Vi vill omvandla Hasslemölla till en attraktiv mötesplats för kunskap och friluftsliv.
Det finns för närvarade ingen fastslagen budget för att renovera gården. När politiken har fattat beslut involveras lokala aktörer i arbetet med mötesplatsen.
Hasslemölla gård är föreslaget att bli ett naturreservat. Beslutet tas av Länsstyrelsen. Den planerade inriktning för naturreservatet är att det ska drivas såsom det görs idag.
En av aktörerna för att utveckla Hasslemölla är Biosfärsområdet Storkriket. Ansökan om att bilda ett biosfärområde är inlämnat och Hasslemölla kan bli ett centrum för området.
Ett biosfärområde är ett område där ekologiska resurser kan brukas utan att förbrukas, och för att skapa platser där metoder för hållbar utveckling för både människa och miljö kan utvecklas och testas.
Marken kring Hasslemölla har fått nya staket. Kor betar marken under sommarhalvåret. Korna hjälper till att förhindra att området växer igen.
Under 2020 förvärvade Lunds kommun fastigheterna Hasslemölla 1:1 och Veberöd 8:30, som tillsammans utgör ett område på över 70 hektar.
I samband med köpet påbörjades ett arbete för att undersöka hur fastigheterna kan användas, vilka ekonomiska konsekvenser det skulle få, samt involvera olika intressenter. Arbetet resulterade i en rapport, Hasslemölla strategi, som lämnades till kommunstyrelsen.
Rapporten innehåller beskrivningar av byggnader, mark och naturvärden, samt redovisning av hur man involverat olika intressenter för att ta fram framtida användningsområden för fastigheterna.
I augusti 2022 beslutade kommunstyrelsen att behålla gården, renovera den och skapa en mötesplats. Kommunen beslutade även att undersöka möjligheten att använda gården inom ramen för Biosfärsområdet Storkriket.
För att involvera intressenter genomförde Lunds kommun möten på plats vid gården under hösten 2021, där representanter från näringslivet och föreningar deltog.
I december 2021 hölls en workshop på Veberöds bibliotek. Workshopen hade deltagare från kommunens berörda förvaltningar, det lokala näringslivet samt föreningar som byalaget, Smarta byar och Fab City. Deltagarna fick tillsammans utveckla olika framtida scenarier för gården. Dessa scenarier spreds via ett webbformulär till allmänheten och till en referensgrupp, som fick utvärdera och ge återkoppling. Återkopplingen sammanställdes under en uppföljande workshop.
Förslagen liknade varandra och inkluderade alla någon form av aktivitet, såsom restaurang/café, lokal för uthyrning och närhet till natur och rekreation. Det är dessa synpunkter som ligger till grund för det förslag som just nu håller på att tas fram.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?