Länk till startsidan

Litteralund

Litteralund är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur. Snart är det dags igen, vi ses 14–19 april.

Under Litteralund samlas författare och illustratörer för att ge oss nya läs- och bildupplevelser. Festivalveckan rymmer program för olika målgrupper – ett program för skolelever, ett för unga från cirka 13 år och uppåt, en publik barn- och familjedag och slutligen en konferens.

Skolprogrammet, 15–18 april

Till festivalen 2024 har vi många spännande författare och illustratörer i skolprogrammet. Vi hoppas ni vill vara med!

Välkommen till 2024-års skrivartävling, för dig mellan 13 och 18 år. Temat är Resa och du kan skriva novell, dikt, pjäs eller annat. Skicka in ditt bidrag senast måndag 26 februari och ha chans att vinna fina priser. Gå vidare och läs mer.

Porträtt på Nicolas Lunabba
Nicolas Lunabba är en av gästerna i skolprogrammet.

Konferensen, 16–17 april

Superstjärnor och Augustvinnare i årets program

16–17 april samlas vi i Lund för två dagars konferens med fullt fokus på barnlitteraturen. Programmet har fått sin form, varmt välkommen!

Illustration av en sköldpadda och ett bältdjur i hatt som tittar på en blomma. Bild hämtad från Jon Klassens bok, Stenen från himlen.
Illustration från Jon Klassens bok, Stenen från himlen.

Bra att veta för dig som konferensbesökare

Här vill vi ge dig som konferensgäst några tips när du besöker Lund – hur hittar jag till Stadshallen? Vad mer finns det att uppleva och var hittar jag något att äta och dricka i stan?

Ungaprogrammet, 16–18 april

Tre dagar av författarbesök, workshops, musik och böcker

För tredje året i rad har Litteralunds Kulturcrew lagt programmet för unga, från cirka 13–20 år. Nytt för i år är att programmet sträcker sig över tre dagar. Vi kommer att få ta del av två finfina författarbesök på stadsbiblioteket men också skönt häng med workshops, musik och böcker på Hemgården. I mitten på mars kan vi presentera ett fullständigt program.

Fyra personer framför en föreställning på scen. Tre sitter ner, en står upp.

Det publika programmet, 14 april

I mitten av mars kan vi presentera innehållet för Litteralunds barndag, som i år blir söndagen den 14 april. Precis som tidigare blir Lunds stadsbibliotek en mittpunkt för många av evenemangen i programmet.

Barn och vuxna pysslar vid bord på Lunds stadsbibliotek. Ovanför hänger moln som dekoration.

Det här är Litteralund

Litteralund är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur. Uppdraget är att på olika sätt skapa förutsättningar för och inspirera barn och unga att läsa, skriva och skapa. Festivalens fokus är det skrivna ordet, men även andra konstuttryck får plats som teater, film och dans.

Barnen och de unga får ta del av programmet dels genom skolan, men också genom en stor mängd offentliga programpunkter för att få unga att läsa, skriva och skapa.

Till festivalen hör en konferens som är en betydelsefull arena och mötesplats för litteraturförmedlare, barnboks- och ungdomsboksbranschen.

Mer än 20 000 skolelever har deltagit

Idén om en bokfestival för barn och unga i Lund, och att anknyta till olika konstformer såsom teater, musik, dans och film, föddes 2005.

Sedan starten har över 250 författare och illustratörer gästat festivalen, cirka 20 000 skolelever i Lunds kommun har varit på författarbesök, deltagit i workshops eller på annat sätt tagit del av Litteralunds skolprogram, och många fler har besökt våra offentliga program.

Litteralund 2023

Barn går fram till ett jättestort mjukisdjur i form av Bamse.
Bamse fyller 50 år och firas på Stadsbiblioteket.
Två personer tar en bild i vikingascenografi.
Vikingagränden - en nyhet under Litteralund 2023.
Person står på scen och pratar
Författarbesök under Litteralunds Ungaprogram.
Publik lyssnar på samtal på scen under Litteralund.
Litteralunds konferens i Stadshallen.

Aktuellt

2023 instiftades IBBY:s årliga barnlitteraturföreläsning som hålls i Lund i oktober. Varje år ger en utvald författare eller illustratör sin personliga syn på barn- och ungdomslitteraturen, i år var det Åsa Linds tur. Se 2023-års föreläsning här!

Har du kommit till Lund för Litteralunds konferens? Välkommen! Här har du tips på saker som du inte ska missa när du är här, det kan vara platser, museer, caféer eller fina promenadstråk.

I Lund jobbar vi med att främja och stötta litteratur, läsande och det fria ordet på lokal-, regional- och internationell nivå. Här kan du läsa hur.

Aktuellt

Evenemang