Länk till startsidan

Uteklassrum Äppellunden

Nära kyrkan och skolan i Revingeby finns en plats som fått namnet Äppellunden.

Från skolan i Revinge by tar du dig till Äppellunden genom att promenera västerut på Byvägen förbi kyrkan, tills du kommer till en stig som går norrut mitt emot Åkervägen. Ta in på stigen, efter ca 100 meter är du framme.

Med buss hoppar du av på hållplats Revingeby Idrottsplatsen. Gå ca 150 m österut längs vägen och ta sedan vänster in på Tvedöravägen. Där den korsar Byvägen går du vidare in på stigen mot Äppellunden.

Du hittar tidtabeller på Skånetrafikens webbplats.

Äppellunden på kartan.

På platsen har det tidigare legat en bondgård som ägdes av Alfred Lundh. Då odlades marken runt om men idag finns bara rester kvar av den trädgård som omgärdade huset. Bland annat några gamla äppelträd, en stor gran, en ask och en häck som växer runt om trädgården som skapar en fin rumslighet. Det nya namnet Äppellunden kommer från den tidigare ägarens efternamn.

En traktor med två personer som skördar ett fält framför ett hus.

Landskapet är öppet med hästhagar runtomkring och gräsmarker som ni kan gå på. Ett stenkast bort från platsen i nordlig riktning slingrar sig Kävlingeån sig fram genom landskapet.

Platsen har försetts med ett väderskydd där det finns sittplatser under tak och framför finns bänkar och en eldstad utan tak. Väderskyddet är byggt av grovt virke i en teknik som för tankarna till vikingatiden. Kanske kan platsen inspirera er till att genomföra aktiviteter som skildrar människors levnadsvillkor förr i tiden? Ni kan samla in växer och färga garn med, i en gryta över öppen eld. Det finns några stycken björkar planterade på platsen som kan användas till växtfärgning.

Läs mer i vår pedagogiska aktivitet Färger i Naturen.

Varför inte bränna egna pärlor till halsband i glöden?

Hur man gör det kan du läsa i Eld - ett av de fyra elementen.

Ett vindskydd, träd och gräsmatta.

Att laga mat över öppen eld är spännande och passar in både i ett tema om hur människor levde utan elektricitet för i välden men även för att lära sig vad maten vi äter innehåller. Bänkarna framför eldstaden kan med lätthet användas som arbetsbänkar, vid matlagning, av elever eller barn som sitter på knä på marken. Tillsammans kan ni tillaga en grönsaksgryta över öppen eld och avnjuta med en egenbakad bit bröd.

Andra aktiviteter kan ha med platsens djurliv att göra till exempel studera fåglar i de träd som finns på platsen. Björkar som finns planterade passar bra att hänga upp fågelholkar i.

Söder om väderskyddet finns en öppen gräsyta som är lämplig för springlekar som kräver mycket utrymme. En dag med mycket blåst passar det att flyga drakar och undersöka fenomenet luft. Kanske ska ni undersöka tryck med hjälp av raketer gjorda av petflaskor.

Norr om den gamla trädgården finns en stor öppen gräsyta med högt gräs. Här kan ni lätt leta efter insekter och lära om deras liv.

Titta gärna på Upptäck småkrypens värld.

En bänk framför en eldstad med träd och gräs i bakgrunden.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?