Länk till startsidan

Riktlinjer för omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds (jourverksamhet)

Lunds kommun erbjuder omsorg till barn vars föräldrar arbetar på obekväma arbetstider, det vill säga under tid då förskola och fritidshem inte erbjuds. I Lunds kommun benämns sådan omsorg jourverksamhet.

Riktlinjerna är antagna genom barn- och skolnämndens beslut 2021-04-20, § 77.
Reviderade genom barn- och skolnämndens beslut 2023-10-17, § 125.

Kommuner är inte skyldiga enligt lag att erbjuda omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds men Skollagen (2010:80) 25 kap. 5§ anger att ”kommunen ska sträva efter att erbjuda omsorg för barn under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds i den omfattningen det behövs med hänsyn till föräldrars förvärvsarbete och familjens situation i övrigt”.

Riktlinjer för jourverksamhet i Lunds kommun kompletterar ”Regler och Tillämpningsanvisningar förskola” och ”Regler och Tillämpningsanvisningar fritidshem”. Dubbelplaceringar i form av plats på en förskola dagtid och på jourverksamheten som bedrivs på förskolan Delfinen har genom nämndens beslut den 20 april 2021, § 77, möjliggjorts för att möta den enskildes behov. Undantag från riktlinjer kan beslutas av ansvarig rektor för jourverksamheten, i samråd med verksamhetschef, utifrån särskilda skäl i ett enskilt fall.

1. Villkor för rätt till plats inom jourverksamhet

1.1 Föräldrar och barn ska vara folkbokförda i Lunds kommun. Föräldrarna har sitt ordinarie arbete på kvällar, nätter och helger. Gällande samverkansavtal omfattar inte jourverksamheten enligt Skollagen (2010:80) 25 kap. 5 § vilket innebär att Lunds kommun inte tar emot barn från samverkanskommunerna i denna verksamhet.

1.2 Jourverksamhet bedrivs vardagar kl 18.30 – 06.30 , samt på lördagar, söndagar och helgdagar.

1.3 Barn från och med 1 år och till och med vårterminen det år barnet fyller 13 år kan få plats i jourverksamhet om föräldrarna har behov som uppfyller Lunds kommuns riktlinjer.

1.4 I bedömningen ska hänsyn tas till barnets bästa.

1.5 Om det finns särskilda skäl kan plats begäras vilande i högst 2 månader. Ansökan om att ha en vilande plats görs senast en månad före sista närvarodagen.

1.6 Förälder har inte rätt till jourverksamhet under föräldraledighet, sjukdom, semester eller annan ledighet.

1.7 Förälder som är boendeförälder med arbete som innebär obekväma arbetstider, har rätt till jourverksamhet.

1.8 Föräldrar folkbokförda på samma adress, har rätt till jourverksamhet om båda föräldrarna arbetar på obekväm arbetstid.

1.9 Föräldrar folkbokförda på olika adresser, har rätt till jourverksamhet om minst en av föräldrarna arbetar på obekväm arbetstid och att barnet under denna tid bor hos föräldern (växelvis boende).

2. Ansökan om plats

2.1 Ansökan görs till och handläggs av barn- och skolförvaltningens placeringsenhet.
E-post: barnomsorg@lund.se

2.2 Behov ska styrkas av arbetsintyg och/eller arbetsschema på vilket det tydligt framgår var föräldrarna arbetar samt att föräldrarna arbetar på obekväma arbetstider. Arbetsintyg/arbetsschema skall vara underskrivet av förälders chef/arbetsledare.

2.3 Vid växelvis boende behöver behovet styrkas.

2.4 Barn- och skolförvaltningen förbehåller sig rätten att hos förälders arbetsgivare kontrollera att de uppgifter om arbetstider föräldern lämnat är korrekta.

3. Erbjudande av plats

Barn som har behov av omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds, erbjuds sådan plats (i enlighet med 25kap 5§ skollagen) utifrån anmälningsdatum.

Placering erbjuds när plats finns tillgänglig och under förutsättning att villkoren för rätt till plats inom jourverksamhet är uppfyllda.

Förälder som erbjuds plats till sitt barn ska inom två veckor lämna besked till barn- och skolförvaltningens placeringsenhet om platsen önskas eller ej.

4. Uppsägning av plats

4.1 Förälder är skyldig att anmäla till barn- och skolförvaltningens placeringsenhet om arbetssituationen förändras.

4.2 Uppsägning av plats i jourverksamheten sker via barn- och skolförvaltningens placeringsenhet.
E-post: barnomsorg@lund.se

Barn- och skolförvaltningen säger upp platsen i jourverksamheten om den ej används på 2 månader och/eller barn uteblir vid aviserat behov utan att meddela vid 3 tillfällen.

5. Reglering av barns vistelsetid

5.1 Schema för barnets vistelse ligger till grund för personalens arbetsschema och ska därför lämnas i god tid, senast 2 veckor innan det träder i kraft.

6. Avgift

6.1 För jourverksamhet sker betalningen via avgiften för den totala platsen (förskola eller fritidshem plus jourverksamhet) enligt gällande regler. Högsta avgift är enligt maxtaxan.

7. Transporter

7.1 Barn som är inskrivna på en annan förskola än Delfinen där jourverksamheten bedrivs kan vid behov ges möjlighet till transport (vardagar) från denna förskola till jourverksamheten.
Gällande övriga villkor för transport, se punkten 7.2.
7.2 Barn som är inskrivna på fritidshem åker taxi (vardagar) från fritidshem till jourverksamheten. Lunds kommun bekostar taxiresorna. Föräldrar vars barn inte är inskrivet på fritidshem ombesörjer för transport till och från jourverksamheten. Föräldrar ansvarar för att avboka taxi vid sjukdom, uteblivet behov. Om taxi inte avbokas debiteras föräldrar för taxikostnaden.

7.3 Transport från jourverksamheten till barnets förskola eller fritidshem på morgonen ombesörjs av jourverksamheten.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?