Länk till startsidan

Portfölj: Inkluderande Lund

Lund ska vara ett socialt hållbart samhälle där människor lever ett gott liv och under jämställda och jämlika förhållanden. Lund ska vara ett samhälle där människors lika värde står i centrum. Detta kräver att människor känner tillit till varandra och är delaktiga i samhällets utveckling.

Varje medborgare ska känna gemenskap med andra, ta eget ansvar och uppleva självständighet. Ett arbete eller annan meningsfull sysselsättning är av största vikt för varje människa. Lunds kommun ska därför ha höga ambitioner och utveckla den samlade arbetsmarknads- och näringslivspolitiken. Detta arbete ska ske i nära samverkan med lokala aktörer.

I ett inkluderande Lund ska ingen leva i utanförskap eller social isolering. I Lund ska alla barn och unga ha en god uppväxtmiljö och utvecklingsmöjligheter. Medborgarna ska ha en god hälsa och levnadsvillkor vilket inkluderar tillgång till en trygg och tillgänglig vård och omsorg.

Lund har skrivit under och förbundit sig att följa FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna som en MR-stad.

Barn med olika strumpor rocka sockorna

Vad är de största utmaningarna för ett inkluderande Lundf?

  • Att följa och analysera utvecklingen av Lunds befolkning och verksamheternas målgrupper för att kunna agera proaktivt och inkluderande.
  • Att mobilisera och involvera fler målgrupper i utvecklingen av kommunens verksamheter och Lund som plats.
  • Att främja den psykiska hälsan bland barn, ungdomar och unga vuxna samt minska behovet av vård till följd av psykisk ohälsa.
  • Att minska det ökande antalet orosanmälningar om barn och unga.
  • Att ta hand om de personer som är i behov av stöd och att förebygga sociala problem genom tidig insats
  • Att säkerställa att kommunens organisation och service är jämställd och svarar upp mot behoven hos alla lundabor, oavsett kön
  • Att säkerställa kompetensförsörjning till socialtjänst samt vård- och omsorgsförvaltningarna
  • Att minska den ökande arbetslösheten, speciellt bland unga och lågutbildade.
  • Att bemöta skillnader i hälsa och upplevd trygghet mellan olika grupper och områden i staden Lund och mellan kommunens tätorter.
  • Att öka stödet till elever (0-19 år) vars föräldrar har högst grundskoleutbildning.
  • Att säkerställa hög kvalitet i verksamheterna och samtidigt skapa en robust och attraktiv framtid för Lund.

Nuvarande portfölj

Lunds kommun vill ge möjlighet för fler hushåll på landsbygden att få tillgång till höghastighetsanslutning. Det ligger i linje med den nationella målsättningen att hela Sverige ska ha tillgång till bredband med hög hastighet år 2025.

Lunds kommun beviljades under 2022 bidrag på 3 miljoner från Region Skånes regionala bredbandsstöd och har satsat 3 miljoner av kommunala medel för utbyggnad av bredband. Syftet med stödet är att erbjuda höghastighetsanslutning till de hushåll och företag som inte nås av kommersiella utbyggnadsplaner eller statliga stöd från Post och Telestyrelsen (PTS).

Lunds kommun har upphandlat företaget Global Connect som leverantör för bredbandsutbyggnad på landsbygden. Global Connect fick uppdraget då de kunde leverera höghastighetsanslutning till flest antal hushåll, vilket var villkoret för upphandlingen.

Tidsplan

Projektet pågår 2022–2024.

Projektpartnerskap

Lunds kommun

Program

Region Skåne

Flexit är ett forskningsprojekt där Lunds kommun agerar värdorganisation för en forskare. Projektet syftar till att förstå den organisering och de praktiker som krävs för att skapa en effektiv och genomgripande jämställdhetsintegrering i Lunds kommun.

Detta görs genom att en forskare på nära hand följa förändringsprocessen genom intervjuer, skuggning av medarbetare och chefer samt genom dokumentanalys. Ett viktigt projektbidrag är att utifrån ett kunskapsbaserat förhållningssätt utveckla effektiva former och metoder för jämställdhetsintegrering.

Tidsplan

Projektet pågår 2023–2026.

Projektpartnerskap

Lunds universitet och Lunds kommun.

Program

Riksbankens jubileumsfond

Mer information

Läs mer om Flexit hos Lunds universitet

Projektet handlar om att skapa en långsiktig och organiserad struktur som främjar socialt hållbart näringsliv och arbetsmarknad i Lunds kommun. Målet är att hitta lösningar på de utmaningar som kommunen står inför när det gäller arbete, sysselsättning och inkludering i arbetslivet. För att uppnå detta behöver det ske förändringar både inom kommunen och utanför, så att det blir så enkelt som möjligt för sociala företag och organisationer att starta, driva och verka inom kommunen. Projektet kommer bland annat att arbeta med att förbättra sättet kommunen köper in varor och tjänster med social hänsyn, att reservera kontrakt för dessa ändamål, samt att bygga upp nätverket för sociala företag och organisationer i Lund och närliggande områden.

Tidsplan

Projektet pågår 2021–2024.

Projektpartnerskap

Lunds kommun

Program

FINSAM

Finsam Lunds logga. 

Tillsammans med kommunen Francistown i Botswana arbetar Lunds kommun med erfarenhetsutbyte och utveckling av ungdomars engagemang samt med våld i nära relationer. Det kommunala partnerskapet sker inom ramen för ett nätverk där åtta svenska kommuner arbetar parallellt med varsin partnerkommun från Södra Afrika på ett tema relaterat till mänskliga rättigheter, så som tillgänglighet, jämställdhet eller ungas rättigheter.

Tidsplan

Projektet pågår 2022–2024.

Projektpartnerskap

Lunds kommun och Francistown City Council.

Program

Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD)

Mer information

Läs mer om partnerskapet mellan Lund och Francistown hos ICLD

Internationellt centrum för lokal demokratis (ICLD) logga

Fast Care Ukraina-Lund hjälper ukrainare i att etablera sig på den svenska arbetsmarknaden. Vissa särskilt utsatta grupper har stora utmaningar att få in en fot på arbetsmarknaden, som till exempel ensamstående kvinnor med barn samt personer med funktionsnedsättningar.

Projektet syftar till att förbättra anställningsmöjligheter för hela målgruppen genom att erbjuda skräddarsytt stöd enligt Supported Employment-metoden (SE). Erfarenheterna från det framgångsrika arbetet med projektet Care Ukraina-Lund, särskilt när det gäller att matcha rätt person till rätt jobb, kommer att ligga som grund för det kommande projektet Fast Care.

Genom samarbeten med olika arbetsgivare kommer projektet att underlätta för deltagarna att skapa professionella nätverk inom olika branscher. Projektet arbetar för ökad jämställdhet, tillgänglighet och inkludering på arbetsmarknaden. och stöd erbjuds till alla deltagare oavsett kön, funktionsnedsättning eller annan diskrimineringsgrund.

Projektet är en fortsättning på tidigare ESF-projekt Care Ukraina Lund.

Tidsplan

Projektet pågår 2023–2024.

Projektpartnerskap

Lunds kommun

Program

Europeiska Socialfonden (ESF)

Mer information

Läs mer om Care Ukraina Lund

EUs flagga och texten medfinansieras av EU. 

Målet med projektet är att skapa ett gemensamt ramverk för att systematiskt värdera och följa upp social hållbarhet i plan- och byggprocessen.

De tre delmålen

  1. Skapa förutsättningar för att sociala värden lyfts in tidigt i planeringsprocessen och följer med hela vägen till genomförande,
  2. Skapa förutsättningar för ett gemensamt språk för aktörer i processen.
  3. Skapa möjligheter för avvägningar mellan samhällsviktiga aspekter.

Syftet är att säkerställa att sociala värden bibehålls och förstärks i planering och gestaltning av den fysiska miljön.

Tidsplan

Projektet pågår 2021–2024.

Projektpartnerskap

Tyréns Sverige AB, Lunds kommun samt Skanska S. AB.

Program

Vinnova. Projektet sker i samarbete mellan Tyréns AB, Skanska AB och Lunds kommun.

Mer information

Läs mer om projektet om sociala värden hela vägen hos Vinnova

Vinnovas logga i grönt text: Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.

Beskrivning

Skolfrånvaro är ett komplext problem för kommuner och i synnerhet för skolan och socialtjänsten. Den här förstudien fokuserar på den problematiska skolfrånvaron i årskurs 7–9 i Lunds kommun. Under läsåret 22/23 hade 372 elever i Lunds grundskolor en total frånvaro högre än 30 procent, och för elever i årskurs 7–9 var det 249 elever.

Lunds kommun har identifierat och vill arbeta vidare med fyra grupper av orsaker gällande skolfrånvaro: individuell, social, skol-, samt organisatorisk nivå.

Målet med förstudien är ett samlat underlag för en ansökan till ESF PO A.2 med syfte att förebygga och främja skolnärvaro samt att minska studieavbrott. Ett framtida projekt ska arbeta med att minska den problematiska skolfrånvaron i Lunds kommuns grundskolor genom att tidigt fånga upp elever med frånvaro eller risk för frånvaro, genom kartläggning och samordning, med särskilt fokus på faktorerna jämställdhet, tillgänglighet och icke-diskriminering.

Primära aktörer förstudien är arbetsmarknads- och socialförvaltningen, barn och skolförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen och utbildningsförvaltningen. Det finns idag en kommunövergripande överenskommelse om samverkan i Lund kring problematisk skolfrånvaro och området är också ett av tre prioriterade områden i kommunen.

Tidsplan

Projektet pågår 2024-02-01 till 2024-07-31

Projektpartnerskap

Lunds kommun

Program

Europeiska socialfonden

EUs flagga och texten medfinansieras av EU. 

Beskrivning

Stödet ska stimulera och stödja det professionella kulturlivet samt bidra till en mångfald aktörer. Utvecklingsprojekten ska ha regional relevans och bidra till kulturell mångfald.

Projekten ska bidra till att Region Skånes kulturpolitiska mål nås och träffa en eller flera av kulturplanens utvecklingsområden.

Tidsplan

Projektet pågår 2022–2024

Projektpartnerskap

Lunds kommun

Program

Region Skåne

Region Skånes logotyp.

Beskrivning

Projektet är en fortsättning på tidigare ESF-projekt IRIS och syftar till att ytterligare implementera och befästa den modell som arbetats fram. Fokus för detta fortsättningsprojekt är att:

- Presentera hållbara resultat över tid. Att arbeta med människor så långt från arbetsmarknaden tar tid och därför har vi inte tillräckligt många avslut för att säkerställa resultaten. På kort tid har vi fått stor uppmärksamhet av våra parter för våra resultat och delprojekten har gott rykte överlag. Men det krävs ytterligare tid och hållbarhet för att våra mottagare ska vara beredda att ändra i sin organisation på det sätt som behövs för att implementera och förändra.

- Förändra ett organisatoriskt sätt att tänka.

Det har visat sig gång på gång att det inte bara är vi som arbetar med människor som är fast i tänket att saker måste ske ett steg i taget, även deltagarna själva är övertygade om det är så det måste gå till. Trots att alla är överens om att parallella insatser är rätt så är det inte så det går till, och det stämmer även när det gäller andra sätt att arbeta, som att upprätthålla kontinuitet, undvika glapp i överlämningar, skapa förutsättningar för tilltro och andra viktiga beståndsdelar som Växthusets BIP-studie visat. Det kan också poängteras att även andra studier kommit fram till liknande resultat i enskilda frågor, ex Susann Porter "Critical factors in the return-to-work process" Lund University 2019.

Tidsplan

Projektet pågår 2023–2026.

Projektpartnerskap

Lunds samordningsförbund, Lunds kommun, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Höganäs kommun, Region Skåne, Samordningsförbund Höganäs, Simrishamns kommun, Sjöbo kommun, Sydöstra Skånes Samordningsförbund, Tomelilla kommun, Ystad kommun.

Program

Europeiska socialfonden, ESF+

Region Skånes logotyp.

Beskrivning

Projektet har det övergripande syftet att främja Europeiska unionens stadga om grundläggande rättigheter och dess genomförande på städernivå i Europa, för att konkretisera hur stadgan tillämpas lokalt.

Projektkonsortiet kommer att eftersträva ovanstående mål genom att stödja institutionaliseringen av genomförandet av mänskliga rättigheter och ansvar i lokal styrning. Den metodologiska ramen för projektet är FRA Human Rights Citys synsätt. Konkret tar projektet steg för att testa och operationalisera ramverket för människorättsstäder i Europa enligt definitionen av EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) i oktober 2021. Syftet med detta ramverk är det lokala genomförandet av Europeiska unionens stadga om de grundläggande rättigheterna.

Tidsplan

Projektet pågår 2024–2026.

Projektpartnerskap

Raoul Wallenberg Institute of Human Rights and Humanitarian Law, Utrecht University, Ludwig Boltzmann Institute of Human Rights och städerna Wien, Utrecht, Lund, Gdansk och Sopot.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?