Länk till startsidan

Påverka i Lund

Vi hjälper dig, som är 12-25 år, att få ökat inflytande och delaktighet. Genom olika arrangemang får du hjälp med hur du kan påverka, driva projekt, söka pengar eller engagera dig i det du brinner för.

Sommarlovsentreprenörer

Våra evenemang

Vi arbetar för att alla unga ska få göra sin röst hörd och ha inflytande i både små och stora frågor. Läs mer om våra arrangemang via länkarna under.

Elevrådsdagen riktar sig till dig som är engagerad i elevdemokrati. På våra elevrådsdagar bjuder vi in unga som är aktiva i elevdemokratin på alla skolor i Lund. Här erbjuder vi workshops och föreläsningar som har fokus på skola eller som på annat sätt är extra aktuella för rådsaktiva. Här passar vi också på att bjuda in politiker och tjänstepersoner som jobbar med skolfrågor på ett eller annat sätt för dialog.

Inflytandecaféet är ett forum där du praktiskt kan tycka till om samhället genom olika workshops och pyssel tillsammans med politiker, beslutsfattare och andra unga från Lund. Inflytandecaféerna riktar sig till dig med erfarenhet av att gå i särskola.

 

Vad händer på ett Inflytandecafé?

Inflytandecaféerna är ett forum där du kan träffa nya vänner, fika, prata om viktiga saker och komma med nya idéer som kan påverka ditt liv. Du kan även prova på praktiska aktiviteter på olika workshopsstationer. Att vara med i en forumteater eller prova street art eller pärla åsiktsarmband är lika mycket demokrati som att kontakta en politiker eller vara ordförande på det formella mötet på Ungdomstinget.


Demokratihjältar

För att stötta och peppa de ungdomar som kommer på Inflytandecaféerna finns Demokratihjältar som är unga vuxna som själva har erfarenhet av att gå i särskola. Rollen som demokratihjälte handlar om att vara en förebild som de yngre ungdomarna, det gör också att man själv växer och utvecklas.

Grafisk facilitering

På Inflytandecaféerna använder vi oss av metoden grafisk facilitering som handlar om att rita upp ungdomarnas åsikter på en stor tavla.
Den grafiska faciliteringen är en metod för att förstå demokrati genom att faktiskt se den växa fram i bildform. Alla barn och unga kan inte läsa och då kan bilder vara ett bättre sätt att förmedla innehåll på. Genom att ungdomarna på cafét får tala om vad som är viktigt för dem och vad de vill påverka skapar vi tillsammans en bild av demokrati. Efter cafét används tavlan i påverkansarbete.

Ungdomstinget är vårt äldsta forum där vi välkomnar alla mellan 12-25 år. Forumet planeras och genomförs av unga själva och det är öppet för alla att vara med. Ungdomstingen sker på skoltid, oftast förmiddagar och innehåller föreläsningar, workshops och möjlighet att träffa organisationer, föreningar, politiker, tjänstepersoner och unga från andra skolor i Lund.

Kolla in filmen från vårt sextionde Ungdomsting

Så kan du påverka

Det finns flera sätt du kan påverka utvecklingen i kommunen:

Lämna ett Lundaförslag eller rösta på ett förslag (om du har fyllt 18)

Kontakta våra förtroendevalda politiker i kommunen

Rösta i valet (om du har fyllt 18)

Kontakt

Ungdomsombud: Jonas Al-Shaykhly

E-post: jonas.alshaykhly@lund.se

Telefon: 046-359 98 25

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?