Länk till startsidan

Portfölj: Attraktiva Lund

Lund ska vara en attraktiv kommun som växer hållbart. Viktiga delar i kommunens attraktionskraft är en hög kvalitet i kommunens verksamheter, en levande stadskärna och en levande kulturell och kreativ sektor.

Lund är en regional tillväxtmotor som ska ha en framträdande roll för regionens utveckling. Lunds kommun ska främja en hållbar tillväxt och utveckling av näringslivet i Lund samt stärka kommunens konkurrenskraft och attraktionskraft som plats för företagande och investeringar.

Folkliv framför Lunds stadshall som lyser varmt en sommarkväll

Vad är de största utmaningarna för ett attraktivt Lund?

  • Att skapa förutsättningar för fler företag att kunna växa och utvecklas genom att stödja en strategisk kompetensförsörjning, internationell talangattraktion och innovation.
  • Att öka mångfalden i näringslivet för att tillvarata den internationella kompetensen
  • Att skapa förutsättningar för att fler företag att kunna etablera sig i Lund
  • Att utveckla en attraktiv stadskärna med ett varierat utbud av butiker och restauranger
  • Att säkerställa tillgång till bostäder för olika målgrupper, hushållning med jordbruksmark, positiva och negativa konsekvenser av förtätning, tillgång till samhällsservice, tillgång på verksamhetsmark, klimatanpassning och klimatneutralt byggande är exempel på perspektiv och värden som behöver vägas av när Lund fortsätter växa.
  • Att styra tillväxten i kommunen till befintliga tätorter genom förtätning, vilket också skapar utmaningar och möjligheter kring hållbarhet och attraktivitet.
  • Att skapa en mer effektiv och ändamålsenlig samhällsbyggnadsprocess för att hantera utmaningar och möjligheter kring hållbarhet och attraktivitet.
  • Att skapa en tydligare styrning och öka involveringen av kommunens invånare, näringsliv, civilsamhälle och andra offentliga organisationer för att hantera ovan utmaningar.
  • Att säkerställa att Lund kan växa utan växtvärk, genom nära samspel mellan tjänstepersoner och politiska företrädare samt mellan kommunen och andra aktörer, som universitet och näringsliv.

Nuvarande portfölj

Syftet med projektet är att ta fram ett öppet system för realtidsbaserad trafikflödesmätning, där man inte är beroende av en enskild leverantör utan bygger på öppna standarder mellan alla ingående delar.

Projektet kommer att vidareutveckla ett antal identifierade tekniker med hög potential att bli kostnadseffektiva och kunna ersätta teknik som används idag och som inte kan leverera en komplett realtidsbaserad analys. Flödesanalys för trafik i samhället styr till stor del hur vi styr, bygger ut och planerar våra städer och samhällen, samtidigt har vi inte lösningar på plats som ger ett bra underlag utan det bygger på enskilda mätningar och skattningar.

Projektet ska utveckla och skala ett öppet system där olika lösningar kan kopplas in, från sensornivå till dataplattformar. Systemet ska bestå av en portfölj med sensorer från avancerade AI och deep learning sensorer till enklare flexibla sensorer som inte kräver stora infrastrukturinvesteringar. Sensorerna kopplas till en öppen IoT-plattform som bygger på öppna, standardiserade datamodeller och API:n. Vidare tar vi fram exempel på integration mot övergripande system för analys, visualisering och styrning med hjälp av den insamlade data."

Tidsplan

Projektet pågår 2022–2024.

Projektpartnerskap

Future by Lund, Acconneer, Axis, Byutveckling Svenska AB, miThings, Mobile Heights, Sensative, Smart visualizer Sweden, Lunds kommun

Program

Vinnova

Mer information

Läs mer om FLOW hos Future by Lund

Vinnovas logga i grönt text: Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.

Kandidatur: Biosfärområde Storkriket

Biosfärområden är globala modellområden för hållbar utveckling och syftar till att vara förebilder för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Unesco, som är FNs organ för kultur, vetenskap och utbildning, väljer ut biosfärområden runt om i världen som visar på positiva exempel på hur både utnyttjande och bevarande av naturresurser kan ske på ett hållbart sätt. Urvalet av dessa områden baseras på principen om att uppnå långsiktig hållbar utveckling, vilket bygger på starkt lokalt engagemang och förankring.

Läs med om kandidaturen på Storkrikets webbplats

Projektet påbörjades 2020 och kandidaturen pågår till och med sommaren 2025 då det slutliga utnämnandet förväntas. Den totala projektbudgeten är på 1 765 000 kronor och av dessa har Lunds kommun bidragit med 645 000 kronor.

Projektpartnerskap

Lunds kommun, Eslövs kommun, Sjöbo kommun, Visit Lund AB, Coompanion.

Program

Naturvårdsverket, Lund, Sjöbo och Eslöv kommuner

Loggor för Leader, Leader Skåne, Lundaland, EU och Tillväxtverket. 

Storkrundan

Målet för storkrundan är att skapa en vandringsled mellan Hasslemölla i Veberöd, Lunds kommun, och storkhägnet vid Hemmestorp mölla i Sjöbo kommun. Den nya vandringsleden kommer att ge besökare och invånare möjlighet att se storkarna i det nominerade Unesco-biosfärområdet Storkriket, där Lund ingår. Projektet kommer även att öppna upp naturreservaten Ljungen och Klingavälsåns dalgång för allmänheten, så att människor kan uppleva och lära sig mer om det unika djur- och naturlivet i området.

Mer information om storkrundan finns på Storkrikets webbplats

Projektet påbörjades 2023 och beräknas vara klart 2024. Det har en budget på 680 000 kronor.

Program

Tillväxtverket

EUs flagga med texten "Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Europa investerar i landsbygdsutveckling" samt Tillväxtverkets logga med texten "Medel kommer från EUs landsbygdsprogram via Tillväxtsverket som hanterar stödet.

Medel kommer från EUs landsbygdsprogram via Tillväxtverket som hanterar detta stöd.

Europa Direkt är ett nätverk av informationskontor som EU-kommissionen finansierar. Kontoren finns på cirka 400 platser runt om i Europa och Sverige. De fungerar som lokala informationskontor, som hjälper allmänheten att navigera bland EU:s regelverk, dokument, fonder och program. Europa Direkt-kontoren verkar främst genom att arrangera event, konferenser, debatter och informationsaktiviteter om europeiska framtidsfrågor. Kontoren är fristående från kommissionen och verksamheten ska styras efter lokala prioriteringar och behov.

Finansiering av Europa Direkt-kontoren kommer dels från EU, dels från de sökande.

Fakta om Europa Direkt-informationskontor

  • Drivs av EU-kommissionen tillsammans med lokala och regionala partner.
  • Under perioden 2018–2020 fanns det drygt 440 informationskontor inom EU. Det finns 15 informationskontor i Sverige, varav fyra i Skåne: Lund, Helsingborg, Hässleholm och Sjöbo.
  • Bidrar till EU-kommissionens arbete genom att sprida information om EU i syfte att kommunicera med allmänheten på lokal och regional nivå.
  • Syftar till att involvera allmänheten i EU-frågor genom att skapa en beständig miljö för nätverkssamarbete.

Tidsplan

Projektet pågår 2021–2025.

Budget

Den totala projektbudgeten är på 1 075 000 kronor, varav 400 000 kronor från Lunds kommun, 150 000 kronor från Malmö stad, 75 000 kronor från Trelleborgs kommun och 450 000 kronor från EU).

Mer information

Europa Direkt i Lund

Tillgången till kompetens, framför allt inom STEM-ämnena (Science, Technology, Engineering, Maths) är avgörande för att utveckla de specialiseringsområden - tech, life science och hälsa, livsmedel, avancerade material och tillverkningsindustri, smarta hållbara städer, ESS, MAX IV och innovationssystemet Science Village - som identifierats i Skånes strategi för hållbar tillväxt. För att möta kompetensförsörjningsutmaningen inom STEM utvecklar projektet en regional stödstruktur genom att förstärka och samla det företagsfrämjande systemet i Skåne - skolan samt främjarsystemen kopplade till talangattraktion och näringsliv. Jämställdhet och likabehandling är centrala perspektiv i projektet. En inkluderande arbetsmarknad är en förutsättning för att säkra kompetensförsörjningen. Genom projektet kommer specialiseringsområdena få en bättre tillgång till kvalificerad personal vilket stärker förutsättningarna för utveckling och tillväxt.

Projektmålet är att genom skapandet av en regional stödstruktur för STEM-kompetens bidra till att små och medelstora företag stärker sin kapacitet och sina färdigheter kopplat till strategisk kompetensförsörjning inom området med fokus på styrkeområdena och deras agendor.

Tidsplan

Projektet pågår 2024–2026.

Projektpartnerskap

Region Skåne, IUC Syd, Installatörsföretagen, YHiS – Yrkeshögskoleanordnare i Skåne, Ideon Science Park, Sydsvenska industri- och Handelskammaren, Vattenhallen Science Center, Lunds universitet, Helsingborgs stad, Simrishamns kommun, Lunds kommun, Bjuvs kommun, Klippans kommun, Kristianstads kommun, Tomelilla kommun, Åstorps kommun och Malmö stad.

Program

Europeiska regionalfonden, ERUF.

EUs flagga. 

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?