Länk till startsidan

Litteralund

Litteralund är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur. Snart är det dags igen, vi ses 14–19 april.

Under Litteralund samlas författare och illustratörer för att ge oss nya läs- och bildupplevelser. Festivalveckan rymmer program för olika målgrupper – ett program för skolelever, ett för unga från cirka 13 år och uppåt, en publik barn- och familjedag och slutligen en konferens.

14 april Söndagen 14 april inviger vi årets festival med vår stora barn- och familjedag på och kring Lunds stadsbibliotek. Det kommer vara full rulle mellan kl. 11–16 för alla mellan 0–13 år, och allt är naturligtvis gratis.

15–18 april Till festivalen 2024 har vi många spännande författare och illustratörer i skolprogrammet. Vi hoppas ni vill vara med i mötet med författare, i såväl skrivar- som tecknarworkshops och på konsert med Britta Persson och hennes band.

16, 17 och 18 april Litteralunds Kulturcrew har lagt programmet för unga, från cirka 13–20 år och programmet sträcker sig i år över hela tre dagar. Vi får ta del av två finfina författarbesök på stadsbiblioteket men också skönt häng på Hemgården.

16 och 17 april Superstjärnor och Augustvinnare i årets program. 16–17 april samlas vi i Lund för två dagars konferens med fullt fokus på barnlitteraturen. Programmet har fått sin form, varmt välkommen!

Fler publika programpunkter under veckan

Måndag 15 april

Vernissage för utställningen Vikgubbar

18.00–19.00
Stadshallen

Välkommen på vernissage av illustratören Marcus-Gunnar Petterssons projekt "Vikgubbar". Läs mer om utställningen längre ner.

Uppslaget – bilderbokskampen

19.00–21.00
Botulfshörnan, Stadshallen

Under ledning av bibliotekarierna Lisa Berger och Jens Mattsson kommer ni få en djupdykning i bilderböckernas värld belyst från alla möjliga håll och kanter. Två lag; författare mot illustratörer, kommer först att intervjuas och sedan kommer de att mötas i en hård och svår frågesport om bilderböcker där allt står på spel. Samtidigt kommer ni i publiken få delta i ett bilderboksquiz med fantastiska priser i potten. Uppslaget är en kväll av och för vuxna om bilderboken. Tävlande: Maria Nilsson Thore, Marcus-Gunnar Pettersson, Emma Karinsdotter och Mårten Melin.

För vuxna. Drop in.


Tisdag 16 april – 22 april

Utställning: Vikgubbar

Stadshallen (under öppettider)

Under två års tid brevväxlade 219 tecknare, konstnärer och illustratörer och gjorde vikgubbar tillsammans. Resultatet är ett unikt dokument över svensk bildkonst idag, med bilder av Joakim Pirinen, Jan Lööf, Eva Lindström, Olof Landström, Gunna Grähs, Lasse Åberg, Sara Lundberg, Eva Eriksson, Ellen Ekman, Sven Nordqvist och många fler. ”Vikgubbar” är ett ideellt projekt av illustratören Marcus-Gunnar Pettersson: ”För mig har projektet med vikgubbarna handlat om att släppa oro och krav på sig själv i ensamheten och istället skapa något lekfullt tillsammans”.

Tisdag 16 april

Konsert: Alla är barn

18.00–19.00
Konsertsalen, Stadshallen

Vad händer om man sätter ihop två av våra främsta bilderboksskapare Lisen Adbåge och Emma AdBåge med popgeniet Britta Persson? Jo, man får två fantastiska böcker och skivor, ”Folk – Dikter och toner om personer” samt ”Alla är barn”, men också ett alldeles unikt scenframträdande. Plocka fram din inre 7-åring och kom och se ett allkonstverk växa fram; den finaste och smartaste barnpopmusiken, samtidigt som Lisen och Emma fritt skapar bilder under tiden. Luta dig tillbaka och njut! För alla åldrar.

Biljetter köper du hos Ticketmaster

Det här är Litteralund

Litteralund är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur. Uppdraget är att på olika sätt skapa förutsättningar för och inspirera barn och unga att läsa, skriva och skapa. Festivalens fokus är det skrivna ordet, men även andra konstuttryck får plats som teater, film och dans.

Barnen och de unga får ta del av programmet dels genom skolan, men också genom en stor mängd offentliga programpunkter för att få unga att läsa, skriva och skapa.

Till festivalen hör en konferens som är en betydelsefull arena och mötesplats för litteraturförmedlare, barnboks- och ungdomsboksbranschen.

Mer än 20 000 skolelever har deltagit

Idén om en bokfestival för barn och unga i Lund, och att anknyta till olika konstformer såsom teater, musik, dans och film, föddes 2005.

Sedan starten har över 250 författare och illustratörer gästat festivalen, cirka 20 000 skolelever i Lunds kommun har varit på författarbesök, deltagit i workshops eller på annat sätt tagit del av Litteralunds skolprogram, och många fler har besökt våra offentliga program.

Litteralund 2023

Barn går fram till ett jättestort mjukisdjur i form av Bamse.
Bamse fyller 50 år och firas på Stadsbiblioteket.
Två personer tar en bild i vikingascenografi.
Vikingagränden - en nyhet under Litteralund 2023.
Person står på scen och pratar
Författarbesök under Litteralunds Ungaprogram.
Publik lyssnar på samtal på scen under Litteralund.
Litteralunds konferens i Stadshallen.

Aktuellt

2023 instiftades IBBY:s årliga barnlitteraturföreläsning som hålls i Lund i oktober. Varje år ger en utvald författare eller illustratör sin personliga syn på barn- och ungdomslitteraturen, i år var det Åsa Linds tur. Se 2023-års föreläsning här!

Har du kommit till Lund för Litteralunds konferens? Välkommen! Visit Lund har tips på saker som du inte ska missa när du är här, det kan vara platser, museer, caféer eller fina promenadstråk.

I Lund jobbar vi med att främja och stötta litteratur, läsande och det fria ordet på lokal-, regional- och internationell nivå. Här kan du läsa hur.

Aktuellt

Evenemang