskärnan. Många människor rör sig i området och behovet av cykelparkeringsplatser är stort. Här är det extra viktigt att du parkerar din cykel på rätt sätt.

Felparkerad cykel

Cyklar som står utanför cykelställ kan skapa problem för personer med olika former av funktionshinder, barnvagn eller bagage. Även utryckningsfordon kan få svårt att komma fram. Om du parkerar din cykel ordentligt med framhjulet i ett cykelställ behöver du inte oroa dig. Är det trångt i cykelstället, försök att gå en bit bort för att hitta ett annat cykelställ, eller anmäl dig till en garanterad plats under tak i en av våra låsta cykelparkeringar vid Lund C.

Mer om cykelparkering i Lund

LKP AB kan flytta cyklar med stöd av lagen flyttning av fordon (LFF 1982:129) och förordningen om flyttning av fordon i vissa fall (FFF 1982:189). Har du parkerat din cykel fel kan den omhändertas. Den kostar då 200 kronor att lösa ut. Om du tror att din cykel har blivit omhändertagen, kontakta LKP.

LKP:s webbplats

Långtidsparkerad eller övergiven cykel

Enligt lag får cykeln under vardagar inte parkeras under längre tid än 24 timmar i följd inom tättbebyggt område. Detta gäller på vardagar, utom vardag före söndag och helgdag. Kommunen märker cyklarna och forslar bort dem som inte använts under en längre tid.

Vid Lund C kan du parkera 14 dygn på två ställen: i nordvästra hörnet av Clemenstorget och på del av cykelparkeringen mellan Västra Stationstorget och Lokföraregatan. Vill du parkera längre än 14 dygn, eller under tak, välj en låst cykelparkering.

Om din cykel är borta

Om din cykel stått fel- eller långtidsparkerad kan den ha forslats bort av LKP. Handläggning av insamlade cyklar brukar ta omkring en vecka. Har du blivit av med din cykel, kontakta LKP:

  • uppge var och när din cykel försvann
  • uppge märke, modell, färg, antal växlar och andra eventuella kännetecken som underlättar identifiering
  • bifoga polisanmälan om sådan finns. Observera att polisanmälan görs endast om ramnummer och SEC-nummer kan uppges.

Om inte kommunen omhändertagit din cykel kan den vara stulen. Gör en anmälan till polisen och ditt försäkringsbolag.

Polisens webbplats

Utlämning av bortforslade cyklar

För att kunna hämta ut din cykel måste du boka tid hos LKP. Ta med legitimation och eventuell cykelnyckel när du ska hämta ut din cykel. Det kostar 200 kronor att lösa ut felparkerad cykel. Betalning sker endast med Swish. Långtidsparkerad cykel kan lösas ut utan avgift.

Kontakta LKP

Utlämningsadress: Råbyvägen 33, Lund.

Cyklar som inte kan identifieras eller inte har hämtas ut inom tre månader tillfaller kommunen och kan sedan säljas på auktion. Det är LKP som håller i auktionerna.
LKP cykelauktion

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?