Litteralund
I april är det dags för Litteralund igen. I århar vi många spännande författare och illustratörer som besöker oss. Vi hoppas ni vill vara med!
Ni väljer ut de programpunkter ni önskar delta i, samordnar med övriga lärare och ger i uppgift till skol- eller lärarbibliotekarien att göra en samlad intresseanmälan för er skola senast fredagen den 3 februari. Om ni inte har någon bibliotekarie på er skola bör ni utse en annan ansvarig som kan hålla i kontakten med oss. Varje skola kan anmäla sig till upp till fem programpunkter, men kom ihåg att vi vill ha en samlad anmälan.
Är ni flexibla vad gäller tidpunkt eller vilket program ni får (till exempel att ni vill ha något för tvåorna på skolan men ni kan tänka er vilken som av programpunkterna som erbjuds till denna ålder) – skriv det under 'Specifika önskemål' i formuläret ni skickar in. Det gör det enklare för oss att fördela programpunkter.
Vi fördelar programmen efter era önskemål så långt det är möjligt och återkommer med en bekräftelse senast den 9 februari. Finns det platser kvar då går vi ut med en andra möjlighet till anmälan.
40 kronor per elev och programpunkt.
Det viktigaste är förstås att eleverna får möta en livs levande författare eller illustratör. Men det är också viktigt att eleverna är förberedda på vad som ska ske och vem de ska träffa. Har de dessutom läst någon av författarens böcker, högt i klassrummet eller själva, kommer mötet bli både mer intressantare och mer givande. Läs därför så mycket som möjligt av och om författarna i förväg. Diskutera böckerna i gruppen och förbered frågor. Mer information och förberedelsematerial (till exempel lärarhandledning i de fall det finns samt böcker) får ni efter ni fått bokningsbekräftelsen.
För mer information får du gärna ta kontakt med oss.
Årskurs F–2
Max 100 personer (inklusive vuxna)/tillfälle
Tisdag 25 april kl. 10.00–10.35 och 12.00–12.35
Stenkrossen
Två vänner kommer in på scenen för att entusiastiskt berätta historien om björnen som vill ha sin hatt. Den ene av dem är lite mer begåvad än den andre... De båda missförstår varandra och allt blir snurrigt. En rolig och dramatisk föreställning som handlar om vikten av att inte ljuga, men hur svårt det är att låta bli... Bygger på boken "Jag vill ha min hatt" av Jon Klassen. Med Obanteatern.
Årskurs F–1
Max 30 elever/tillfälle
Måndag 24 april kl. 10.00–11.00 samt 12.00–13.00
Stenkrossen
Beatrice Alemagna är en illustratör från Italien, men bor i Paris sedan många år. Hennes vackra bilderböcker är översatta till många olika språk och hon har fått en rad internationella utmärkelser. Hon har en viktig regel i sitt skapande: ”Upprepa dig aldrig.” Och kanske är det därför varje ny bok av henne är som en överraskning.
Workshopen är på engelska, medföljande pedagoger får hjälpa till med att översätta det som behövs till svenska. Beatrice talar även franska och italienska.
Årskurs 1–3
Max 30 elever/tillfälle
Onsdag 26 april kl. 8.30–9.30, 10.00–11.00 samt 12.00–13.00
Stenkrossen
Workshop - gör din egen serietidning! Tillsammans provar vi på att berätta med hjälp av bild och text. Här får alla typer av berättelser plats - korta, långa, roliga, sorgliga. Vi tittar i böcker och serier och inspireras till egna berättelser. Kanske blir det början på en egen serietidning eller bok? Ellen Greider har skrivit två barnböcker, "Valle och tonåringarna" samt "Jordens största kalashatare". Hon ser fram emot att få träffa er och se era berättelser växa fram!
Årskurs 1–4
Torsdag 27 april kl. 9.00–9.45, 10.15–11.00, 12.00–12.45
Stadsbiblioteket
Magnus Ljunggren har bland annat skrivit de mycket populära bokserierna "Rymdpiloterna" och "Riddarskolan". Magnus tycker att bokstäverna den bästa uppfinningen i hela världen. Med hjälp av dem kan man ju göra det roligaste han vet: hitta på och uppfinna berättelser. Att skriva är som att leka en bra lek. Hur det funkar berättar han när i sitt författarmöte. Han avslöjar också hur han gör när han hittar på sina berättelser och kommer dessutom visa en berättelsemaskin!
Årskurs 3–6
Max 30 elever/tillfälle
Måndag 24 april kl. 8.30–9.30, 10.00–11.00 samt 12.00–13.00
Stenkrossen
Norska Malin Falch har skapat en fängslande fantasyberättelse med inspiration från den nordiska mytologin; Norrsken. Böckerna handlar om huvudpersonen Sonja som plötsligt en natt upptäcker den magiska parallellvärlden Jotundalen. Där träffar hon bland annat på pratande vargar, björnar, troll och vikingar och dras in i ett spännande äventyr. Malin säger att hon ville göra en serie som hon själv hade velat läsa när hon var liten. Norska författarkollegan Cha Sandmæl kom i höstas med sin första serieroman på svenska, "Drakens öga". Boken handlar om hur man börjar om när man har förlorat allt. Tillsammans håller de i en spännande workshop för eleverna. På norska.
Årskurs 3–6
Max 30 elever/tillfälle
Tisdag 25 april kl. 8.30–9.30, 10.00–11.00 samt 12.00–13.00
Stenkrossen
Kom och skriv med Moa de Bruin! Hur kommer man igång med en berättelse? Hur får man idéer? Vi boostar vår fantasi och gör roliga skrivövningar. Kanske blir det början på din egen bok? Moa har gett ut tre böcker i den humoristiska serien om Vera Svanson, den senaste heter "Vera Svansons dagbok för hjärtekrossade och bästistjuvar", och en fjärde bok kommer våren 2023. Moa har också drivit en av Sveriges största bloggar, gjort humor i P3 och producerat podcast och webb-tv.
Årskurs 4–7
Max: 190 elever
Onsdag 26 april kl. 9.00–10.50
Extra extra! Författaren Jenny Jägerfeld kommer vara på plats för att träffa eleverna som ser filmen baserad på hennes bok. Sasha är 13 år och hennes mamma lever inte längre. Men Sasha vägrar gråta. Hon är fast besluten att aldrig bli som sin mamma, och att få sin pappa att skratta igen. För att klara av detta får hon inte läsa böcker och hon måste raka av sig håret och tacka nej till hundvalpen hon alltid önskat sig. Och framförallt måste hon bli en comedy queen. Comedy Queen är en film om att hitta sig själv när världen gått sönder – om att vägra sörja, att våga göra det och våga gå vidare. Filmen är baserad på Jenny Jägerfelds bok med samma namn.
Årskurs 6–9
Max 30 elever/tillfälle
Tors 27 april kl. 9.00–9.45, 10.15–11.00 samt 12.00–12.45
Stenkrossen
Nora Khalils debutbok "Yani" fick ett enormt gensvar, bland annat blev den nominerad till Augustpriset och har lyfts fram som en av 2022 års bästa ungdomsromaner. Författaren Nora Khalil har alltid haft ett intresse för skrivandet, men att bli författare var inte självklart för henne. Hur blir man ens författare? Hur skriver man en bok egentligen? Till slut förstod Nora att i princip vem som helst kan bli författare. Nu vill hon inspirera andra unga till att läsa och skriva. Nora Khalil har varit med i Ortens bästa poet 2018.
Årskurs 8–gymnnasiet
Storsamling, max 110 elever
Onsdagen 26 april kl. 9.00–10.00
Stadsbiblioteket
Melody Farshin är född och uppvuxen i Husby och debuterade som ståuppkomiker 2008 och som författare 2018 med ungdomsboken "Mizeria", som sedan dess fått uppföljarna "Lowkey" (2021) och "100K" (2022). Melody pratar om vikten av identifiering i litteratur och hur man som minoritet skriver på egna villkor, med syftet att väcka elevernas intresse för böcker, läsning och skrivande, samt hur man granskar utbudet ur bredare perspektiv. En annan viktig del handlar om läsförmåga och självförtroende. Hur läsförmåga ofta förknippas med intelligens och att det lätt blir en omöjlig uppgift om det inte hålls aktivt. För alla kan ju läsa utom jag - då måste det vara fel på mig? Dagens generation av unga klandras ofta för att inte läsa, fastän dom läser mer än någonsin i sin kommunikation med kort text.
Varje år arrangerar Litteralund en skrivartävling för ungdomar 13–18 år. Årets tema är: Tidsresan.
Tänk dig att du skulle kunna resa i tiden. Tillbaka i tiden, kanske till en tid och plats för länge sedan. Eller en resa in i framtiden – hur skulle det vara?
Om du har några frågor kring programmet är du varmt välkommen att ta kontakt med oss.
E-post: litteralund@visitlund.se
Telefon: 046-3597303