Vanliga frågor om våra program

Här hittar du frågor som vi ofta får från elever som är vill veta mer om oss och våra program. På varje programsida hittar du specifika frågor och svar om just det programmet.

FAQ allmänna frågor

Vilka program och inriktningar finns?

Vi erbjuder följande högskoleförberedande program:

Du kan dessutom välja

När startar inriktningarna?

För spetsutbildningarna Fysik och Matematik samt HV Frisör och elever med idrottsval börjar inriktningarna redan i åk 1. För de övriga programmen startar inriktningarna i åk 2.

Kan man byta inriktning när man har börjat?

Kanske. Om inriktningen startar i åk 2, så kan det finnas möjlighet att byta. Om du däremot går ett program där inriktningen redan startat i åk 1, så beror det på om det finns plats på den inriktning som du hellre önskar att gå.

Om jag inte trivs på mitt program, kan jag byta då?

Fram till den 15 september måste du kontakta Antagningen om du vill byta program. Möjligheten att byta beror på olika faktorer och är inget vi kan lova. Finns det plats på ett annat program så kan det gå att byta, t.ex. beroende på hur lång tid in på terminen det har gått och vilka program du vill byta från och till.

Hur många valbara kurser har jag?

Det skiljer sig mellan de olika programmen och de olika inriktningarna. Det bästa är om du tittar på programmets poängplan.
Våra utbildningar, med poängplaner

Vilka kurser kan man välja mellan?

Utbudet kan förändras något från år till år. Mejla oss så skickar vi förteckning över det senaste kursutbudet.

polhemskolan@lund.se

Hur funkar det med meritpoäng?

Meritpoäng är ett slags bonuspoängssystem där du kan samla på dig extra poäng under din gymnasietid. Meritpoängen adderar du sedan till ditt betygsvärde (jämförelsetal) när eller om du sedan ska söka vidare till universitet och eller högskola.
Läs mer om meritpoäng

Vilka betyg behövs för att komma in på Polhem?

Det varierar från år till år så det går inte att svara på. Däremot kan du titta på antagningspoäng (meritvärde) från föregående år. Men det är viktigt att du vet att de siffrorna är för de elever som redan går här. Det som gäller för dig vet vi inte förrän till sommaren, då antagningen är klar.
Här hittar du antagningsstatistik

Om jag kommer in på Polhem på den preliminära antagningen, har jag garanterat en plats då?

Nej, tyvärr inte. Du söker med dina slutbetyg som du får på vårterminen i åk 9. Ditt definitiva antagningsbesked får du den 1 juli.

Kan jag läsa modersmål om jag väljer Polhem?

Det går bra. Dock kan det vara så att du får gå till en annan av Lunds kommunala gymnasieskolor för din modersmålslektion. Glöm inte att fylla i modersmål på webben när du söker till gymnasiet.

Om jag har svenska som andraspråk, kan jag fortsätta med det på Polhem?

Javisst kan du det! Det är viktigt att du då fyller i att du önskar svenska som andraspråk på webben när du söker till Polhem.

Uppdaterad:

Dela sidan: