Litteralund
25–26 april 2023 bjuder vi återigen in till konferens om barn- och ungdomslitteratur. Det kommer bli två fullproppade dagar, fyllda med svenska och internationella författare och illustratörer, som ni inte vill missa. Välkommen med din anmälan!
I år har vi ett riktigt härligt och varierat program med såväl internationella som svenska barnlitteraturstjärnor. Vi är så glada att välkomna Beatrice Alemagna från Italien/Frankrike och Claire Schvartz från Frankrike, och två norska stjärnskott på grafisk roman-himlen. Augustprisade Ellen Strömberg besöker oss från Finland liksom drömbokningen Shaun Tan, digitalt från Australien. Jockum Nordström, Jenny Jägerfeld, Nora Khalil och många fler därtill, såklart! Vi är så glada och stolta över att alla dessa strålande personer tackat ja till att komma hit. Vi hoppas att du ska bli inspirerad!
Deltagarpass | Pris |
---|---|
Tvådagarspass inklusive föreställning, tisdag kväll (slutsålt!) | 1475 kr |
Boka-tidigt-pris (senast 15 februari): | 1250 kr |
Tvådagarspass (slutsålt!) | 1300 kr |
Boka-tidigt-pris (senast 15 februari): Tvådagarspass | 1095 kr |
Endagspass (slutsålt!) | 850 kr |
Studentpass (slutsålt!) | 150 kr |
Endast föreställning tisdag kväll (Fullbokad!) | 200 kr |
Samtliga priser utom studentpasset är exklusive moms. Anmälan är bindande och fakturor skickas ut efter hand.
Kl. 18.00–21.00
Stadshallen, Botulfshörnan
Fritt inträde.
I år sparkar vi igång Litteralund med Sveriges trevligaste tävling: Uppslaget. Under ledning av bibliotekarierna Lisa Berger och Jens Mattsson får ni här en djupdykning i bilderböckernas värld belyst från alla möjliga håll och kanter. Två lag, författare mot illustratörer, kommer först att intervjuas angående sina kopplingar till denna, den viktigaste delen av litteraturen. Sedan kommer de att mötas i en hård och svår frågesport om bilderböcker där allt står på spel. Samtidigt kommer ni i publiken att få delta i ett bilderboksquiz med fantastiska priser i potten så det finns ingen möjlighet att slappa.
Uppslaget är en kväll av och för vuxna om bilderboken, denna främsta av alla konstformer, som besvarar frågan ”Vad hittar man egentligen för något underbart i mitten av ett Venn-diagram bestående av Skavlan, På spåret och ett pubquiz?” I författarlaget tävlar Charlotte Cederlund och Henrik Wallnäs. I Illustratörslaget tävlar Maria Jönsson och Johan Unenge.
Lunds stadshall, Stortorget 9
Genom hela världshistorien har bokstäver betraktats som tecken med magisk kraft. Och ju mer vi lär oss om hur hjärnan avkodar tecken, desto viktigare framstår läsningen som aktivitet. Kulturjournalisten Yukiko Duke inviger årets konferens!
Shaun Tan (Australien) betraktas som en av världens absolut främsta illustratörer. Hans visuellt storslagna berättelser, bland dem den ordlösa Ankomsten (2006) och Berättelser från innerstaden (2018), har belönats med en mängd priser, bland annat en Oscar för ”bästa animerade kortfilm” för animering av boken Borttappad (2000). Shaun Tan arbetar även med adaptioner av sina verk till musik- och teaterföreställningar – liksom med fri bildkonst och muralmåleri. 2011 belönades han med Astrid Lindgren Memorial Award. I samtal via länk med Erik Titusson, förläggare på Lilla Piratförlaget. På engelska. I samarbete med Astrid Lindgren Memorial Award.
Malin Falch och Cha Sandmæl är två norska stjärnskott på grafiska romanhimlen. Malin Falchs böcker i serien Norrsken har lästs och älskats av många barn sedan första boken Resan till Jotundalen kom på svenska 2019. Bokserien handlar om Jotundalen, en plats där det finns elaka jättar, snälla troll och magiska varelser. Cha Sandmaels debutbok Förrådd (första boken i serien I drakens öga) kom ut på svenska förra året, och handlar om den magiska alven Kha som måste överkomma en hel del hinder. Här möter ni dem båda i ett samtal med illustratören och författaren Johan Unenge.
Svenska barnboksinstitutet presenterar sin alldeles färska rapport om barn- och ungdomsboksutgivningen 2022. Hur många böcker gavs ut? Vad handlade de om? Ta del av statistik och presentation av årets framträdande teman.
Arrangeras av Svenska barnboksinstitutet.
Sedan 2011 utser Kulturrådet en nationell läsambassadör, som innehar uppdraget i två år. Syftet är att hålla frågan om läsningens betydelse för demokrati och delaktighet levande i debatten och inspirera fler att läsa. Nioosha Shams (författare och nuvarande läsambassadör sedan hösten 2022) kommer att fokusera på ungdomar som läsare, samt rikta ljuset mot flerspråkighet och modersmål. Läraren och författaren Anne-Marie Körling var läsambassadör 2015–2017 och vände sig i det arbetet främst till förmedlarna, biblioteken och läsare i olika åldrar. Här får vi möta de båda i ett samtal om läsning, läsfrämjande och läsambassadörskapet.
Var med på liveinspelning av Flödet läser, en podd om barn- och ungdomslitteratur. Sedan snart fem år driver skolbibliotekarierna Lotta Davidson-Bask och Klara Önnerfält podden Flödet läser. Nu får ni vara med när de spelar in live med författaren Charlotte Cederlund som gäst.
Beatrice Alemagna (Italien) bor i Paris sedan många år. Hennes vackra bilderböcker är översatta till många olika språk och hon har fått en rad internationella utmärkelser. Senast översatt till svenska är hennes Aldrig i livet! om den lilla fladdermusungen Pascaline som inte alls är så särskilt sugen på att börja skolan... Här på Litteralund möter ni henne i ett samtal med Claire Schvartz (Frankrike) som i januari kom ut med En natt på insektshotellet på svenska, en pärla till bilderbok där spänning och humor är viktiga ingredienser. Samtalsledare: Elina Druker. På engelska.
En genre som aldrig verkar bli omodern och som rysligt många barn och unga älskar är SKRÄCK. Hur det är att skriva skräck frågar vi panelen bestående av Ann-Christine Magnusson, som bland annat skrivit Ingen kommer undan (2019) samt serien Trustville (tillsammans med Anna Knutsson), och Tobias Gard, författare till bland annat bokserierna Rysliga resor och Creepy. Vilka är de nödvändiga byggklossarna inom just skräckgenren och hur gör man för att anpassa nivån för läsaren? Och hur tror panelen att trenden för skräcken ser ut framåt? I samtal med Anna Hjerpe, litteraturkoordinator Lunds kommun.
Slapstick, absurd humor, prutthumor… det finns olika sorters humor i barnlitteraturen, för alla tycken och smaker. Men hur skriver man humor? Fyra som behärskar denna ädla konst möts här på Litteralund. Under ledning av den eminenta Elin Ek, får vi lyssna på författarna Moa deBruin, Emma Karinsdotter och Ellen Greider.
Bildworkshop med franska illustratören och författaren Claire Schvartz. I denna workshop får du prova att göra en leporellobok. Med slumpvis valda ord skapar ni en kort berättelse där ni hjälper er huvudperson genom natten. Max 20 personer – först till kvarn gäller! På engelska.
Plats: våning 2, Lunds stadshall
En novellsamling med nio bevis för saker som förmodligen aldrig har hänt – fast man kan ju inte veta helt säkert. Roliga, brutala och överraskande noveller av Emma Karinsdotter med kittlande, varma och vilda illustrationer av Marcus-Gunnar Pettersson.
Plats: Månteatern, Bredgatan 3
Det började med att Beatrice Alemagna ritade tomma lekplatser. När covid tömde gatorna på folk fylldes hennes bilder av parker och lekplatser med barn. Sara Stridsberg skrev texter till Beatrices bilder, och så var boken Vi går till parken (2020) född. Ikväll har ni möjlighet att ta del av ett mycket speciellt performance med liveillustrerande till musik, med Beatrice Alemagna (illustration), Fredrika Ståhl (sång och keyboard), och Maëva Le Berre (cello). Detta vill ni inte missa! Vi bjuder på bubbel och snacks innan eventet. OBS! Begränsat antal platser.
Inträde ingår i ”Tvådagarspass + föreställning”, eller köps separat.
Lunds stadshall, Stortorget 9
Via länk från Australien ska vi få träffa författaren till Vi var Vargar (2022) och Kanin, soldat, ängel, tjuv (2023), Katrina Nannestad. Den förstnämnda boken tar sig an andra världskrigets fasor och faror med vargen och flocken som ledord. Berättelsen, som handlar om syskonen Wolf, har en unik blandning av skräck, kärlek och hopp när syskonen måste göra allt, också det verkligt ofattbara, för att överleva. Katrina Nannestad skriver om dåtiden så aktuellt och hjärtskärande nära. I ett samtal med kulturjournalisten Yukiko Duke. På engelska.
Författaren och kulturjournalisten Johanna Koljonen samtalar med de två juryledamöterna Boel Westin och Mårten Sandén om valet av årets pristagare. När detta program går till tryck vet vi ännu inte vem eller vilka som får mottaga det ärofyllda priset på fem miljoner kronor.
I samarbete med Astrid Lindgren Memorial Award
Ellen Strömberg (Finland) debuterade 2018 med vuxenromanen Jaga vatten och har sedan dess skrivit flera böcker, bland annat ungdomsromanen Vi skulle ju bara cykla förbi (2022) som hon tilldelades Augustpriset för. Med humor och sorg skildrar Ellen Strömberg livet för två tonåringar som cyklar omkring i jakt på något spännande. Nora Khalil debuterade 2022 med boken Yani, en utvecklingsroman om Rayan, i brytningstiden mellan högstadiet och gymnasiet. Samtalsledare kulturskribenten Johanna Lundin.
Kan man få en djupare förståelse av en skönlitterär text genom att vistas på den fysiska platsen där texten utspelar sig? Kan man få en fullständigare upplevelse av en fysisk plats genom att läsa en bok som utspelar sig på den platsen? Kan en vandring bli en inkörsport till skönlitteratur för en motvillig läsare? Professor emerita vid University of Cambridge och vandringsledare Maria Nikolajeva har tagit fram en unik metod för litterära vandringar som kopplar ihop den fysiska och den skönlitterära miljön. Här berättar hon om metoden. I samarbete med Svenska barnboksinstitutet.
Lokalproducerad fantasy med Maria Hellbom, Elin Nilsson och Helen Ekeroth. I samtal med Johanna Koljonen diskuterar de läget för fantasy inom barn- och ungdomslitteraturen just nu. Maria Hellboms kritikerrosade debutroman Älgkungen vann Barnradions bokpris 2022. Elin Nilsson har flera romaner och novellsamlingar bakom sig men kom förra året ut med sin första fantasybok, Vulkanens barn. Helen Ekeroth är veteranen i sällskapet med sina två fantasybokserier; Silverringarna och Drakberidaren.
Konstnären och författaren Jockum Nordström har haft separatutställningar i Stockholm, London och New York. Han har även skrivit och illustrerat barnböckerna om de två vännerna Sailor och Pekka, Vart ska du (2013) och Fabler och andra berättelser (2018). I senaste boken, diktsamlingen Året runt (2022), skildrar han årstidernas växlingar med humor och vemod. Dikterna är lekfulla och väcker fantasin och nya tankar både för stora och små. I ett samtal med Moderna Museet Malmös chef Elisabeth Millqvist.
Nora Khalil debuterade 2022 med boken Yani som fått fantastisk respons från kritiker och läsare. Det är en bok som träffsäkert berättar om framtidsdrömmar och livsvillkor hos ett gäng ungdomar i Botkyrka. Utöver författandet arbetar Nora Khalil även som lärare och har vunnit Tensta Konsthalls textpris. Tillsammans med två ungdomar, Alma Gard och Julia Boquist, samt bibliotekarien Paula Högström och författaren själv, diskuterar vi boken. De 50 första som anmäler sig till programpunkten får romanen postad till sig! I samarbete med Natur och Kultur.
Sara Gimbergsson och Henrik Wallnäs lyckas med få ord och korta meningar skapa bokmagi, utan att välja bort den litterära kvaliteten. Med sina ljuvligt karaktäristiska stilar skapar de en värld som alla kan ryckas med i, stor som liten. Men såklart allra mest den lilla personen. Här samtalar de med barnbibliotekarien och småbarnsboksentusiasten Elin Halin.
Vi ger er: Jenny Jägerfeld. Detta blir ett paket med det allvarligaste allvar inslaget i hennes sällsynt sylvassa, skarpa och precisa språk med en rosett av den mest genomträngande och ljuvliga humor. Psykologen och författaren Jenny Jägerfeld skildrar glädje och sorg på ett så träffsäkert sätt, i romaner som Här ligger jag och blöder (2010), Brorsan är kung! (2016) och Mitt storslagna liv (2019). Tredje och mycket efterlängtade delen i Skärblackatrilogin, Min storslagna kärlek, kom ut i höstas. I samtal med kulturskribenten Johanna Lundin.
Med Petrinideckarna och Maria Nikolajeva. Genom sina Petrinideckare har Mårten Sandén gjort Lund till en barnlitterär stad. Följ med på en litterär vandring utifrån den första av de arton böckerna, Gömstället (1999). Vandringsledare är Maria Nikolajeva, Professor emerita vid University of Cambridge, som har tagit fram en unik metod för litterära vandringar som kopplar ihop den fysiska och den skönlitterära miljön. Inför vandringen behöver du läsa boken. Reflektera då gärna kring beskrivningarna av platser. Max 20 personer – först till kvarn gäller! I samarbete med Svenska barnboksinstitutet.
Plats: Lunds konsthall, Mårtenstorget 3
Äntligen dags igen! Slangbellan är ett pris som årligen delas ut av Sveriges Författarförbund, till bästa barn/ungdomsboksdebutant. Vilka tre är nominerade denna gång, och vem tar hem årets slangbella? Dörrarna öppnas kl. 17.30 och då bjuds det på bubbel och mingel. Kl. 18.00 välkomnar vi de tre nominerade upp på scen för ett samtal med Författarförbundets representant Anna Ahlund. Varmt välkomna! I samarbete med Sveriges Författarförbund.
Scensamtalet vid utdelningen av Slangbellan är en del av Hela Sveriges Litteraturscen - Författarförbundets föredragsserie som gör nedslag på olika håll i landet med scensamtal om litteratur.