Länk till startsidan

Litteratur

I Lund jobbar vi med att främja och stötta litteratur, läsande och det fria ordet på lokal-, regional- och internationell nivå.

Ordets stad

I Lund finns flera verksamma förlag och författare en betydelsefull verksamhet inom litteraturområdet som exempelvis festivalen Litteralund och ett programaktivt Stadsbibliotek. Utöver detta bidrar vi till projekt och utvecklingsinsatser som Folkets hörna, Novellfest, Lundensiska litteratursällskapet, Föreningen Norden och aktiviteter i regi av Litteraturhus Lund (Diktafon).
Här hittar du aktuella evenemang med litteraturtema

Regionalt litteraturarbete

Lund som litterär nod handlar om att förstärka samverkan i hela Skåne genom att göra litterära projekt tillsammans med andra kommuner och aktörer. Det kan handla om att låta Litteralund gästa fler skånska kommuner eller att driva olika projekt tillsammans med Lunds universitets Författarskola.
Hedlandet i Torna Hällestad är ett residens för Skånes verksamma författare och dramatiker som ges möjligheten att utveckla sina idéer i en spännande miljö. Hedlandet erbjuder både residensverksamhet och publik verksamhet inom bland annat litteratur.

På Hedlandets webbplats kan du läsa mer om deras verksamhet

Fristadsprojektet – litteratur på internationell nivå

Fristadsprojektet innebär att en författare som är utsatt för censur och/eller förföljelse i sitt hemland erbjuds ett tvåårigt stipendium, fri bostad och ett nätverk i staden och regionens kulturliv för att kunna utvecklas konstnärligt och att få arbeta fritt inom sitt konstområde. Projektet är nationellt kopplat till Statens kulturråd och internationellt kopplat till ICORN, International Cities Of Refuge Network, som förmedlar kontakt mellan hotade kulturutövare och fristäder runtom i världen.
Lund har varit en litterär fristad sedan 2016 och tog 2019 emot den belarusiske författaren Uladzimir Njakljajeu. Från och med 2021 är journalisten Lucy Kassa kommunens fristadsgäst.

Kvinna i mörka kläder står på en gågata i Lund, hon ler mot kameran.
Lucy Kassa är frilansande journalist från Etiopien.

Om Lucy Kassa

Lucy Kassa är frilansande journalist från Etiopien, född 1991. Hon skriver bland annat för Al Jazeera, Los Angeles Times, The Telegraph, VICE world news, The New Humanitarian och andra internationella nyhetsmedier. Genom sina reportage om inbördeskriget i Tigray i norra Etiopien, har Lucy Kassa avslöjat fruktansvärda krigsbrott som massakrer av civila, grovt sexuellt våld och användandet av internationellt förbjudna vapen. Sedan februari 2021 har Lucy Kassa förföljts och hotats till sitt liv av den Etiopiska staten på grund av sina avslöjanden.

Läs mer om fristäder på Kulturrådets webbplats

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?