Länk till startsidan

Denna sida är äldre än 12 månader och är kanske inte längre aktuell.

Tidningar och returpapper är kommunalt ansvar

Regeringen beslutade i december 2020 att kommunerna får ansvaret för insamling och återvinning av returpapper. Det innebär att producentansvaret för returpapper upphörde den 1 januari 2022.

Detta innebär att returpapper från hushåll utgör kommunalt avfall, men även returpapper som till sin art och sammansättning liknar avfall från hushåll. Därför är t.ex. även returpapper från kontor, butiker och andra verksamheter kommunalt avfall.

Med bakgrund av hur returpapper definieras och hur sorteringen hittills sett ut, fortsätter Lunds kommun med de sorteringsanvisningar som hittills gällt:

Allt som går att bläddra i som t.ex. dagstidningar, veckotidningar, kataloger, reklamblad, broschyrer, ritpapper, skrivarpapper och pocketböcker.

Befintliga avtal med entreprenör

När kommuner får ansvaret för insamling och behandling av returpapper upphör producentansvaret. Befintliga avtal mellan fastighetsägare och entreprenörer för insamlingen av returpapper behöver avslutas, eftersom ansvaret övergått till kommunen. Det är alltså bara kommunen eller den kommunen anlitar som har rätt att samla in returpapper.

Har du fortfarande kärl för tidningar och returpapper från annan än Lunds renhållningsverk?

Ta kontakt med oss om du har frågor om hur du ska hantera ett gällande, pågående avtal av hämtning tidningar och returpapper

Tillsammans tittar vi lösningar och era behov av kärl för insamling av tidningar och returpapper.

Kontakta Lunds renhållningsverk

Telefon 046-359 53 90

E-post renhallningsverket@lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?