Länk till startsidan

Skolprogram 2024

I april är det dags för Litteralund igen och till festivalen 2024 har vi många spännande författare och illustratörer i programmet. Vi hoppas ni vill vara med!

Vad kostar det?

40 kronor per elev och programpunkt.

Det viktigaste är förstås att eleverna får möta en livs levande författare eller illustratör. Men det är också viktigt att eleverna är förberedda på vad som ska ske och vem de ska träffa. Har de dessutom läst någon av författarens böcker, högt i klassrummet eller själva, kommer mötet bli både mer intressantare och mer givande. Läs därför så mycket som möjligt av och om författarna i förväg. Diskutera böckerna i gruppen och förbered frågor. Mer information och förberedelsematerial (t.ex. lärarhandledning i de fall det finns samt böcker) får ni efter ni fått bokningsbekräftelsen. För mer information kontakta oss:

E-post: litteralund@visitlund.se

Telefon: 046-359 73 03

Program

Konsert: Alla är barn

Årskurs F–3

Måndag 15 april kl. 9.30

Konsertsalen, Stadshallen

Alla är barn, alla är djur. Någon är glad, någon är sur. Tätt bakom sanningarna hopar sig frågor: Vem är rolig?
Vem är rik? Vem saknar sin mamma? Vem är ofödd? Vem är lik? Kan det vara samma? Kom och lyssna på dikt och musik när Britta Persson och hennes band besöker Litteralund! Albumet Folk – Dikt och toner om personer med texter av Emma AdBåge och Lisen Adbåge blev snabbt en modern klassiker och belönades med en Grammis för Årets
barnmusik. Nu är Britta Persson tillbaka med mer musik för barn och vuxna samtidigt som hon gör debut som författare med skivan och diktsamlingen Alla är barn, även denna gång med bilder av Emma AdBåge och Lisen Adbåge.

Bildworkshop: Maria Nilsson Thore

Årskurs F–3

Max 30 elever/tillfälle

Tisdag16 april kl. 9.00–9.45 samt 10.15–11.00

Stadsbiblioteket

Maria Nilsson Thore gör både egna bilderböcker och illustrerar åt andra författare. Bland hennes mest kända böcker finns bokserien Alla tre om kompisarna på förskolan Ärtan. Bilderna Maria Nilsson Thore skapar tar alltid barn på allvar och hon gör gärna böcker där illustrationerna får ta stor plats. Hon växlar mellan att illustrera sina egna texter och andra författares. I höstas kom boken Hur mår Dim? som är den andra boken om Dim och Lummer.

Författarbesök: Elias Våhlund

Årskurs F–3
Storsamling, max 110 elever
Onsdag 17 april kl. 9.00–9.45
Atriumgården, Stadsbiblioteket

Välkomna ska ni vara till författarbesök med Elias Våhlund, som är en av skaparna bakom den populära
bokserien Handbok för superhjältar! I böckerna följer vi Lisas resa mot att bli superhjälten ”Röda masken”.
Serien är fantasieggande och behandlar ett angeläget problem som många barn kan relatera till, att vara mobbad. Vi föds inte till superhjälte, utan att det är något man kan bli - genom att läsa en bok som man hittar på biblioteket! Elias Våhlund som förutom att skriva barnböcker jobbar som regissör, manusförfattare, skådespelare, stuntman, lärare och skivbolagsdirektör.

Författarmöte/Workshop: Elin Hägg

Årskurs 3–6

Max 30 elever/tillfälle

Onsdag 17 april kl. 9.00–9.45, 10.15–11.00 samt 12.00–12.45

Stenkrossen

Hur tar man reda på hur människor levde förr i tiden och hur skriver man en berättelse om dem? Utifrån Elin Häggs böcker om historiska brott berättar hon om hur och var man kan leta fakta om historiska personer och tillsammans utforskar ni källmaterial – försöker tyda gammal skrivstil, pratar om hur man levde förr och gräver i arkiv på nätet. Utifrån en historisk person försöker ni sedan tillsammans lägga grunden för en berättelse. Elin Hägg är författare och etnolog som brinner för att tillgängliggöra forskning och för att visa hur intressant det kan vara att lära sig hur människor levde förr i tiden.

Serieworkshop: Elin Lindell

Årskurs 4–6

Max 30 elever/tillfälle

Torsdag 18 april kl. 8.30–9.30, 10.00–11.00 samt 12.00–13.00

Stenkrossen

Elin Lindell är författare och illustratör, som tidigare jobbat som journalist på Kamratposten. Hon skriver böcker med stor igenkänning och humor, bland annat har hon skrivit böckerna om Iris och om Jördis. 2022 har hon kommit ut med Världens sämsta syster, en seriebok om hur det kan vara när man tjatat och tjatat och tjatat om ett syskon, och när man väl får ett så visar det sig vara en finnig tonårskille… I denna workshop får eleverna rita och skriva en serie tillsammans
med Elin. Tillsammans utforskar ni vad som händer när bild och bubbla tar form på pappret.

Workshop: Anders Blentare

Årskurs 4–6
Max 30 elever/tillfälle

Tisdag 16 april kl. 8.30–9.30, 10.00–11.00 samt 12.00–13.00

Svarta lådan, Stenkrossen

Anders Blentare är skådespelare och författare för barn och unga. Han skriver lättläst och skönlitterärt med teman som sport, fotboll, identitet, vänskap, tillhörighet och drömmar om att bli känd. Han har bland annat skrivit serien KÄND! och 2023 kom den humoristiska boken Ted Clanth och zombiesmittan. Iden här workshopen får eleverna på ett lekfullt sätt
vara med och undersöka hur text och kropp faktiskt hänger ihop. För är det så att text bara finns i huvudet, eller går den att hitta i mer fysiska uttryck – där hela människan får vara med att skapa och uttrycka sig?!

Författarmöte: Kristina Ohlsson

Årskurs 4–6

Storsamling

Måndag 15 april kl. 12.15–13.00

Stadshallen

Kristina Ohlsson barnboksdebuterade 2013 med Glasbarnen, som handlar om 12-åriga Billie som flyttar till ett nytt hus där mystiska saker börjar hända. Sedan dess har hon skrivit en rad barn- och ungdomsböcker och vunnit läsarnas och bokförmedlarnas hjärtan med sina spännande och högklassiga bladvändare för bokslukarna på mellanstadiet. Med
en alldeles särskild fingertoppskänsla för det rysliga och läskiga har hon tagit plats som en av Sveriges mest populära barnboksförfattare. Förutom böckerna för barn och unga skriver hon bästsäljande spänningsromaner för vuxna läsare, och innan hon blev författare arbetade hon på Säkerhetspolisen. Eldhjulet är Kristina Ohlssons senaste rysare för slukaråldern och utgör första delen i trilogin Barnen på Hovenäset.

Skrivworkshop: Anna Ahlund

Årskurs 7–9

Max 30 elever/tillfälle

Tisdag 16 april kl. 9.30–10.30 samt 12.00–13.00

Stadsbiblioteket

Anna Ahlund debuterade 2016 med boken Du, bara och har sedan dess skrivit ytterligare ett tiotal böcker för ungdomar, varav flera lättlästa. Hon arbetar aktivt med HBTQ- och jämställdhetsfrågor, är aktiv i flera läs- och skrivprojekt och håller skrivkurser. Skrivarworkshopen med Anna Ahlund utgår från hennes senaste bok Under. På premissen ”en plats, en person och något som förändras” bygger vi ramarna till en historia och börjar skriva.

Författarmöte: Nicolas Lunabba

Årskurs 8–gymnasiet

Storsamling, max 110 elever

Torsdag 18 april kl. 10.00–11.00
Stadsbiblioteket

Nicolas Lunabbas debutbok Blir du ledsen om jag dör? blev en enorm kritiker- och läsarsuccé. Det är en berättelse
om två människor, deras möte och en skildring av den enorma kraften i att bli sedd av en annan. En berättelse om sorg, hopp och förvandling. Det är också en berättelse om Sverige. Ett land där unga människor dör, där samhällsväven trasas sönder. Nicolas andra bok kom hösten 2023 och heter Dagbok från 20-talet. Det är djupt personliga anteckningar under några sommarmånader. Det är ett tidsdokument och en essäistisk betraktelse över en av vår tids ödesfrågor: gatuvåldet.

Litteralunds skrivartävling

Varje år arrangerar Litteralund en skrivartävling för ungdomar 13–18 år. Årets tema är: Resa.
En resa kan vara många saker. Den kan vara lång eller kort, en klassresa, en inre resa eller en resa till en annan
tid. Vad betyder ordet för dig? Vilken resa vill du skriva om?

  • Novell, dikt, pjäs eller annat – på svenska eller engelska – du väljer fritt.
  • Max 6 000 tecken (c:a 2 A4-sidor). Kom ihåg rubrik på texten.
  • Tjugo utvalda bidrag publiceras i en bok (tio per ålderskategori).
  • Två ålderskategorier: 13–15 år (födda 2009–2011) och 16–18 år (födda 2006–2008).
  • Vinnaren avslöjas under Litteralunds festivalvecka 14–19 april.
  • Mejla in ditt bidrag senast måndag 26 februari tillsammans med information om ditt namn, ålder och ort, samt titel på din text.
    E-post: litteralund@visitlund.se

1:a pris: Presentkort på Akademibokhandeln á 1500 kr,
2:a pris: Presentkort på Akademibokhandeln á 500 kr och 3:e pris: Bokpaket

Frågor om skolprogrammet?

Om du har några frågor kring programmet är du varmt välkommen att ta kontakt med oss.

E-post: litteralund@visitlund.se

Telefon: 046-3597303

Aktuellt

Aktuellt

Evenemang