Länk till startsidan

$currentPage

Litteralund

Konferens om barn- och ungdomslitteratur

16–17 april samlas vi i Lund – författare, illustratörer, bibliotekarier, pedagoger, förlagsfolk, forskare och andra barnboksintresserade, för två dagars konferens om något av det viktigaste och mest spännande som finns; barn- och ungdomslitteraturen.

Vi är stolta och glada över årets program! På den internationella fronten har vi både superstjärnor så som den kanadensiska bilderboksskaparen Jon Klassen och 2021 års mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award: Jean-Claude Mourlevat. Vi får bekanta oss med, för många av oss, nya namn: argentinska Yael Frankel och mexikanska Azul López (tidigare Andrés López) – illustratörer och bilderboksskapare som båda är aktuella i vår med böcker på svenska. Dessutom får vi fint besök från våra grannländer men vi har förstås även många fantastiska författare och illustratörer från Sverige, med i programmet. Vi kommer att få ta del av samtal om ungdomsboken, om den kreativa processen, om nordisk humor, och mycket, mycket mer. Varmt välkommen!

Fullbokat

Konferensen är nu fullbokad.

Utställning i Stadshallen: Vikgubbar

15 april till 22 april

Under två års tid brevväxlade 219 yrkesverksamma tecknare, konstnärer och illustratörer och gjorde vikgubbar tillsammans. Resultatet är ett unikt dokument över svensk bildkonst idag, med bilder av Joakim Pirinen, Jan Lööf, Eva Lindström, Maria Nilsson Thore, Olof Landström, Gunna Grähs, Stina Wirsén, Owe Gustafson, Lasse Åberg, Sara Lundberg, Eva Eriksson, Ellen Ekman, Sven Nordqvist och många fler. Vikgubbar är ett ideellt projekt av illustratören och bilderboksskaparen Marcus-Gunnar Pettersson. Så här beskriver han själv projektet: För mig har projektet med vikgubbarna handlat om att släppa oro och krav på sig själv i ensamheten och istället skapa något lekfullt tillsammans. Överskottet av hela projektet går till organisationen Mind som jobbar för psykisk hälsa.

Kvällsarrangemang, måndag 15 april

Kl. 19.00–21.00
Stadshallen, Botulfshörnan
Fri entré

Uppslaget – Bilderbokskampen

Vi upprepar förra årets succé och sparkar igång även 2024 års Litteralund med Sveriges trevligaste tävling: Uppslaget. Under ledning av bibliotekarierna Lisa Berger och Jens Mattsson får ni här en djupdykning i bilderböckernas värld belyst från alla möjliga håll och kanter. Två lag, författare mot illustratörer, kommer först att intervjuas angående sina kopplingar till denna, den viktigaste delen av litteraturen. Sedan kommer de att mötas i en hård och svår frågesport om bilderböcker där allt står på spel. Samtidigt kommer ni i publiken att få delta i ett bilderboksquiz med fantastiska priser i potten så det finns ingen möjlighet att slappa.

Uppslaget är en kväll av- och för vuxna om bilderboken, denna främsta av alla konstformer, som besvarar frågan "Vad hittar man egentligen för något underbart i mitten av ett Venn-diagram bestående av Skavlan, På spåret och ett pubquiz?" Årets modiga tävlande är: Emma Karinsdotter och Mårten Melin i författarlaget, och Marcus-Gunnar Pettersson och Maria Nilsson Thore i illustratörslaget.

Konferensprogram, tisdag 16 april

Från kl. 8.30 Registrering

Lunds stadshall, Stortorget 9

9.00–9.20 Invigning av årets konferens

Konsertsalen. Streamas in i Amfi.

Konferensen invigs av Nicolas Lunabba, författare och verksam inom organisationen Helamalmö samt hedersdoktor vid Malmö universitet. Han återvänder till sin hemstad för att inviga årets konferens.

9.20–10.00 Årets pristagare av Astrid Lindgren Memorial Award

Konsertsalen

Yukiko Duke samtalar med de två juryledamöterna Boel Westin och Mårten Sandén om valet av årets pristagare. Vi vet ännu inte vem eller vilka som får motta det ärofyllda priset på 5 miljoner kronor.
I samarbete med Astrid Lindgren Memorial Award.

9.20–10.00 Att vaska fram guldet – två författarröster om att skriva lättläst

Amfi

Varför väljer man att skriva lättläst? Med jämna mellanrum poppar debatten om den lättlästa litteraturen upp. Är den en väg in i läsning eller stjälper den snarare läsutvecklingen? Tillsammans med författarna Jenny Milewski och Dan Höjer samtalar Linnea Carlquist, redaktör på Hegas förlag, om lättläst-litteraturens vara och icke vara samt om hur man skriver en fängslande text på få tecken. Jenny Milewski är författare till en rad skräckböcker för både barn och vuxna. Hur skapar man obehagliga stämningar med ett enkelt och konkret språk? Dan Höjer är barn- och ungdomsboksförfattaren som väckt läslust i flera decennier. Har hans skrivande förändrats över tid och hur påverkar den sjunkande läsförståelsen författarens roll?
I samarbete med Hegas förlag.

10.00–10.30 Fika

10.30–11.10 Att skriva karaktärer som berör

Konsertsalen

Författarna Kristina Ohlsson och Johan Rundberg har rört sig mellan olika genrer och tider i sitt skrivande, men en sak de har gemensamt är att de har en särskild förmåga att skriva fram trovärdiga karaktärer och relationer, så att de känns på riktigt. Vi djupdyker i ett samtal om att fånga och porträttera människor, utifrån deras olika verk genom åren. Här möter ni dem båda i ett samtal med kulturskribenten Johanna Lundin.

10.30–11.10 Superbarn och vardagshjältar

Amfi

Dan Höjer har skrivit närmare 100 böcker, bland annat de spännande Cirkusdeckarna och de två nya actionpackade böckerna om snigeln Slemmo. Elias Våhlund har tillsammans med Agnes Våhlund skapat de omåttligt populära Handbok för superhjältar-böckerna. De har båda skrivit böcker som är spännande och innehåller humor, men som ibland också har ett allvarligare tema som till exempel mobbing. I ett samtal med skrivpedagogen och författaren Therese Granwald pratar de om tema och koncept, om djupt och lätt, i deras fartfyllda berättelser.

11.15–12.00 Jean-Claude Mourlevat

Konsertsalen

Vi är väldigt glada över att ha 2021 års mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award, Jean-Claude Mourlevat, på plats på Litteralund. Jean-Claude Mourlevats tidlösa men ständigt överraskande författarskap spänner mellan saga och verkligenhet och är präglat av en stark humanism. Utgivet på svenska finns Jefferson (2021), Jefferson gör sitt bästa (2023) samt Vintersång (2022). I sommar kommer ytterligare en bok på svenska. Samtalsledare: jurymedlemmen och författaren Mårten Sandén. I samarbete med Astrid Lindgren Memorial Award. På engelska/franska.

11.15–12.00 Babbelpodden: skapande i kris

Amfi

Babbelpodden är en podd där författarna Emma Andersson och Charlotte Cederlund pratar om barn- och ungdomsböcker med andra författare, förlag och olika kulturaktörer i Sverige. Till detta livepodd-avsnitt på Litteralund har de bjudit in författaren och illustratören Ulrika Kestere, som haft stor framgång med sina bilderböcker genom åren. Just nu lider dock Ulrika av skapandekramp och ifrågasätter sin framtid som bilderboksskapare. Hur kommer man vidare? Tillsammans diskuterar trion ämnet ”skapande i kris”.

12.00–13.30 Lunch på egen hand

Två illustrerade bokomslag - Handbok för superhjältar och Jefferson gör sitt bästa.

13.30–14.15 Yael Frankel och Azul López

Konsertsalen

Välkomna till ett samtal med två långväga gäster tillika bilderbokskonstnärer, Yael Frankel (Argentina) och mexikanska Azul López (tidigare Andrés López), båda prisade bland annat på Bologna Book Fair. Yael Frankel kom ut på svenska 2022 med Ett hål, och nu i vår kommer Allt som hände innan du kom. Azul López bok En bok kommer på svenska i februari. Vi får en utblick till en annan bildtradition och en inblick i deras bildvärldar, tillsammans med samtalsledaren Debora Voges, curator på Lunds konsthall. På engelska.

13.30–14.15 Krig och flykt i barn- och ungdomslitteraturen

Amfi

Det pågår över 50 krig i världen just nu och 110 miljoner människor befinner sig på flykt. Hur speglas denna verklighet i dagens barn- och ungdomsböcker? Svenska barnboksinstitutet har bett Christina Waldén att titta närmare på ämnena krig och flykt i 2023 års barn- och ungdomsboksutgivning som en del av årets Bokprovning och här presenterar hon sina resultat. Arrangeras av Svenska barnboksinstitutet i samarbete med Litteralund.

14.25–15.15 Klä känslor i bild

Konsertsalen

Upp på scen bjuder vi två riktiga proffs i bilderboksvärlden, Lisen Adbåge och Maria Nilsson Thore. Två bilderboksskapare som har varsitt tydligt konstnärligt uttryck men samtidigt ständigt utvecklar det. Båda två har en fingertoppskänsla vad gäller att uttrycka känslor i bild. Med små, små skiftningar i bild, en blick eller minspel, kan deras bilder uttrycka så väldigt mycket. Om detta, och mycket mer, kommer samtalet handla om, lett av journalisten Lotta Olsson.

14.25–15.15 Vad är en ungdomsbok?

Amfi

På agendan denna eftermiddag: ungdomsboken! Håller ungdomsboken på att försvinna? Har det någon betydelse vad ungdomar läser? Vad präglar en ungdomshandling – skriver man för ungdomar eller ”hamnar” man i det facket? Var möts ungdomslitteraturen och vuxenlitteraturen? Och vilka läser egentligen ungdomslitteratur? Några som kanske har svar på några av frågorna är panelen bestående av: författaren Jessica Schiefauer, ungdomsbibliotekarien Klara Önnerfält och bokinflueraren Jasmine Darban. Samtalsledare är Ulrika Caperius, förläggare på Bonnier Carlsen.

15.15–15.45 Fika

15.45–16.30 Slangbellan 25 år

Konsertsalen

Slangbellan fyller 25 år och det vill vi fira ihop med utdelningen av debutantpriset Slangbellan. Priset delas ut av Bult, barn- och ungdomslitterära sektionen inom Författarförbundet, för att lyfta fram barn-och ungdomsboksdebutanter och stimulerar till fortsatt författarskap. I samarbete med Sveriges Författarförbund.

16.00–17.00 Om Kulturens lekutställningar och kopplingen till barnböcker

Kulturen, Tegnérsplatsen 6. Vi möts upp i entrén.

Kulturen i Lund har producerat lekutställningar i flera år. Den första var baserad på Alfons Åberg, 2012, och sen dess har barnen bland annat kunna leka hos Pettson & Findus, Alice i Underlandet och Pippi Långstrump. Temat hämtas oftast från någon barnbok eller författare som är allmänt känd och älskad. 17 februari i år öppnade den senaste utställningen – H.C. Andersens sagovärld. Johanna Lisberg Jensen är producent och berättar om hur det går till att tänka ut och bygga upp en lekutställning. Efter samtalet ser vi utställningen tillsammans.
Anmälan sker separat via mejl, ange KULTUREN i ämnesraden:

litteralund@visitlund.se

Först till kvarn, vi kommer meddela här om/när det är fullbokat.

Kvällsprogram, tisdag 16 april

Kl. 18.00–19.00
Stadshallen, Konsertsalen

Alla är barn

Vad händer om man sätter ihop två av våra främsta bilderboksskapare Lisen Adbåge och Emma AdBåge med popgeniet Britta Persson? Jo, man får två fantastiska böcker och skivor, Folk – Dikter och toner om personer samt Alla är barn, men också ett alldeles unikt scenframträdande här på Litteralund. Plocka fram din inre 7-åring och kom och se ett allkonstverk växa fram; den allra finaste och smartaste barnpopmusiken, samtidigt som Lisen och Emma fritt skapar bilder under tiden. Luta dig tillbaka och njut!

Porträtt på författare och artist. Tre personer tittar in i kameran och lutar sig mot väggen.

Konferensprogram, onsdag 17 april

Från kl. 8.30 Registrering

Lunds stadshall, Stortorget 9

9.00–10.00 I huvudet på Mårten Melin

Konsertsalen

Vem och vad inspirerar en författare? Lär känna författaren Mårten Melin när han fiktivt bjuder in tre personer som har inspirerat honom. Vilka författare och illustratörer hade han velat samtala med om han kunde? Mårten Melin har skrivit över hundra böcker för barn- och unga och här möter vi honom i samtal med kulturjournalisten Ann-Marie Rauer, som också är producent på Folkbiblioteken i Lund.

9.00–10.00 Förbjudna böcker

Amfi

Hösten 2023 startade Dawit Isaak-biblioteket och svenska PEN kampanjen Banned Books Week Sverige, som samlar skolor, bibliotek och bokhandlare för att uppmärksamma litteratur som är eller har varit förbjuden någonstans i världen. Lovisa Olai från Svensk PEN, Mia Dahlqvist från Dawit Isaak-biblioteket och Hanna Ottersten från Barnens Bokhandel samtalar kring frågor som: Vilka är böckerna som förbjuds? Hur kan man prata med barn- och unga om censur och förbjudna böcker? Och hur kan vi arbeta tillsammans för att stå upp för rätten att läsa? Samtalsledare är Anna Hjerpe.
Arrangeras av Dawit Isaak-biblioteket

10.00–10.30 Fika

10.30–11.10 Från början till slut – den kreativa processen

Konsertsalen

Tillsammans med bilderboksskaparna Emma AdBåge och Marcus-Gunnar Pettersson djupdyker vi i den kreativa processen, varsamt ledda av författaren och skrivpedagogen Therese Granwald. Samtalet tar avstamp i deras konstnärs- och författarskap, men också utifrån hur olika kreativa uttryck kan korsbefrukta och inspirera. Vad triggar igång deras skapande, inspiration och lust? Vilka idéer går hela vägen till publicerat verk, och vilka stannar kvar i byrålådan?

10.30–11.10 Sveriges bästa ungdomsböcker – ett litteratursamtal med unga läsare

Amfi

Tre läsande tonåringar från Blekinge möter bibliotekarie och jurymedlem för Hjärtans fröjd-priset, Paula Högström i ett litteratursamtal om Sveriges bästa samtida ungdomsböcker. Anni Rundberg, Leon Norda och Agnes Berlin diskuterar romanerna som vunnit Hjärtans fröjd-priset för Sveriges bästa ungdomsbok sedan priset delades ut första gången 2021. Jag klyver er itu av Tamara Mivelli, Tidsfördriv av Matilda Gunnarsson Rathsman, Yani av Nora Khalil och även 2024 års vinnare, som avslöjas först i mars. Programpunkten arrangeras av Hjärtans fröjd-priset som delas ut av Region Blekinge och Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg.

11.15–12.00 Klä känslor i ord

Konsertsalen

Oskar Kroon debuterade 2018 med Mitt fönster mot rymden och har sedan dess skrivit ytterligare sex böcker. Han har rört sig mellan bilderbok och ungdomsbok, men mestadels har han dröjt sig vid mellanåldern, alltid med en stilistiskt säker hand och utan att väja för det svåra. Conny Palmkvist har skrivit många böcker för vuxna, men den senaste barnboken, Femtiofem meter under ytan, är tredje delen i en löst och tematiskt sammanhållen trilogi. Med en dos magisk realism närmar sig även han svåra ämnen. Om hur de så fenomenalt klär känslor i ord talar de här med kulturjournalisten Yukiko Duke.

11.15–12.00 Flödet läser med Christina Wahldén

Amfi

Var med på en liveinspelning av Flödet läser, en podd om barn- och ungdomslitteratur. Sedan sex år tillbaka driver skolbibliotekarierna Klara Önnerfält och Lotta Davidson Bask podden Flödet läser. Nu får ni vara med när de spelar in live med författaren Christina Wahldén som gäst.

12.00–13.30 Lunch på egen hand

Porträtt på författaren Oskar Kroon, bredvid ett omslag på hans bok.
Oskar Kroon med sin bok Vitsippor och pissråttor.

13.30–14.15 Grejen med sex

Konsertsalen

Hur skildras sex i svensk barn- och ungdomslitteratur? Möt tre författare som vågar löpa linan ut och inte rodnar; Moa Eriksson Sandberg, Elin Hägg och Anna Ahlund, som även är samtalsledare. Elin Häggs Sex – en historisk resa kom förra året, Moa Eriksson Sandberg är ständigt aktuell men har bland annat skrivit ungdomsboken Bränder (2022) med Ester Roxberg, och Anna Ahlund får väl räknas till lite utav en expert på att skriva hett, med böcker som Du, bara och Lättare i mörkret. Men hur är det, kan man verkligen skriva om allt?

13.30–14.15 Passa mig!

Amfi

Böcker om fotboll går alltid bra i bibblan – men hur gör man för att inte dribbla bort läsaren? Tre som vet är författarna Anders Blentare, Anja Gatu och Anette Eggert. Hur ser genren fotbollsboken ut, utifrån våra tre författares perspektiv, och finns där några gemensamma ingredienser? Och kan det vara så att fotbollsboken ibland egentligen handlar om något annat? I samarbete med projektet Kick & Read som genomförs i Malmö och Lund våren 2024 i samband med UEFA F-17 EM 2024.

14.20–15.00 Roligt så in i Norden

Konsertsalen

”Jag vill ha en rolig bok” är kanske det vanligaste önskemålet en bibliotekarie får. Hur ligger det till med den roliga litteraturen i Sverige och våra nordiska länder? Och finns det nordisk humor – likheter och skillnader? Eller kanske olika förutsättningar i våra olika länder för att skriva och publicera humor? I ett samtal med kulturskribenten Johanna Lundin möter vi Elin Lindell (Sverige), Zakiya Ajmi (Danmark) och Nina E. Grøntvedt (Norge).

14.20–15.00 Bokprovning

Amfi

Svenska barnboksinstitutet presenterar sin alldeles färska rapport om barn- och ungdomsboksutgivningen 2023. Hur många böcker gavs ut? Vad handlade de om? Ta del av statistik och presentation av årets framträdande teman.

Arrangeras av Svenska barnboksinstitutet.

15.00–15.30 Fika

15.30–16.15 I en klass för sig

Konsertsalen

Den prisbelönta illustratören och författaren Jon Klassen (Kanada/USA) ligger bland annat bakom bilderböckerna Jag vill ha min hatt (2012), Stenen från himlen (2021) och Dödskallen (2023). Hör honom berätta om sina verk i samtal med litteraturvetaren Elina Druker.

Två sammansatta bilder. Porträtt av illustratören Jon Klassen och omslaget på hans bok, Dödskallen.
Jon Klassen med sin bok Dödskallen.


Deltagarpass

Pris

Tvådagarspass inklusive föreställning, tisdag kväll

1500 kr

Tvådagarspass

1350 kr

Endagspass

900 kr

Studentpass

250 kr

Endast föreställning tisdag kväll

200 kr

Samtliga priser är exklusive moms. Observera att vi lägger på en fakturaavgift på 50 kr utöver priserna ovan. Är man flera personer från samma arbetsplats som anmäler sig samtidigt skickar vi en samlad faktura och således blir det bara en fakturaavgift. Anmälan är bindande men kan överlåtas till annan person om du får förhinder.

Bra att veta för dig som konferensbesökare

Vi ses i Lund i april! Här hittar du praktisk information som kan vara bra att känna till inför ditt besök.

Mer av Lund under konferensdagarna

Visit Lund har massor av tips på saker som du inte ska missa när du är här, det kan vara platser, museer, caféer eller fina promenadstråk.

Uppdaterad:

Dela sidan: