Länk till startsidan

Farligt avfall för företagare

Till farligt avfall räknas avfall där det ställs särskilda krav på insamling och bortskaffande då det kan skada miljön.

Vad räknas som farligt avfall?

Farligt avfall är till exempel olja, lösningsmedel, bekämpningsmedel, färg-, lim- och lackrester, batterier, medicinska produkter, elektronik, lysrör/lampor och vitvaror.

Farligt avfall ska samlas in och tas om hand på särskilt sätt. Detta sker utifrån vilken sorts avfall det är. Olika metoder används som till exempel förbränning med energiåtervinning, neutralisation/våtkemisk behandling, återvinning.

Rådfråga våra rådgivare

För att du som företagare ska ta hand om ditt avfall på bästa sätt och få det transporterat rätt kan du ta kontakt med oss på Lunds renhållningsverk. Vi går igenom behoven och hur det ska sorteras samt knyter kontakten med SYSAV Kemi.

Telefon: 046-359 53 28 eller 046-359 57 23

Lunds renhållningsverks tjänster för farligt avfall

Förvaring och märkning av farligt avfall

Farligt avfall ska förvaras i tättslutande emballage som inte påverkas av innehållet. Varje enskild förpackning ska märkas med uppgift om innehåll. Märkningen ska vara beständig och väl synlig.

Det är i normalfallet förbjudet att blanda olika typer av farligt avfall, eller att blanda farligt avfall med övrigt avfall. Det finns möjligheter till undantag om syftet är att förbättra säkerheten vid transport eller förbättra möjligheterna till återvinning, eller om det görs på ett sätt som kan godtas ur miljöskyddssynpunkt.

Farligt avfall ska förvaras i särskilt utrymme och på särskilt anpassad plats där eventuellt spill eller läckage inte kan nå avlopp, dagvatten, vattenrecipient eller mark. För övrigt gäller samma krav på försiktighet som vid förvaring och hantering av kemikalier.

Förvaring och lagring av kemikalier

Journalföring

Den som utövar verksamhet där farligt avfall uppkommer ska föra journal om:

  1. var avfallet producerats,
  2. datum för borttransport,
  3. transportsätt,
  4. vem som ska transportera bort avfallet,
  5. avfallets vikt i kilogram, och
  6. den mottagare och den plats där avfallet ska hanteras på annat sätt än genom att mottagaren transporterar eller lastar om det.

Uppgifterna ska antecknas innan transporten påbörjas. Anteckningarna ska sparas i minst 3 år.

Från 1 november 2020 gäller krav på att verksamheter även ska rapportera in uppgifter om sitt farliga avfall till ett avfallsregister hos Naturvårdsverket.

Rapportera farligt avfall till avfallsregistret

Den som mellanlagrar farligt avfall som inte har uppkommit i den egna verksamheten kan behöva anmäla eller söka tillstånd för det, så kontakta miljöförvaltningen för rådfrågning innan det påbörjas.

Lagring av farligt avfall som uppkommit i den egna verksamheten är inte anmälnings- eller tillståndspliktig. Slutligt omhändertagande av avfall kräver alltid tillstånd från länsstyrelsen eller mark- och miljödomstolen.

Transport av farligt avfall

Transport av farligt avfall som uppkommit i yrkesmässig verksamhet får endast utföras av den som har länsstyrelsens tillstånd. Det är dock tillåtet att transportera mindre mängder farligt avfall som uppkommer i den egna verksamheten om detta anmäls till Länsstyrelsen. Anmälan ska göras vart femte år. Vissa typer av farligt avfall klassas även som farligt gods. Det omfattas då av ett särskilt regelverk, som innehåller föreskrifter om transport, förpackning och märkning.

Länsstyrelsen Skåne om transport och hantering av avfall

Kontrollera vart avfallet tar vägen

Den som har en verksamhet där farligt avfall uppkommer och som lämnar farligt avfall för transport och omhändertagande, ska se till att både transportören och mottagaren av det farliga avfallet har de tillstånd som krävs.

Länsstyrelsen Skåne om avfall

Naturvårdsverket om hantering av farligt avfall

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?