Länk till startsidan

Genomförda projekt

Lunds kommun har framgångsrikt genomfört flera projekt som har bidragit till att uppnå kommunens prioriterade mål. Projekten inbegriper olika områden såsom digitalisering, utbildning och arbetsmarknadsfrämjande insatser.

Genom att samarbeta med andra aktörer har vi kunnat realisera innovativa lösningar och generera positiva resultat, såväl på lokal nivå som i det bredare samhället. Ett urval presenteras nedan.

Genomförda projekt

Portfölj: Klimatneutrala Lund

Projektet har som målsättning att etablera självkörande och delade fordon som visar hur kombinerad mobilitet kan ändra invanda beteenden, minska användningen av privata bilar och främja en hållbar stadsutveckling.

Projektet BASE kommer att etablera utprövade affärsmodeller som knyter samman transportlösningar understödda av en modern digital infrastruktur och fordon med hög komfort, robusthet och unik personlig integritet. Vidare kommer projektet att utforska och implementera innovativa lösningar för laddinfrastruktur och effektbalansering, samt inspirera och uppmuntra till vidare samarbete kring autonoma och delade transportlösningar inom Öresundsregionen.

I ett första steg genomförs en förstudie med syfte att planera för hur en möjlig stegvis etablering skulle kunna se ut, undanröja hinder för genomförande, samt etablera en samverkansplattform för involverade intressenter.

Projektet pågick

2023

Projektpartnerskap

Lunds kommun, LKF, Lunds universitet

Program

Drive Sweden

Mer information

Läs mer om projektet hos Drive Sweden

Projektet stöds av Vinnova, Energimyndigheten och Formas .

Projektet utvecklar, demonstrerar, utvärderar och sprider tekniska lösningar för lågtempererad fjärrvärme. Projektet omfattar såväl ny som befintlig bebyggelse. Syftet är att främja en mer resurs-, energi- och kostnadseffektiv fjärrvärmeförsörjning för framtidens hållbara städer. COOL DH involverar städerna Lund i Sverige och Høje-Taastrup i Danmark.

För mer information

COOL DH

Projektet pågick

2017–2022

Program

Horizon 2020

Projektpartnerskap

COWI A/S, Kraftringen Energi AB, Høje-Taastrup Kommune, Lunds kommun, Lunds universitet, Euroheat & Power (SME), Logstor A/S, Høje Taastrup Fjernvarme amba, Alfa Laval, Lunds kommuns fastighet AB

Målet för projektet var att de deltagande kommunerna avsevärt (minst 25 procent) ska minska sin klimatpåverkan inom loppet av tre år – i första hand genom minskad användning av fossil energi i den egna verksamheten men också genom åtgärder som minskar indirekt klimatpåverkan från konsumtion av produkter och tjänster.

För mer information

Fossilbränslefria kommuner 2.0

Projektet pågick

2019–2022

Projektpartnerskap

Länsstyrelsen Skåne, Energikontoret Skåne och kommunerna Eslöv, Helsingborg, Höör, Kristianstad, Lund, Malmö och Tomelilla

Rest till Bäst är ett projekt vars syfte är att ta fram lösningar för att hantera samhällets organiska restprodukter och skapa en efterfrågad nyttoprodukt samtidigt som miljö- och klimatpåverkan minimeras och en kolsänka etableras.

Projektet har 27 partners – alltifrån universitet och större företag till småföretag och kommuner. De flesta har sin hemvist i Sverige, men det finns även ett par internationella partners.

Projektet pågick

Steg 3 pågick 2021–2023. Steg 1 startade 2017.

Projektpartnerskap

Lunds kommun, e-on, ECOERA, EkoBalans Fenix AB, Malmö kommun, Trelleborgs kommun, Sveriges lantbruksuniversitet, Sustainable business hub, Skånefrö, Scandinavian Green roof AB, Ekobalans Fenix

Program

Vinnova UDI

Mer information

Läs mer om rest till bäst på deras webbplats

Vinnovas logga i grönt text: Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet.

Portfölj: Inkluderande Lund

Projektet CISCOS handlar om utmaningar för aktörer inom verksamheter riktade till funktionshindrade. FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt EU:s handikappstrategi 2010–2020 utgör ett paradigmskifte i verksamheternas utgångspunkt: från välgörenhet och medicinska tillvägagångssätt till ett som är grundat i mänskliga rättigheter (”inkluderingsparadigm”). I detta sammanhang kommer CISCOS-projektet att utveckla en multinationell utbildningskurs för personal i organisationer för funktionshinder, kommuner och universitetsstudenter. Projektkonsortiet består av organisationer från nio europeiska länder och leds av ZPE University of Siegen. I Lund är stadsbyggnadsförvaltningen en partner och bidrar med samhällsplanerares perspektiv.

För mer information

CISCOS-projektets webbplats

Projektet pågick

2018–2021

Projektpartnerskap

ZPE University of Siegen, EASPD, Warsaw School of Economics, University of Sevilla, CUDV Draga, Hand in Hand Foundation, Panagia Eleousa, Disability Federation Ireland

Program

Erasmus+

Det övergripande målet med projektet var att hjälpa nyanlända och personer med flyktingbakgrund att övervinna hinder och utmaningar för att etablera sig i samhället och på arbetsmarknaden. Det svenska samhället är komplicerat att navigera i, den information som ges till nyanlända är ofta svårbegriplig och det saknas ofta personer att vända sig till för direkt och personlig hjälp från både kommunen och statliga myndigheter. Det krävs även digital kunskap och språkkunskaper i svenska för att kommunicera med myndigheterna.

Projektet syftade till att åtgärda de glapp i stödet som identifierats genom rådgivning, vägledning och praktisk hjälp, samt angripa de organisatoriska problem som individerna kan hamna i. Ett annat syfte var att särskilt lyfta fram otydligheten som uppstår gällande ansvarsfördelningen och handlingsutrymmet mellan kommunala verksamheter och lokala statliga myndigheter.

Projektet pågick

2022–2023

Projektpartnerskap

Lunds kommun, IK Eos/Prisma, Arbetsförmedlingen Skåne Sydväst

Program

Länsstyrelsen

Mer information

Mer information om Kom vidare

Lunds kommun deltog i ett interregionalt utvecklingsprojekt som undersökt och testat nya sätt att resa på tvärs. Med ”tvärs” menas mellan stad och land, med olika transportslag och över geografiska gränser. Mobilitet på tvärs är ett samarbete mellan svenska och danska kommuner och organisationer. Fokus ligger på hållbarhet och de mindre tätorterna, där vi ska utforska och genomföra åtgärder för att främja hållbara transportlösningar.

Mobilitet på tvärs är delvis finansierat av Interreg ÖKS.

För mer information

Mobilitet på tvärs

Projektet pågick

2020–2022

Program

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak

Portfölj: Attraktiva Lund

Projektet BELMAS tillämpade en tvärdisciplinär ansats i utvecklingen av ett stöd för att

stärka förmågan hos medföljande till expats att se, förstå och hantera rådande kulturella uttryck och normer på den regionala arbetsmarknaden. Projektet bidrog till en väsentligt större och tidigarelagd etablering av målgruppen på arbetsmarknaden, vilket har lett till resultat som exempelvis större emancipering hos en kvinnodominerad grupp, direkta ekonomiska vinster genom ökade skatteintäkter, samt stärkt nationell konkurrenskraft som destination för utländsk kompetens då färre utlandsrekryteringar avbryts i förtid till följd av missnöje hos medföljande på grund av utebliven integration. I projektet sammanställdes och digitaliserades ett unikt kunskapsinnehåll i en målgruppsanpassad digital tjänst, dess funktion validerades mot målgruppen och därtill validerades konsortiets tre alternativa hypoteser för kommersialisering.

Projektet pågick

2021–2023

Projektpartnerskap

Auranest Holding AB, Lunds kommun.

Finansiär/program

Vinnova

Framtida krav på besöksmål och den ökande belastning på platser på grund av ökad besöksaktivitet och exploatering kräver aktivt arbete för att hitta en balans. Hur kan vi göra Storkriket tillgängligt för fler människor samtidigt som dess unika värden och känsliga miljöer skyddas och bevaras?

Syftet med projektet är att tillsammans med lokala aktörer lägga grunden för en hållbar utveckling av platser och destinationer i biosfärområdet. Målet med projektet är att i samarbete med en bred grupp av intressenter analysera nuläget, utforma en strategi och organisation för arbetet samt engagera lokalsamhället.

Projektet pågick

2022–2024

Projektpartnerskap

Lunds kommun, Eslövs kommun, Sjöbo kommun, Visit Lund AB, Coompanion

Program

Tillväxtverket, Leader, Leader Lundaland och Leader Sydöstra Skåne

Läs mer om vår plats i biosfären hos storkriket

Projektet syftade till att stärka Future by Lund som arena för innovation, visionsskapande, samverkan och konkret utveckling. I projektet har Future by Lund drivit utvecklingen av begreppet innovationsplattform, med särskilt fokus på att utveckla innovationsledarskap i ”mellanrummet” mellan aktörer, med exempelvis testytor som lärandeplats. Arbetet knyter an till utmaningar inom smarta och hållbara städer, samt styrkeområden där Lunds näringsliv och kunskapsbas kan göra skillnad och sticka ut nationellt och internationellt. I innovationsplattformen ingår Lunds Kommun med 12 förvaltningar samt partners från akademi, näringsliv och andra organisationer. Future by Lund har inom området Smarta Hållbara Städer arbetat med följande sakområden:

  • Creatives and changemakers
  • Moving things and people
  • Future Living and spaces
  • Digital Humans
  • Science for society

Projektet pågick

2019–2023. Medfinansieringen och bidraget flyttades vid årsskiftet 2022/2023 över till föreningen Future by Lund.

Projektpartnerskap

Future by Lund, Lunds kommun, Axis AB, E.ON Sverige AB, IDEON AB, Kraftringen AB, Lunds kommuns fastighets AB, Lunds universitet, Medicon Village AB, Midroc AB, Mobile Heights, RISE, Rockwell Automation AB, Region Skåne, Scandinavian Clean Technologies Group AB, Science Village Scandinavia AB, SONY Mobile Communications AB, Schneider Electric Sverige AB, Trans Europe Halles, TerraNet, Trivector Traffic AB, Valuesonline Nordic AB.

Program

Vinnova

Portfölj: Kvalitativa Lund

Projektet syftade till att etablera en Digital Innovationshubb (DIH) som stöttar och inspirerar SMF och offentlig sektor till ökad digitalisering. Målet är att genom genomförandet av projektet lyckas positionera Skåne som en stark region på nationell och europeisk nivå dit man kan vända sig om man vill testa sina idéer, lära sig mer, eller utveckla sina digitala lösningar.

Projektet hjälpte företag och offentlig sektor att öka sin användning av digital teknik i affärsutvecklingssyfte, öka tillgången till rätt kompetens, utveckla testmiljöer samt skapa en sektorsöverskridande samarbetsplattform som ökar digitalisering i södra Sverige. En del i projektet var att förbereda sig inför att bli en Europeisk Digital Innovationshubb (EDIH). Projektet utfördes i samarbete med aktörer från näringslivet, kommuner, universitet samt forskningsinstitut såsom RISE. Projektet bidrog till att företag och offentliga aktörer förbättrade sina digitala kunskaper samt etablerade välfungerade rutiner inom hubben för att hjälpa företagare och offentlig sektor med: finansieringsstöd, testmiljöer, kompetensutveckling och vara en plats där man hittar rätt partners för att utveckla sina produkter.

Tillgången till anpassade utbildningar har blivit mer jämställd och ett mer långsiktigt hållbart arbetssätt har införts bland de företag och offentliga aktörer som varit en del av projektet.

Lunds kommun är utsedd till en av tio modellkommuner för äldreomsorgens digitalisering. Uppdraget pågick 2020–2022 och är kopplat till en överenskommelse mellan regeringen och SKR. Syftet med satsningen var att ge kommunerna bättre förutsättningar att verksamhetsutveckla äldreomsorgen genom digitalisering.

Projektet pågick

2020–2022

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?