Länk till startsidan

Litteratur

I Lund jobbar vi med att främja och stötta litteratur, läsande och det fria ordet på lokal-, regional- och internationell nivå.

Ordets stad

I Lund finns flera verksamma förlag och författare en betydelsefull verksamhet inom litteraturområdet som exempelvis festivalen Litteralund och ett programaktivt Stadsbibliotek. Utöver detta bidrar vi till projekt och utvecklingsinsatser som Folkets hörna, Novellfest, Lundensiska litteratursällskapet, Föreningen Norden och aktiviteter i regi av Litteraturhus Lund (Diktafon).
Här hittar du aktuella evenemang med litteraturtema

Lund – en stad med goda förutsättningar och framtidstro

Lunds rika litteraturliv präglas redan idag av långsiktiga ambitioner, och som Ordets stad arbetar Lunds kommun sedan 2018 strategiskt med att utveckla och stödja initiativ på det litterära fältet i hela regionen. Med ordet i fokus lyfts litteraturens bredd och dess gemenskapande potential i linje med stadens nyckelord: öppenhet, tillit och generositet.

Med många idérika, aktiva och engagerade aktörer på litteraturområdet ser Lund fram emot att 2024 vara en framträdande plats och ett mål för alla som är eller är på väg att bli intresserade av litteratur!

Regionalt litteraturarbete

Lund som litterär nod handlar om att förstärka samverkan i hela Skåne genom att göra litterära projekt tillsammans med andra kommuner och aktörer. Det kan handla om att låta Litteralund gästa fler skånska kommuner eller att driva olika projekt tillsammans med Lunds universitets Författarskola.
Hedlandet i Torna Hällestad är ett residens för Skånes verksamma författare och dramatiker som ges möjligheten att utveckla sina idéer i en spännande miljö. Hedlandet erbjuder både residensverksamhet och publik verksamhet inom bland annat litteratur.

På Hedlandets webbplats kan du läsa mer om deras verksamhet

Fristadsprojektet – litteratur på internationell nivå

Fristadsprojektet innebär att en författare som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i staden och regionens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde. Projektet är nationellt kopplat till Statens kulturråd och internationellt kopplat till ICORN, International Cities Of Refuge Network, som förmedlar kontakt mellan hotade kulturutövare och fristäder runtom i världen.
Lund har varit en litterär fristad sedan 2016 och tog 2019 emot den belarusiske författaren Uladzimir Njakljajeu. Från och med 2021 är journalisten Lucy Kassa kommunens fristadsgäst.

Läs mer om fristäder på Kulturrådets webbplats

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?