Länk till startsidan

Konferensprogram

I april 2023 bjuder vi återigen in till konferens om barn- och ungdomslitteratur. Det kommer bli två fullproppade dagar, fyllda med svenska och internationella författare och illustratörer, som ni inte vill missa! Mer information kommer längre fram.

Så här såg programmet ut 2022:

Program måndag 25 april

Plats: Lunds stadsteater, Kiliansgatan 13.

Måndagen sänds också digitalt.

Anmälan och priser

Vi vill verkligen träffa er live, så i år har vi satt lite lägre priser för alla pass. Sista dag för anmälan är 20 april.

  • Tvådagarspass 1 000 kronor.
  • Boka-tidigt-pris 800 kronor (gäller t.o.m. 18 mars).
  • Endagspass 600 kronor.
  • Studentpass 250 kronor.
  • Digitalt pass (gäller endast måndagen) 350 kronor.

Alla priser utom studentpasset är exklusive moms. Anmälan är bindande och fakturor skickas ut efter hand.

9.00–9.45 Barnboken: Dåtid, framtid, nutid

I år är det 20 år sedan Astrid Lindgren Memorial Award instiftades. Vad har hänt inom barnlitteraturen sedan dess? Vi tittar bakåt, och framåt och resonerar kring barnbokens roll och utveckling. Björn Sundmark, professor vid Malmö Universitet, håller i taktpinnen och i panelen finner vi bland annat Boel Westin och Mårten Sandén från juryn för Astrid Lindgren Memorial Award.

9.45-10.05 Vem är årets pristagare?

Elina Druker, från juryn för Astrid Lindgren Memorial Award, förkovrar sig i årets pristagare. När detta program går till tryck vet vi ännu inte vem eller vilka som får mottaga det ärofyllda priset på 5 miljoner kronor. I samarbete med Astrid Lindgren Memorial Award.

10.05-10.30 Fika

10.30-11.15 Med nyfikenheten som drivkraft.

... eller hur man kommer på tanken att skriva en hel bok om snor. Två författare som verkligen lyckas förmedla fakta till barn på ett lustfyllt sätt är Sarah Sheppard och Bengt-Erik Engholm. Hur kommer det sig att just faktaböcker blivit ett område de båda brinner för, och hur fortsätter man vara så nyfiken? Tillsammans med skolbibliotekarien och författaren Monika Staub Halling pratar de om sin konstnärliga process men också hur de förhåller sig till källkritik och research.

11.15–12.00 5 saker...

…jag lärt mig av att läsa. Tre inbjudna gäster berättar om fem viktiga saker var, som de lärt sig av att läsa. Johanna Lundin, Bengt-Erik Engholm och ytterligare en person släpper oss in på livet en liten stund. . 5 saker (jag lärt mig av livet) är ett koncept som kommer vara återkommande i Stadshallen i Lund när den äntligen öppnar i november i år, efter flera års renovering. På Litteralunds konferens ger vi konceptet en litterär twist. Håller ihop trådarna göra Calle Håkansson. I samarbete med Stadshallen och Altitude Meetings.

12.00–13.00 Lunch

13.00–13.45 Grafisk roman för barn och unga

Nora Dåsnes (NO) illustrerade roman Vita lögner, röda hjärtan kom ut på svenska 2021. Boken handlar om Tuva som precis har börjat i sexan, och ingenting är som det brukar. Hon finner sig mitt emellan barndomen och tonåren och känner sig vilse i vem hon är och vill vara. Elias Stjärne Ericsons bok Diana & Charlie kom också ut förra året, men riktar sig till lite äldre ungdomar – och vuxna. I centrum för Elias bok står de två transpersonerna Diana och Charlie, 17 år, som försöker navigera sig genom motgångar och ångest, men även kärlek och vänskap. I samtal med journalisten Shora Esmailian.

13.45–14.30 Med leken som ledstjärna

Jujja Wieslander behöver nog inte någon närmare presentation egentligen. Hennes böcker om Mamma Mu och Kråkan har nog funnits i varje barnfamiljs hem vid något tillfälle. Men hon är också en författare som fortsätter att överraska, år efter år, med en alldeles egen stil och sätt att sätta saker lite på ända. Centralt i Jujjas författarskap har varit leken och barnperspektivet, och vi gräver djupare i detta såväl som övriga delar av hennes författarskap, i ett samtal med kulturjournalisten Kerstin Wixe.

14.30–15.00 Fika

15.00–15.30 Möt: Jacqueline Woodson

Jacqueline Woodson (USA) har alltid skrivit. Som barn skrev hon på sina skor, på trottoarer, på husväggar, i marginalen på anteckningsböcker... Orden var alltid med henne, liksom berättandet. Det är denna alldeles unika röst och konstnärskap som 2018 fick emotta världens största barnlitterära pris, Astrid Lindgren Memorial Award. Äntligen på Litteralund möter vi, live på länk från New York i ett samtal med Yukiko Duke, författaren Jacqueline Woodson.

På engelska. I samarbete med Astrid Lindgren Memorial Award.

Mörkhårig kvinna i blå skjorta står framför ett träd. Bredvid är bokomslaget till boken fjädrar inklistrat i bilden.
Jacqueline Woodson.

15.30–16.15 Svärta och humor med Jennifer Niven

Amerikanska Jennifer Niven har skrivit fakta, böcker för vuxna och unga såväl som filmmanus. Hennes första ungdomsroman Som stjärnor i natten blev hennes stora internationella genombrott. Sedan dess har ytterligare två böcker för unga vuxna kommit, och våren 2022 är hon, tillsammans med författaren David Levithan, aktuell med brevromanen Om du lämnar mig här. På plats i Lund möter hon Johanna Lundin.

På engelska.

16.15 Tack för idag!

Program tisdag 26 april

Spår 1

Plats: Skissernas museum, Finngatan 2.

9.00–10.00 Aston, animation och allt annat - möt Lotta Geffenblad

Lotta Geffenblad är en mångsysslare av rang, som genom karriären bland annat animerat, regisserat, skrivit och illustrerat. Lotta har många populära bilderböcker i bagaget, bland annat om Aston och serien om Prick och Fläck, men har också illustrerat en stor mängd böcker åt andra. I ett samtal med litteraturpedagogen tillika bilderboksnörden Agneta Edwards berättar hon om sin skapandeprocess.

10.00–10.30 Fika

10.30–11.30 Bortom bilderboken

Ett samtal med Johanna Schaible (CH) och Maria Jönsson, lett av förläggaren Erik Titusson. Johanna Schaibles bok Det var en gång och blir så mycket mer (2021) och Maria Jönssons Nycklarna (2021) är båda bilderböcker där formatet är en del av läsupplevelsen. I ett samtal med Erik Titusson funderar och reflekterar vi över bilderbokens nya former och möjligheter.

På engelska. I samarbete med Lilla Piratförlaget.

11.30–12.00 Samarbete text/bild

Jujja Wieslander och Lotta Geffenblad samarbetade första gången 2013 med första boken om Vina vina, efter det blev det ytterligare fyra böcker om lek, vänskap och kärlek för de yngsta. I böckerna om Hjördis, som kom ett par år senare, återvänder Jujja Wieslander till sin barndom i 50-talets Sverige, med Lotta Geffenblad vid sin sida som illustratör även denna gång. Vad är det som har gjort att de fortsätt att samarbeta gång på gång – vad händer i mötet mellan Jujjas texter och Lottas bilder?

Samtalsledare är förläggaren Moa Brunnberg.

12.00–13.00 Lunch

Efter lunchen väntar ett val:

13.00–14.00 Workshop med Johanna Schaible

Bildworkshop med illustratören Johanna Schaible, från Schweiz. Workshopen tar avstamp i Johannas underfundiga bok Det var en gång och blir så mycket mer, som kom ut 2021. Inspirerat av Skissernas museum och Johannas bok får ni testa collageteknik och skapa egna bilder.

Max 25 personer – först till kvarn gäller. På engelska.

Eller

13.00–14.00 Guidad visning Skissernas Museum

Skissernas Museum är ett unikt konstmuseum med fokus på den konstnärliga kreativa processen. Här finns världens största samling av skisser, modeller och förlagor till svensk och internationell offentlig konst.

14.00–14.30 Fika to go

Spår 2: författarmöten

Plats: Lunds stadsbibliotek, S:t Petri kyrkogata 6.

9.00–10.00 Anna Woltz i samtal med Yukiko Duke

I hemlandet Nederländerna är Anna Woltz en författare som är älskad av såväl barn som vuxna, för humorn, äventyrligheten och karaktärerna hon alltid skildrar med träffsäkert psykologiskt djup. På svenska har två böcker hittills kommit ut, Alaska (2020) och Gips – Eller när jag fixade hela världen på en dag (2021). Våren 2022 är Anna Woltz aktuell med Hajtänder, en kortroman om vänskap och familj. Här i ett samtal med journalisten och litteraturkritikern Yukiko Duke.

På engelska.

10.00–10.30 Fika

10.30–11.15 Att levandegöra historien

Johan Rundberg fick 2021 års Augustpris för Nattkorpen, en historisk deckare om barn på samhällets botten i 1800-talets Stockholm. Många av Camilla Lagerqvists böcker utspelar sig i en historisk tid och förra året kom första delen i en ny serie, Hemmet för bortrövade barn. Andreas Palmaer är tillsammans med Bengt Fredrikson aktuell med boken Andra världskriget: människorna mitt i striden (2021). I boken finns berättelser om vanliga okända människor som spelade en viktig roll under kriget. I ett samtal med Johanna Lundin nystar de i hur man gör dåtiden relevant för nutidens barn.

Man i glasögon och svart skjorta. Bredvid är bokomslaget till boken Nattkorpen av författaren Johan Rundberg inklistrat.
Johan Rundberg.

11.15–12.00 Att hitta modet att vara sig själv

Tre författare resonerar och pratar om sina ungdomsböcker. Charlotte Cederlunds Så jävla operfekt, Sannah Salamehs 100% äkta fejk, och Malin Fjellborgs Kanske är det längtan. Två av historierna utspelar sig i högstadiets ibland brutalt dömande miljö, den tredje vid den där tidpunkten när man är ny i vuxenlivet men kanske inte hittat sig själv eller sina gränser ännu. Alla tre har som ett genomgående tema att inte låta andra människors åsikter styra vem du är.

Samtalsledare är bibliotekspedagogen och läsinspiratören Johanna Stenlund.

12.00–13.00 Lunch

13.00–14.00 Bokklubb om boken Grim, av Sara Bergmark Elfgren

Sara Bergmark Elfgren är författaren som skriver allt från romaner och bilderböcker till manus och pjäser. Hon debuterade 2011 med boken Cirkeln som fick ett enormt genomslag nationellt och internationellt. 2021 kom Grim, en bok som hyllats av kritiker och läsare. Tillsammans med två ungdomar från Litteralund kulturcrew, Alma Gard och Julia Boquist, samt bibliotekarien Paula Högström och författaren Sara Bergmark Elfgren själv, diskuterar vi boken.

De 50 första som anmäler sig till konferensprogrammet får en bok postad till sig! I samarbete med Rabén & Sjögren.

14.00–14.30 Fika to go

Studiebesök

14.30–15.00 Visning av the Playground Project

Studiebesök och visning av den aktuella utställningen om barnets och lekens plats i stadsrummet på Lunds konsthall.

14.30–15.30 Hur jobbar Kulturen med lektutställningar och kopplingen till barnböcker?

Johanna Lisberg Jensen berättar hur Kulturen arbetar.

14.30–15.30 Rundvandring Lunds Stadsbibliotek

Bibliotekarien och programbokaren Cecilia Lindgren berättar om huset och verksamheten.

Aktuellt

Evenemang

Aktuellt

Evenemang