Länk till startsidan

7 tips för att minska avfallet i flerbostadshus

Det finns flera skäl till att vi alla bör minska mängden avfall som vi lämnar efter oss – det blir mindre påverkan på klimat och miljö, naturresurser sparas. Den enskilda, såsom du och jag kan spara pengar och du som fastighetsägare får en lägre kostnad för avfallet, när mängden avfall minskar. Här har vi listat sju idéer för flerbostadshus.

 • Fixa ett bytesrum eller byteshylla där boende kan kan lämna prylar de inte längre vill ha, och någon annan kan ta till vara på dessa. Mer tips om bytesrum hittar du längre ner.
 • Ställ upp en bytesbokhylla där boende kan lämna böcker de redan läst och grannen kan plocka med sig en bok hem.
 • Kontakta insamlingsorganisation för textilinsamling, som ni kan ha i miljörummet.
 • Skapa en lånepool. Antingen genom att du som fastighetsägare eller bostadsrättsförening lånar ut verktyg, lastcyklar, extrastolar och annat till boende. Eller så kan du ta initiativet till att de boende själva kan ordna en lånepool. Ofta köper vi saker som vi bara använder ett par gånger per år. Det kan vara en borrmaskin och andra verktyg, en utegrill eller en säckkärra. När vi delar på dessa saker spar vi både pengar och plats.
 • Har du plats för en fixarverkstad? Inrätta en verkstad där de boende kan reparera, måla, tapetsera om möbler, laga cyklar, snickra, pyssla och sy.
 • Informera de boende om hur de kan lämna saker till återanvändning på återvinningscentralerna eller till biståndsorganisationerna. Perfekt att sätta upp i miljörum.
 • Informera om genomsnittliga avfallsmängder per lägenhet och hur avfallskostnader påverkar hyror och avgifter. Tips att ta med i informationsbrev eller liknande utskick till de som bor i fastigheten.

Vad är ett bytesrum?

Ett bytesrum är till för att de boende ska kunna lämna saker de inte längre vill ha och att andra boende kan hämta dem och använda dem. Ett bytesrum kan vara ett helt rum, en hörna, en bokhylla, en sida på internet eller en grupp på Facebook för fastigheten.


Hur kan ett bytesrum skötas?

Intresse från de boende är självklart en förutsättning. Finns det någon som vill engagera sig lite extra kan skötseln av rummet göras av denne. Att göra något för miljön engagerar likaväl som möjligheten att hitta något billigt. Det är många som besöker second hand affärer stadigt. Informera om miljönyttan med bytesrum och bjud in till invigning av bytesrummet.


Att starta ett bytesrum

 1. Kan du hitta en lokal?
  Finns det utrymmen som inte används? Hela rum eller delar av rum kan fungera bra. Om det är ont om utrymme, går det att börja med något mindre, som en hylla? De boende kan ha förslag på utrymmen som passar.

 2. Kan någon vara ansvarig?
  Om det ska fungera bra behöver någon eller några vara ansvariga. Det ska hållas rent och rensas ut med jämna mellanrum. Hinner någon fastighetspersonal? Eller finns det en engagerad hyresgäst?

 3. Skapa regler
  Regler för ett bytesrum behövs så att det fungerar och inte bara blir en ”sophög”. Reglerna kan variera beroende på hur stort utrymmet är och vad som kan få plats där. Det viktiga är att reglerna är bestämda från början så att alla vet vad som gäller.
  Tydliggör vad som kan lämnas där och inte lämnas.
  Bestäm vilka rummet är till för.
  Ska boende ha tillgång till rummet med nyckel, eller ska man ha öppet på bestämda tider?
  Gör tydligt vad som händer med saker som behöver rensas ut. Om de slängs eller går till välgörenhetsorganisationer.

 4. Informera
  Informera hyresgästerna om möjligheten och var man kan hitta bytesplatsen. Använd de kanaler du har, men tänk gärna ut en plats där hyresgästerna passerar ofta. Går det att affischera i trapphuset?

 5. Sätt upp rutiner för skötsel
  Skötseln bör de ansvariga för rummet stå för. Därför kan det vara bra att de är flera så de kan hjälpas åt. Det kan handla om att hålla rent, att ha koll på prylar som inte byter ägare och rensa dessa efter en tid. De boende behöver se att sakerna roterar och att nytt tillkommer, annars riskeras att det utvecklas till ett soprum.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?