Länk till startsidan

Portfölj: Klimatneutrala Lund

Lund ska vara Sveriges ledande kommun i omställningen till klimatneutralitet och en internationell förebild. De ambitiöst satta målen ska nås genom en handlingskraftig klimatpolitik och samarbete med näringsliv, akademi, offentlig och idéburen sektor.

År 2030 ska Lund ha utökat den cirkulära ekonomin, minimerat påverkan från miljö- och hälsofarliga ämnen, vara klimatneutral och fossilbränslefri, ha en rik biologisk mångfald och väl fungerande ekosystemtjänster samt god ekologisk och kemisk status för vatten. För lundaborna ska det vara lätt att göra rätt vad gäller att ta ansvar för klimat och miljö.

En lång rad solpaneler på ett tak med utsikt över centrala Lund

Vad är de största utmaningarna för ett klimatneutralt Lund?

  • Att fokusera rätt i klimatomställningen, då den nuvarande klimatpolitiken inte kommer att leda till tillräckliga begränsningar av växthusgasutsläppen.
  • Att skifta fokus från den egna kommunala verksamheten till hela kommunens geografiska område, vilket kommer att kräva nya arbetssätt. Kommunens egna verksamhet är i stort sett fossilbränslefri idag och den stora utmaningen ligger externt.
  • Att uppnå målet att vara klimatneutral och fossilbränslefri senast år 2030, vilket kräver en omställning i hela samhället och en övergång till förnybar energi, minskade utsläpp från transportsektorn och ökad energieffektivisering i både offentliga och privata byggnader och organisationer.
  • Att öka antalet kolsänkor och cirkulära lösningar för att kompensera utsläpp respektive att minska konsumtionen.
  • Att hantera klimatförändringarnas konsekvenser för att upprätthålla ett robust och resilient samhälle.
  • Att öka medvetenheten om farliga kemikalier och främja en ökad användning av mer miljövänliga alternativ.
  • Att bevara naturen (ekosystemen och dess funktioner) på ett sätt som möjliggör en långsiktig samhällsutveckling med goda livsvillkor för oss människor
  • Att bibehålla en god vattenstatus med en trygg och motståndskraftig dricksvattenförsörjning. Detta kräver en minimering av skadliga utsläpp till vatten och en väl fungerande avloppsrening.
  • Att få medborgare att ta ansvar för klimat och miljö genom en ökad medvetenhet och engagemang från både kommunen och medborgarna.

Nuvarande portfölj

REWAISE målsättning är att minska användningen av dricksvatten med 30 procent genom att använda vatten effektivare och smartare. REWAISE ämnar bidra till att ”rätt vatten till rätt sak” kan uppnås genom teknisk utveckling och implementering av ett antal åtgärder för att spara dricksvatten och visa att det går att använda en annan vattenkvalitet där det är möjligt.

Projektet är ett samarbete mellan ett stort antal aktörer och stora vattenföretag från Spanien, Storbritannien och Sverige. VA SYD leder den svenska konsortiumet. De svenska konsortiumet består av Malmö Stad, MKB, P-Malmö, Lunds universitet, Lunds Kommun, Sweden Water Research, SLU Uppsala och WIN Water.

Tidsplan

Projektet pågår 2020–2025.

Projektpartnerskap

VA SYD, Malmö stad, Lunds kommun, Aqualia, Severn Trent, Aquanet, European network of living labs, Hidrotec, Polymem, ResourSEAs, Bluetech research, Aquaporin, WE & B, Environmental monitoring solutions, Solar water, Institute for Ecology of Industrial Areas, University of Valencia, Technical University of Ostrava, University of Zagreb, Fundación Centro Tecnológico de Investigación Multisectorial, Coventry University, Lund University, Poznan University of Technology, PKF Attest innCome, University of Palermo, Organics.

Program

Horizon 2020

Mer information

REWAISE

EUs flagga. 

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation program under grant agreement No 869496.

Klimatneutrala Lund 2030 är ett intensivt samarbete mellan Lunds kommun, näringsliv, akademi, ideell sektor och engagerade medborgare. I fokus är klimatutmaningar inom mobilitet, energi och cirkulär ekonomi.

Projektet är en del av ett nationellt initiativ och genom Lunds medverkan har vi åtagit oss att skriva under ett klimatkontrakt med löfte om att bli klimatneutrala till år 2030. Inför varje nytt år ses kontraktet över och skrivs under på nytt. Klimatkontraktet signeras av 22 andra städer och sex myndigheter inom ramen för innovationsprogrammet Viable Cities. Alla som skriver på kontraktet åtar sig att samarbeta för en snabbare omställning till klimatneutralitet och hållbarhet i Sverige, Europa och världen.

Projektet delas upp i två steg. Det arbete som utförts inom projektets steg 1 genomfördes mellan 2019–2021 och resulterade bland annat i en att göra-lista, en handbok i effektivt klimatarbete, en rapport om framtidens energisystem och klimathack med ungdomar. Projektets steg 2 bygger vidare på de arbetssätt, nätverk, metoder och resultat som framkommit i projektets steg I, och syftar även till att:

  • Etablera en omställningsfunktion med representanter från kommunens förvaltningar och bolag, universitetet, innovationsnätverk och externa aktörer, med fokus att påskynda omställningen till ett klimatneutralt Lund.
  • Ta fram en klimatinvesteringsplan för investeringar både inom och utanför den kommunala sektorn.
  • Genom konkreta case för att testa och implementera lösningar för en hållbar mobilitet, cirkulär ekonomi och energi i staden och byarna, samt utvärdera dessa för en lärprocess och titta på möjligheter att skala upp.
  • Öka takten i omställningsarbetet genom en kombination av nya samverkansformer och utnyttjande av befintliga nätverk, samt digitalisering som möjliggörare.
  • Fungera som ett paraply som samlar alla satsningar som görs inom Lund för att uppnå klimatneutralitet till 2030

Tidsplan

Projektets fas 2 pågår 2021–2024.

Projektpartnerskap

Lunds kommun, Kraftringen AB, Lunds kommuns fastighets AB, RISE, Svenska naturskyddsföreningen, Trivector Traffic AB, Circle Centre Lund, IVL Svenska miljöinstitutet, Lunds universitet

Program

Projektet har fått stöd från det strategiska innovationsprogrammet Viable Cities som finansieras av Vinnova, Energimyndigheten och Formas.

Viable Cities

Mer information

Klimatneutrala Lund 2030

Viable cities logotyp.

Lunds kommun deltar i projektet Active cities där vi tillsammans med flera europeiska städer arbetar för att öka den aktiva mobiliteten. I Lund fokuserar projektet på fotgängare och hur kommunen kan göra det bättre att gå i kommunen. Förutom Lund deltar städerna Leeuwarden, Aarhus, Bergen, Groningen, Hamburg, Lille och Mechelen i projektet. Övriga partners i projektet är Aalborg universitet, KU Leuven och Walk21.

Tidsplan

Projektet pågår 2022–2025.

Projektpartnerskap

Gemeente Groningen (NL), Lunds kommun, Aarhus kommune (DK), Bergen kommune (NO), Freie und Hansestadt Hamburg Bezirk, Eimsbuettel (TY), Stad Mechelen (BE), Ville de Lille (FR), Aalborg Universitet (DK), Katholieke Universiteit Leuven (BE)

Program

Interreg North Sea

Mer information

Läs mer om Active cities på deras webbplats

Sponsor är Interreg: nordsjön. Medfinansieras av EU. 

Power Bio ska bidra till gröna omställningen genom ett tvärregionalt, geografiskt brett samarbete med fokus på gräs, tång och halm till förmån för försörjningstrygghet, miljö och ekonomi.

Power Bio har det övergripande målet att öka tillgången på biomassa för grön energiproduktion och högvärdiga produkter i värdekedjan genom effektiv användning av oanvänd restbiomassa och halm. Biomassan används i kaskad, det vill säga ett gradvis utnyttjande av biomassan. Detta både höjer värdet av biomassa till högsta möjliga värde och förlänger värdekedjan. Detta kan göra insamlingen meningsfull och lönsam för både kommuner och biomassaköpare.

Tidsplan

Projektet pågår 2023–2026.

Projektpartnerskap

Gate21, Business Lolland-Falster, Coastgrass APS, Danmarks tekniske universitet, Greve Kommune, Hørsholm Kommune, Is Strandparken, KIMO Danmark, Køge kommune, Lejre Kommune, Lunds kommun, Lunds universitet, Malmö kommun, Nordvästra Skånes Renhållnings Aktiebolag, Odsherred Kommune, Ringsted Biogas APS, Roskilde Universitet, Rudersdal Kommune, SolServ solutions & Services Europé AB, Sustainable Business Hub Scandinavia AB, Søuld, Teknologisk Institut, AgroTech, Tomelilla kommun, Vallensbæk Kommune

Program

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak (ERUF)

Mer information

Läs mer om Power bio-projektet hos Sustainable Business Hub

Sponsor är Interreg: Öresund-Kattegatt-Skagerak. Medfinansieras av EU. 

Dagens samhällen står inför stora utmaningar kopplat till såväl klimatförändringar som till social (o)rättvisa, och det ömsesidiga förhållandet mellan sådana ekologiska och sociala hållbarhetsutmaningar blir alltmer uppmärksammad.

Projektet Kapacitetsbyggande för eko-social integration bidrar till att utvecklingen av strategier för klimatomställningen förbättras och förstärks, genom att ta hänsyn till sociala perspektiv. Projektet möter behovet hos offentliga organisationer att öka sin kapacitet för att aktivt arbeta mer integrerat med sociala och miljömässiga hållbarhetsfrågor, i planering och policy, för att uppmärksamma och hantera möjliga konflikter samt hitta och utnyttja synergier.

Forskare från Lunds universitet kommer genom följeforskning analysera Lunds kommuns pågående arbete med ekosocial integration samt föreslå möjliga sätt att i den kommunala verksamheten utveckla och förstärka integrationen av ekologiska och sociala hållbarhetsaspekter.

Tidsplan

Projektet pågår 2022–2024.

Projektpartnerskap

Lunds kommun och Lunds universitet.

Program

Formas

Formas logga. 

Carbon Neutral Cities Alliance driver, med stöd av Laudes Foundation, projektet med fokus på reduktion av inbyggd CO2 i byggnader samt ökad användning av biobaserade byggmaterial. Projektet fokuserar på policyutveckling och åtgärder som främjar områdena ovan. Stockholm som är en av medlemmarna i CNCA bjöd inom projektet in Lund till att bli en partner inom projektet.

Projektet startade i Januari 2021 och Lund accepterades som partner våren 2022. Inom projektet tar Projektavdelningen hos Lundafastigheter fram en rutin för återbruksinventeringar vid rivning och ombyggnation med stöd av IVL.

Tidsplan

Projektet pågår 2022–2024.

Projektpartnerskap

Carbon Neutral Cities Alliance, IVL, samt följande kommuner: Lund, Stockholm stad, Glasgow, Tampere, Turku, Helsingfors, Lille, Nantes, Bordeaux, Amsterdam, Oslo, Valladolid.

Program

Carbon Neutral Cities Alliance (CNCA)

Mer information

Läs mer om hur CO2-utsläppen kan minska på CNCAs webbplats

EU-projektet ELABORATOR är ett initiativ finansierat av EU-programmet Horizon med syfte att utforma en inkluderande, säker, prisvärd och hållbar rörlighet i städer. Konsortiet består av en grupp på 38 partners med olika expertis inom ämnet. Deras gemensamma mål är att genomföra hållbar rörlighet i städer för att främja klimatneutrala städer.

ELABORATOR står för The European Living Lab on designing sustainable urban mobility towards climate neutral cities.

Arbetet kommer att fokusera på tre huvudmål:

  1. Att samla in, bedöma och analysera användarnas behov och krav på säker och inkluderande mobilitet i klimatneutrala städer.
  2. Att samla in och dela omfattande datamängder, inklusive verkliga data, spår från olika verktygslådor samt åsikter från användare och intressenter mellan olika städer för att främja användningen av innovationer.
  3. Att utarbeta detaljerade riktlinjer, policyer, framtida färdplaner och bygga kapacitet för tjänsteleverantörer, samt att utveckla planeringsverktyg för stadsplanerare för att optimalt integrera inkluderande och säkra rörlighetsåtgärder i planerna för hållbar rörlighet i städer.

Projektet kommer att genomföras i Lund och elva andra städer i Europa: Milano, Köpenhamn, Helsingfors, Issy-les-Moulineaux (Paris), Zaragoza (Spanien), Trikala (Grekland), Liberec (Tjeckien), Velenje (Slovenien), Split (Kroatien), Krusevac (Serbien) och Ioannina (Grekland).

Tidsplan

Projektet pågår 2023–2027.

Projektpartnerskap

Totalt omfattar projektet 38 partners, som huvudsakligen representerar offentlig sektor och akademi. I partnerskapet finns sex light-house städer: Milano (Italien), Köpenhamn (Danmark), Helsingfors (Finland), Issy-les-Moulineaux (Frankrike), Zaragoza (Spanien) och Trikala (Grekland), samt sex följestäder: Lund (Sverige), Liberec (Tjeckien), Velejne (Slovenien), Ioannina (Grekland), Split (Kroatien) och Krusevac (Serbien).

Program

Horizon Europe

Mer information

Läs mer om ELABORATE hos Future by Lund

EUs flagga. 

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or CINEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

Arcadia kommer att mobilisera europeiska regioner och samhällen för att främja och påskynda regenerering av biologisk mångfald, med hjälp av naturbaserade lösningar, som bidrar till klimatanpassning. Projektet kommer att analysera individuella och socialt betingade uppfattningar om risker och lösningar samt att experimentellt utforma incitament och beteendemässiga knuffar (så kallad nudging) som främjar social acceptans av åtgärder. Projektet kommer slutligen att analysera och ge råd om processer för gröna samhällsomvandlingar och utforska hur dessa kan bidra till att minska klimatfaror, sårbarheter och risker, med tonvikt på de mest utsatta eller marginaliserade samhällsgrupperna.

Tidsplan

Projektet pågår 2023–2026.

Projektpartnerskap

Arcadia är ett samarbete med ett stort antal aktörer i Sverige, Italien, Spanien, Ungern, Österrike, Belgien och Nederländerna. Partnerskapet består av: Agentia Pentru Dezvoltare Regionala Centru (RO), Agenzia Regionale Prevenzione e Ambiente dell'Emilia Romagna (IT), Agricultural University of Plovdiv (BG), Autorita di bacino del fiume Po (IT), Znanstveno raziskovalno sredisce Bistra Ptuj (SI), Consorzio di bonifica per il Canale Emiliano Romagnolo (IT), Climate-KIC Holding (NL), Fondazione Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatici (IT), Dedanext public services srl (IT), Niederosterreichs Wirtschaftsagentur GmbH (AT), Niederösterreichische Energie- und Umweltagentur GmbH (AT), Drustvo s ogranicenom odgovornoscu za proizvodnju, trgovinu i usluge (HR), Gecosistema srl (IT) Helsingborgs kommun (SE), Lunds universitet (SE), Javna ustanova za upravljanje zasticenim dijelovima prirode KZZ (HR), Krapinsko-Zagorska zupanija (HR), Amt der niederosterreichischen Landesregierung (AT), Lunds kommun (SE), Malmo stad (SE) , Ministarstvo gospodarstva i odrzivog razvoja (HR), Natur im Garten GmbH (AT), Niederösterreichische Agrarbezirksbehörde (AT), Odense Fjord Samarbejdet (DK), Odense kommune (DK), Ente Parco Nazionale delle Foreste Casentinesi (IT), Parco Nazionale Appennino Tosco-Emiliano (IT), Romagna Acque - Società delle Fonti S.p.A. (IT), Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (HR), Regione Emilia Romagna (IT), Region Syddanmark (DK), Sustainable business hub Scandinavia AB (SE), Syddansk universitet (DK), Region Skåne (SE), Sveuciliste u Zagrebu agronomski fakultet (HR), Vandcenter Syd as (DK), Stichting (NL), Stichting Wageningen Research (NL), Grad Zagreb (HR), Zentralanstalt fur Meteorologie und Geodynamik (AT), Zagorska razvojna agencija (HR)

Program

Horizon Europe

EUs flagga. 

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or CINEA. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

CoAction Lund är ett projekt som samlar aktörer i nordöstra Lund för att genomgå en storskalig förändringsprocess för att Lund ska bli klimatneutralt 2030. Lunds kommun leder projektet och på sikt kan fler områden i Lund bli involverade. I projektet samlas aktörer runt Brunnshög, Ideon och Medicon Village för att arbeta på nya sätt, mot våra gemensamma mål om en klimatomställning. Projektet delas upp i arbetsområdena samverkan (hub), mobilitet och energi.

Tidsplan

Fas 2 av projektet pågår 2023–2024.

Projektpartnerskap

Lunds kommun, Axis, Alfa Laval, Energy Opticon, LKP, Trivector, Rise, Coride, Kraftringen, ViaEuropa, Wihlborgs, Blekingska nationen, EC2B, Skånetrafiken, Modity, ESS, Innovation Skåne, Lunds universitet, Future by Lund, Tetra Pak, Ideon Science Park, Trafikverket, Rd Glead, Medicon Village, LKF, Akademiska hus, Camurus

Program

Viable cities

I projektet testas en process för utveckling av policys som lämpar sig för tvärkommunal klimatanpassning över sektors- och ämnesgränser, med hjälp av naturbaserade lösningar. Projektet sker med Storkriket i Skåne som testområde, en biosfärskandidatur med höga värden för såväl människa som natur.

Tre fokusområden

Området sträcker sig över tre kommuner där framtida klimatanpassningar ska avvägas mellan tre huvudsakliga fokusområden:

  • livsmedelsproduktion
  • vattenförsörjning
  • biologisk mångfald.

Naturbaserade lösningar

I nära samverkan mellan representanter från kommuner, Storkriket, lokala markägare och företagare, intresseföreningar, myndigheter och forskare kommer vi att öka kunskapen om områdets förutsättningar, viktiga behov och prioriteringar och avvägningar vid utveckling av policy för tvärkommunal klimatanpassning. I denna process kommer vi att utgå från naturbaserade lösningar, som beaktar naturliga processer och förutsättningar som kan bidra till att bevara och stärka områdets unika värden även under ett förändrat klimat. De metoder, arbetssätt och strukturer som utvecklas kommer att skalas upp och generaliseras för användning även inom andra områden som står inför delvis liknande klimatanpassningsutmaningar. Det föreslagna projektet hyser därmed goda förutsättningar att bidra till en hållbar landsbygdsutveckling, som beaktar samtliga tre hållbarhetsperspektiv; ekologiska, ekonomiska och sociala.

Tidsplan

Projektet pågår 2023–2025

Projektpartnerskap

Lunds kommun, Eslövs kommun, Sjöbo kommun, Hållbar utveckling Skåne, Stockholms universitet

Program

Formas

Logotyp med texten Formas.

Klimatomställningen är beroende av investeringar. Den planerade förstudien har tre delar:

  • Att identifiera praktiskt användbara metoder för att analysera och använda klimatnyttoanalyser i investeringsbeslut.
  • Att hitta former för att integrera sådana metoder i Lunds investeringsplanering (särskilt klimatinvesteringsplanen), att göra den kommunala växthusgasbudgeten investeringsstyrande, och att koppla detta till ordinarie beslutsprocesser.
  • Att hitta former för att överföra erfarenheterna till näringslivet, för att påverka deras klimatinvesteringar samt de aktörer som finansierar dessa investeringar.

Syftet är att införa metoder i kommunens ordinarie beslutsprocesser som tydliggör klimatrelaterade direkta och indirekt nyttor på ett sätt som styr investeringsbeslut. Förstudien ska också bidra till att aktörer i privat sektor, som ju ansvarar för huvuddelen av klimatrelaterade investeringar i staden, på sikt börjar använda liknande metoder i sina beslutsprocesser. Förstudien genomförs i samarbete med Kraftringen AB.

Tidsplan

2023-11-01 till 2024-10-30

Projektpartnerskap

Lunds kommun och Kraftringen.

Program

Viable cities

Ett kollage med fyra logotyper: Vinova, Energimyndigheten, Formas och Strategiska innovationsprogram.

Mobilitetsmetoden är en metod för att inkludera påverkan av fastighetsnära resbeteende i fastighetsbolags hållbarhetsarbete. Projektet sker i samarbete med PlanM AB, Halmstads allmännyttiga bostadsbolag (HFAB), Halmstads Energi & Miljö AB (HEM), Halmstads kommun, Malmö stad och Lunds kommun.

Tidsplan

Projektet pågår 2022–2024.

Projektpartnerskap

PlanM AB, Halmstads allmännyttiga bostadsbolag (HFAB), Halmstads Energi & Miljö AB (HEM), Halmstads kommun, Malmö stad, Lunds kommun

Program

Vinnova

Mer information

Läs mer om Power bio-projektet hos Sustainable Business Hub

Vinnovas logga i grönt text: Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.

I Lund är vi många som på olika sätt arbetar med att bidra i klimatarbetet. För att ta ytterligare ett steg i rätt riktning ska cirka 10 företag i Lund arbeta med att ställa om sina personresor till mer hållbara alternativ. Fram till och med 2024 kommer företagen att genom handlingsplaner och coachning jobba med anställdas pendlingsresor och affärsresor. Många företag har höga ambitioner om att skapa bra förutsättningar för sina anställda att göra bra och smarta val. Förutom de miljömässiga vinster genom minskade utsläpp som hållbara resor bidrar till är det även förknippat med minskade kostnader från affärsresor.

Tidsplan

Projektet pågår 2021–2024.

Projektpartnerskap

Ett samarbete mellan Länsstyrelsen Skåne, Energikontoret Skåne, Lunds universitet, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik, Lunds kommun och Helsingborgs stad.

Program

Energimyndigheten.

Mer information

Hållbara företagsresor 2.0

Energimyndighetens logga. 

Lunds kommun deltar i projektet Cleancon II som är den andra delen i ett EU-finansierat projekt med fokus på utsläppsfria maskiner för anläggning och drift. Projektet har femton partners, som alla bidrar med olika delar till projektet, från Sverige och Norge, både från kommunala och privata sidan samt akademin.

Lund kommer genomföra två pilotprojekt inom projektet. Dels ska gräsklippning med robotgräsklippare testas på platser med olika förutsättningar, dels ska ett helt utsläppsfritt anläggningsprojekt genomföras.

Tidsplan

Projektet pågår 2023-2025.

Projektpartnerskap

RISE Research Institutes of Sweden AB, Kunnskapsbyen Lillestrøm, Tekniska Högskolan i Jönköping AB, Lunds kommun, Eslövs kommun, Malmö stad, Volvo Construction Equipment AB, Peab Anläggning AB, Nilsson Energy AB, Lillestrøm kommune, DFØ, NILU, NASTA AS, NAPOP, AS, Eviny Elektrifisering AS.

Program

Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerak

Mer information

Läs mer om Cleancon hos Nordic Hydrogen Partnership

Sponsor är Interreg: Öresund-Kattegatt-Skagerak. Medfinansieras av EU. 

För att bryta banden mellan ekonomisk tillväxt och miljöförstöring behöver kommuner ställa om sina inköp. Vårt projekt ska bidra till att minska kommuners inköpsgenererade (Scope 3) utsläpp enligt satta målsättningar samt stärka kopplingen till den cirkulära ekonomin. I projektet kommer en rad kommuner att analysera sina utsläpp för att sedan, tillsammans med näringslivet, skapa åtgärder som reducerar dessa utsläpp. En åtgärd är att utforma en stödstruktur som bjuder in SMFer till dialog tidigt i inköpsprocessen för att sektorsövergripande skärpa kravställningar gällande miljö, men också gällande social hållbarhet.

Projektet ska:

  1. analysera och välja ut de upphandlingsområden som kan ge mest effekt på utsläppsminskning inom Scope 3,
  2. i dialog med SMFer skärpa kraven i upphandlingarna för att nå största effekt på Scope 3-utsläppen men samtidigt stärka företagen att komma in i den cirkulära ekonomin och den sociala hållbarheten samt
  3. skapa en inköpsprocess i kommunerna som bidrar till en cirkulär ekonomi.

Mål 1: Projektets kommuner får överblick över inköpskategorier som påverkar indirekta utsläppsminskningar och genom dialog med SMFer utformar kravställning i upphandling därefter.

Mål 2: Skapa en stödstruktur för SMFer samt en metod för att påverka kommunens inköpsbeteende som uppmuntrar att följa en cirkulär ekonomi.

Projektet pågår

2024-2027

Projektpartnerskap

Hållbar utveckling Skåne, Lunds kommun, Eslövs kommun, Helsingborgs kommun, Kristianstads kommun, Lomma kommun, Malmö stad, Tomelilla kommun.

Program

Europeiska regionalfonden, ERUF

EUs flagga. 

Cirkulär ekonomi är en systemisk och global omställning, men utan lokal och organisatorisk implementering kommer det inte att bli någon global påverkan. Nya angreppssätt, nya affärsmodeller och olika relationer med leverantörer och leverantörskedjor leder till förändringar i interna policyer och beteenden i organisationer. Piloter med cirkulär ekonomi (upphandling och andra) visar cirkulär potential men lyckas ofta inte skapa verklig effekt eftersom organisationer kämpar med genomförandet av piloterna. Genom att anpassa sin styrning till cirkulära principer kan offentliga myndigheter (och privata företag) stimulera skapandet av nya jobb i värdekedjor och leverantörer av varor och tjänster.

Circular Minds-projektet syftar till att förbättra genomförandet av regional utvecklingspolitik inom området för styrning av organisationer för cirkulär ekonomi, särskilt genom att skala upp positiva effekter av offentliga cirkulära ekonomipraxis i organisationer. Partnerskapet erbjuder en bred och balanserad EU-täckning med 9 partners från 8 länder, med en bra blandning av mer avancerade och mindre avancerade områden.

Circular Minds-metoden är baserad på en serie sammankopplade steg från situationsanalys till policyförändring till att skapa påverkan i organisationer, tack vare interregionalt utbyte och lärande (interregionala tematiska workshops, studiebesök, etc.). Partners tittar på färdiga och aktuella lösningar för att identifiera särskilt indikatorer för framgångsrik organisationsstyrning. Studieområden är försörjningskedjans interna engagemang för lösningarna med involvering av personal och interna intressenter. Partners kommer designa och övervaka policyförbättringar för att utveckla styrningsrelaterade lösningar och bygga upp kapacitet.

Projektet pågår

2024-2028

Projektpartnerskap

Ministry of Infrastructure and Water Management -Rijkswaterstaat, Lunds kommun, Commission for Regional Development and Coordination of the Alentejo, Helsinki Region Environmental Services Authority HSY, Province of Antwerp, Central Danube Development Agency., Consejería de Sostenibilidad, MedioAmbiente y Economía Azul de la Junta de Andalucía, South Transdanubian Regional Innovation Agency, Cleantech Bulgaria Foundation, ACR+. Association of Cities and Regions for Sustainable Resource Management

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?