Länk till startsidan

Litteralund

Litteralund är en bokfestival för barn och unga. Här samlas författare och illustratörer för att ge dig nya läs- och bildupplevelser.

Vi ses igen när det är bokfestival 2024, 14–19 april. Festivalens konferens äger rum 16-17 april.

Anmälan till 2024-års konferens

16–17 april samlas vi återigen för två dagars konferens om barn- och ungdomslitteraturen. Vårens konferens kommer innehålla medverkande från Argentina, Frankrike och Sverige – kan vi redan nu avslöja. Programarbetet pågår fortfarande febrilt, och programmet släpps i sin helhet i slutet av januari. Vet du redan nu att du vill deltaga? Då är du välkommen med din anmälan!

Gäster på konferens minglar i stadshallen

Litteralund 2023

Barn går fram till ett jättestort mjukisdjur i form av Bamse.
Bamse fyller 50 år och firas på Stadsbiblioteket.
Två personer tar en bild i vikingascenografi.
Vikingagränden - en nyhet under Litteralund 2023.
Person står på scen och pratar
Författarbesök under Litteralunds Ungaprogram.
Publik lyssnar på samtal på scen under Litteralund.
Litteralunds konferens i Stadshallen.

Det här är Litteralund

Litteralund är Sveriges största festival för barn- och ungdomslitteratur. Uppdraget är att på olika sätt skapa förutsättningar för och inspirera barn och unga att läsa, skriva och skapa. Festivalens fokus är det skrivna ordet, men även andra konstuttryck får plats som teater, film och dans.

Barnen och de unga får ta del av programmet dels genom skolan, men också genom en stor mängd offentliga programpunkter för att få unga att läsa, skriva och skapa.

Till festivalen hör en konferens som är en betydelsefull arena och mötesplats för litteraturförmedlare, barnboks- och ungdomsboksbranschen.

Mer än 20 000 skolelever har deltagit

Idén om en bokfestival för barn och unga i Lund, och att anknyta till olika konstformer såsom teater, musik, dans och film, föddes 2005.

Sedan starten har över 250 författare och illustratörer gästat festivalen, cirka 20 000 skolelever i Lunds kommun har varit på författarbesök, deltagit i workshops eller på annat sätt tagit del av Litteralunds skolprogram, och många fler har besökt våra offentliga program.

Aktuellt

2023 instiftades IBBY:s årliga barnlitteraturföreläsning. Varje år ger en utvald författare eller illustratör sin personliga syn på barn- och ungdomslitteraturen, i år var det Åsa Linds tur. Föreläsningen hålls årligen i Lund i oktober.

Har du kommit till Lund för Litteralunds konferens? Välkommen! Här har du tips på saker som du inte ska missa när du är här, det kan vara platser, museer, caféer eller fina promenadstråk.

I Lund jobbar vi med att främja och stötta litteratur, läsande och det fria ordet på lokal-, regional- och internationell nivå. Här kan du läsa hur.

Aktuellt

Evenemang