Länk till startsidan

Kontakta företagslotsen och näringslivsenheten

I Lund finns allt stöd du behöver för att ditt företag ska få kloka råd och kunna utvecklas. Här finns också de bästa förutsättningarna för innovativa bolag genom närheten till universitet, teknisk högskola, inkubatorer och science parks.

Företagslotsen – guidar dig rätt

Företagslotsen kan guida dig som företagare rätt när det gäller kommunala tillstånd, regler och företagande och är en given första kontakt med Lunds kommun. Du kan kontakta Företagslotsen om du inte vet till vilken förvaltning du ska vända dig eller undrar om bygglov, olika typer av kommunala tillstånd, till exempel för uteservering, för att sälja livsmedel, alkohol och tobak. Du kan också kontakta Företagslotsen om du behöver hjälp med hur du hittar en lokal att hyra, information om kommunal mark till salu eller lokala företagsnätverk. Företagslotsen fattar inga beslut, men behöver du mer information, tips, råd och hjälp om vem du ska kontakta och vilka kommunala tillstånd din verksamhet kan tänkas behöva – då är du välkommen att kontakta Företagslotsen. Bra att tänka på är att du kan behöva tillstånd från andra myndigheter, som du kan få information om via verksamt.se

Verksamt.se - för dig som driver eller vill starta företag

Kontakta företagslotsen

Telefon: 046-359 70 00
E-post: foretagslots@lund.se
Besök: Kristallen, medborgarcenter, Brotorget 1, Lund

Öppettider: måndag–torsdag klockan 8–17, fredag klockan 8–16, dag före röd dag klockan 08–15.

Näringslivsenheten i Lunds kommun

Näringslivsenhetens uppgift är att hjälpa näringsverksamheter att växa i Lunds kommun. Hos oss finns ett antal näringslivsutvecklare som är till för dig som har funderingar kring etablering i Lund eller frågor om vårt lokala näringsliv. Du är alltid välkommen att kontakta oss med dina frågor.

E-post: naringsliv@lund.se

Nyhetsbrev för företagare

Cirka en gång per månad skickar vi ut ett nyhetsbrev, späckat med information för dig som är företagare i kommunen. Via nyhetsbrevet skickar vi ut inbjudningar till våra populära frukostmöten Godmorgon Lund. Anmäl dig du också!Sök EU-medel

Vårt EU-medlemskap innebär möjligheter för dig som är företagare, särskilt om du har internationella ambitioner. Alla typer av företag kan få råd, stöd och söka EU-medel. Det kan vara entreprenörer, nystartade företag, mikroföretag, små och medelstora företag samt större företag. Varje år stödjer EU mer än 200 000 företag. Europa Direkt kan hjälpa dig.

Europa Direkt – för dig som söker EU-finansiering

Aktörer som kan stötta dig som vill starta ett företag

Det finns flera aktörer som kan hjälpa dig som funderar på att starta företag eller är redo att utveckla ditt bolag. Här listar vi några av dem du kan höra av dig till för råd och stöd. Lycka till med företagandet!

Verksamt – samlad information

Verksamt.se är en tjänst som drivs gemensamt av Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Här samlar myndigheterna information och e-tjänster som du som ska starta eller driver företag kan ha nytta av.

Webbplatsen verksamt.se

Almi Skåne – rådgivning och finansiering

Almi Skåne erbjuder kostnadsfri rådgivning, praktiskt stöd samt finansiering till dig som vill starta nytt företag eller redan driver företag. Almi Skåne har sitt kontor i Malmö.

Almi Skånes webbplats

Future by Lund – innovation för smarta städer

Future by Lund är en innovationsplattform för utveckling av smarta, kreativa och hållbara samhällen. Här kan du få hjälp med testdemo eller pilotprojekt och vara med och samskapa med andra aktörer.

Future by Lunds webbplats

Ideon Science Park

Ideon Science Park en innovations- och samverkansarena där människor, idéer och olika discipliner möts för att skapa tillväxt, innovation och förnyelse i såväl stora som små, och växande företag, liksom inom offentlig verksamhet. Ideon Science Park levererar tjänster inom affärsutveckling, innovationsfacilitering och öppen innovation. Ideon Science Park är Skånes Tech Science Park och idag finns över 400 företag och 10.000 entreprenörer och medarbetare i parken.

Ideon Science Parks webbplats

IUC Syd

IUC Syd jobbar för att säkra en hållbar skånsk industri genom att erbjuda olika utvecklingsinsatser som stärker konkurrenskraften i tillverkande industriföretag i Skåne. Detta gör vi tillsammans med industri, akademi och offentliga organisationer. Vi är en medlemsägd organisation utan vinstintresse.

Besök IUC Syds webbplats

Lunds NyföretagarCentrum – för dig som har en affärsidé

Om du vill starta eller nyligen har startat företag i Lund kan du vända dig till Lunds NyföretagarCentrum. Tillsammans går ni igenom alltifrån affärsidé och affärsplan till marknadsföring och kapitalbehov. Lunds NyföretagarCentrum håller regelbundet starta-eget-kurser för alla som är nyfikna på vad det innebär att driva företag.

Lunds NyföretagarCentrums webbplats

Medicon Village – samarbeten inom life science

Medicon Village är ett område i östra Lund vid kunskapsstråket där företag och organisationer som är specialiserade på biovetenskap finns samlade. Om du arbetar inom biovetenskap finns här utmärkta möjligheter till samarbeten och rådgivning. Här erbjuds en miljö med möjlighet att stanna länge och samverka med ledande aktörer från akademin, näringslivet samt offentlig verksamhet.

Medicon Villages webbplats

SmiLe Incubator – nya företag inom biovetenskap

SmiLe Incubator är en företagsinkubator som hjälper nya företag inom biovetenskap. SmiLe Incubator är en del av Medicon Village. På SmiLe finns ett så kallat makerspace för livsvetenskap, life science, vilket innebär att det finns gemensamhetslaboratorier med cirka 400 instrument, teknik, kompetens och ett nätverk av specialister. Här får den som bär på en idé eller ett forskningsresultat möjlighet att utveckla sin tanke till konkret handling.

SmiLe Incubators webbplats

WIN Water – vattenrelaterade innovationer

WIN Water är ett företagsnätverk med syfte att snabbt föra ut vattenrelaterade innovationer på marknaden. Tanken är att åter göra Sverige ledande inom vatteninnovationer. Har du en vattenidé som du tror på och vill utveckla till ett företag? Hör av dig till WIN Water.

WIN Waters webbplats

VentureLab – ny generations innovatörer

VentureLab är universitetets plattform för dig som är student och funderar på att starta eget. VentureLab erbjuder gratis idé- och affärsutveckling, gratis kontor för studentföretag, gratis inspirationsföreläsningar, event och workshoppar. Sedan starten 2001 har VentureLab hjälpt hundratals studenter att gå från idé till verklighet. Oavsett idé eller utbildning är du välkommen!

VentureLabs webbplats

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?