Idrottsgymnasium

Idrottsgymnasium

På Polhemskolans idrottsgymnasium har många duktiga idrottare i 25 år kombinerat sina gymnasiestudier med sin satsning på idrott. Hos oss får du lärare med stor förståelse för att idrott är en viktig del av ditt liv – kanske den viktigaste.

Ansökan till läsåret 2025/26

Ansökan till NIU gick ut den 1 december 2024.

Mer information och detaljer får du i separat kallelse till uttagningen.

Handboll

Uttagning pojkar: 10 december, klockan 7.45-15.00

Uttagning flickor: 12 december, klockan 7.45-15.00

Fotboll

Uttagning pojkar del 1: 3 december, klockan 8-11 och 12-15

Uttagning flickor: 4 december, klockan 8-12

Slututtagning pojkar: 10 december, klockan 8-12

Basket

Uttagning pojkar del 1: 3 december

Uttagning flickor: 5 december

Slututtagning pojkar: 10 december

Simning

Uttagning: 17 december

Volleyboll

Uttagning: 10 december

NIU – Nationell idrottsutbildning

De här idrotterna är kvalitetssäkrade av respektive nationellt idrottsförbund och godkända av Skolverket. Elever som antas till NIU erbjuds att läsa 400 poäng inom ämnet Specialidrott. NIU vänder sig till elever som anses ha förutsättningar att nå nationell elit som senioridrottare. Det är ett tydligt elitidrottsperspektiv som präglar NIU.

Polhemskolan anordnar NIU i följande idrotter: fotboll, handboll, volleyboll, basket, simning och simhopp. I dessa idrotter har vi högmotiverade idrottselever samlade i träningsgrupper som tas om hand av välutbildade tränare.

Träningen bedrivs i specialanpassade lokaler. Vi lägger grunden för framtida topprestationer inom vald idrott och skola!

NIU kan kombineras på de nationella programmen EK, Frisör, NA, SA och TE.

Det går inte att kombinera NIU med spetsprogrammen NA‑FY och NA‑MA eller Europaprofilerna på SA, EK och NA.

Kurserna innehåller övervägande praktik men även omfattande teoridelar.

Tävlingsidrott

Tävlingsidrott är valet för dig som vill utveckla din idrottsliga förmåga i tävlingssammanhang. Alla idrotter som finns upptagna i Riksidrottsförbundet kan förekomma och kan väljas på alla program på Polhemskolan. Tävlingsidrott är på sammanlagt 200 poäng och ligger inom ramen för det individuella valet.

Detta är ett alternativ för dig som:

  • inte vill söka till riksidrottsgymnasium eller NIU eller
  • inte blir antagen till riksidrottsgymnasium eller NIU men ändå ser idrotten som en stor del av ditt liv.

Följande krav ställs för att du ska kunna välja Tävlingsidrott:

  • Du måste aktivt utöva en idrott som är ansluten till Riksidrottsförbundet utifrån ett tävlingsperspektiv, och ha som mål att utvecklas som idrottare.
  • Du tar stort ansvar för att lyckas med såväl dina idrottsliga mål som dina studier.

Du fyller i ansökan om Tävlingsidrott i samband med ditt skol- och programval i Skånegy. Du kommer att få bekräfta din ansökan efter det i ett separat mail som vi skickar ut till dig.

Vid behov (t ex om vi har för många sökande till antalet platser vi kan erbjuda) lottas platserna ut till vissa idrotter. Detta sker efter det att antagningsprocessen är klar i augusti.

Idrottsprofil på NA och SA

På såväl NA som SA kan du välja Idrottsprofil. Idrottsprofilerna är för dig som är intresserad av hur idrotten påverkar vårt samhälle och oss människor. Du kan ytterligare förstärka din idrottsprofil genom att välja Idrott och hälsa – specialisering i vald idrott.

SA – Samhällsvetenskapsprogrammet

Inriktning Beteendevetenskap

Idrottsprofil på NA och SA

Dessa profiler är för dig som är intresserad av hur idrotten påverkar vårt samhälle och oss människor. Du kan ytterligare förstärka din idrottsprofil genom att välja NIU eller Tävlingsidrott. I enlighet med GY25 som börjar gälla hösten 2025 ser profilerna ut så här:

SA Inriktning Beteendevetenskap

Profil – Idrotten i samhället 300 p

Humanistisk och samhällsvetenskaplig

specialisering (Idrotten i samhället) 100

Pedagogik 100

Tillämpad psykologi (Idrottspsykologi) 100

NA – Naturvetenskapsprogrammet

NA Profil Idrott 200 p

Tävlingsidrott nivå 1 100

Tävlingsidrott nivå 2 100

Idrotter

Handbollsgymnasiet har sina handbollsträningar i Bollhusets A och B-hall. För NIU elever använder vi även Sparbanken Skåne Arena A. Utöver våra bollhallar har du även träningar i ett välutrustat gym, friidrottshall och judomatta. Under uteperiod är vi ibland på löparbanor på Centrala idrottsplatsen.

Träning

Elever som läser kurserna Idrott och hälsa 1och 2 specialisering handboll tränar tisdag och torsdag morgon 08:00–09:15. Ett pass handboll och ett övrigt pass med fysutbildning m.m. Pojkar och flickor tränar oftast var för sig.

Är du NIU-elev är du schemalagd tisdag, onsdag och torsdag morgon 08:00–09:15.

NIU årskurs 1: tisdag handboll, onsdag individuell träning utifrån din kravprofil samt torsdag morgon Tränings- och tävlingslära 1.

NIU årskurs 2: tisdag handboll, onsdag Träning- och tävlingslära 1 och torsdag individuell träning utifrån din kravprofil.

NIU årskurs 3: Individuellt träningsupplägg 2 pass i veckan i kursen Tränings-och tävlingslära 2. De två träningspassen genomför du mellan 08:00 och 09:15.

SM för handbollsgymnasier

I maj månad varje år spelar vi SM för handbollsgymnasier. De sista tre åren har Polhemskolans handbollsgymnasium varit bäst i denna turnering.

Studieutbud

Du kan kombinera handbollsstudierna med alla gymnasieprogram som Polhemskolan erbjuder.

Ansvarig instruktör

Joel Tulldahl

joel.tulldahl@lund.se

På vårt simgymnasium kan du välja NIU eller Idrott- och hälsa specialisering

Träningen

Simträningen varvas med teoretiskt kunnande och det senaste inom kostlära, fysträning, mental träning och ledarskap. Vi arbetar med att utveckla dig som simmare där du, med handledning, i början av en period sätter upp tydliga mål. Detta följs upp kontinuerligt under kursens gång för att du ska få möjlighet till en optimal utveckling.

Träningsförhållanden

Simträningen sker på Högevallsbadet i Lund. Vid fysträning har vi tillgång till en modern styrkehall på Bollhuset och crosstraining bedrivs på judomattan. Teoriundervisningen sker på Polhemskolan.

Träningstider

NIU tränar tre morgonpass i veckan i årskurs 1 och 2 och två pass i årskurs 3.

Lokalt idrottsgymnasium tränar två morgonpass i veckan i årskurs 1 och 2.

Studieutbud

Både NIU och Idrottsfördjupning kan väljas på alla program.

Ansvarig instruktör

Misja Klevstig
misja@skposeidon.se

Vill du kombinera satsning inom fotbollen och studier? Vi erbjuder fotboll både som NIU och som Lokalt idrottsgymnasium. Här får du en inblick i vad som krävs för att bli elitspelare, samtidigt som du tränar din förmåga att ta eget ansvar.

Träningsförhållanden

Elitidrottsgymnasium - NIU och Idrott och hälsa specialisering fotboll tränar på Klostergårdens IP. Träningen är förlagd till tisdag och torsdag kl 08.00–09.15. NIU-kursen Tränings- och tävlingslära 1 ligger på onsdagar 08.15–09.30 på Polhemskolan.

Målvaktsträning

Målvaktsträning sker på Klostergårdens IP. Samtliga träningar för elever på NIU och enligt ett rullande schema, varannan vecka, för elever på Idrott och hälsa specialisering fotboll.

För målvaktsträningen ansvarar Mats Larsson.

Studieutbud

Du kan kombinera fotbollsstudierna med alla gymnasieprogram Polhemskolan erbjuder.

Ansvarig instruktör

NIU
Mats Malm
mats.malm@lund.se

Idrott och hälsa specialisering fotboll
Martin Andersson
martin.andersson@lund.se

Träningsförhållanden

Träningen sker på Victoriastadion fördelat på 2 innebandyplaner. På Victoriastadion har vi även tillgång till en välutrustad styrketräningslokal. Fysisk träning sker främst på bollhuset, där vi har tillgång till friidrottshall, judomatta, modern styrkehall samt löparbanor. Teorilektioner har vi i Byggnad 5 på Polhemskolan. Merparten av träningsmomenten sker mixat pojkar och flickor samt årskurs 1 och årskurs 2.

Träning

Vi tränar två pass i veckan där vi alternerar individuell teknik, teori, olika taktiska moment som tillhör innebandyspelet samt fysträning. Vi varvar praktiska övningar med teoretiskt kunnande och det senaste inom kostlära, fysträning, mental träning, ledarskap och teambuilding. Vi arbetar med att utveckla dig som innebandyspelare, och du får sätta upp tydliga mål och får chansen att utarbeta ett individuellt träningsprogram för att uppnå dessa.

Träningstider

Victoriastadion (innebandy) tisdagar och torsdagar kl. 07:45 – 09:00

Samverkan med andra innebandygymnasier i Skåne

Vi har ett pågående samarbete med övriga innebandygymnasier. Främst för att höja kvaliteten med liknande riktlinjer, men vi har även en gemensam turnering mellan de olika skolorna.

Studieutbud

Du kan kombinera innebandystudierna med alla gymnasieprogram Polhemskolan erbjuder.

Ansvarig instruktör

Joel Tedgård
joel.tedgard@lund.se

 

Träningsförhållanden

Träning sker på Fäladshallen B. Vi tränar individuell teknik/ skills med syfte att utveckla elevens förmågor inom de olika grundmomenten i volley. Utöver praktisk träning blir det teori kring spelsystem och olika taktiska moment samt träningsupplägg.

Träningstider

Träningen är förlagd på två morgonpass, tisdagar och torsdagar 07.45 – 9.00.

Ansvarig instruktör

Ulf Carlsson
ulfgoran.carlsson@lund.se

Du kan kombinera tennisstudierna med alla gymnasieprogram Polhemskolan erbjuder.

Träningen

Du tränar två pass i veckan som är en utmärkt möjlighet för dig som har ambitionen att ta nästa steg i din tennissatsning, parallellt med fortsatta studier på gymnasienivå.
Vi strävar att skapa bra, inspirerande och utvecklande träningsmöjligheter med koppling till den senaste idrottsforskningen.

Träningstider

Träningstiderna är tisdagar och torsdagar 07.30 – 09.00.
Övrig skolundervisning startar 09.45.

Träningsförhållanden

Vi tränar på ATL/ Victoriastadion på en Plexipave Court- ett underlag med fina spelegenskaper och hög komfort. Vi har även tillgång till intilliggande Smörlyckans grusbanor som är öppna från slutet av april till slutet av september om vädret tillåter.

 

Ansvarig instruktör

Piotr Rogowski
piotr.rogowski@fairplaytk.se

Träningen bygger på individuell utveckling. Mycket fokus läggs på individen och individens egna målsättningar inom sin idrott.

Träningen

Träningen varvas med teoretiskt kunnande och det senaste inom näringslära, fysträning, mental träning och ledarskap. Vi arbetar med att utveckla dig som idrottare där du, med handledning, i början av en period sätter upp tydliga mål. Detta följs upp kontinuerligt under kursens gång för att du ska få möjlighet till en optimal utveckling.

Träningsförhållanden

Träningen sker huvudsakligen i IFK-hallen på Bollhuset och teori på Polhemskolan.

Träningstider

Lokalt idrottsgymnasium tränar två morgonpass i veckan i årskurs 1 och 2.

Ansvarig instruktör är

Emma Brorsson

BrorssonEmma@live.se

På vårt basketgymnasium kan du välja NIU eller Lokalt idrottsgymnasium.

Träningsförhållanden

All basketträning sker i Eoshallen. Pojkar och flickor tränar i dagsläget gemensamt.

Träning

All träning utgår ifrån Svenska Basketbollsförbundets spelarutvecklingsplan. Träningen är till största del fokuserad på individuell utveckling, men innehåller även vissa spelförståelsemoment.

Träningstider

NIU tränar tre morgonpass i veckan i årskurs 1 och 2 och två pass i årskurs 3.

Lokalt idrottsgymnasium tränar två morgonpass i veckan i årskurs 1 och 2.

Studieutbud

Du kan kombinera basketstudierna med alla gymnasieprogram Polhemskolan erbjuder.

Ansvarig instruktör

Mikael "Knubbe" Nordqvist
knubbe@eoslund.se

Ishockeyträningen bygger på individuell utveckling, mycket fokus läggs på individen och individens egna målsättningar inom sin idrott.

Träningen

Träningen varvas med teoretiskt kunnande och det senaste inom näringslära, fysträning, mental träning och ledarskap. Vi arbetar med att utveckla dig som spelare där du, med handledning, i början av en period sätter upp tydliga mål. Detta följs upp kontinuerligt under kursens gång för att du ska få möjlighet till en optimal utveckling.

Träningsförhållanden

Ishockeyträningen sker på i Lunds ishall i Sparbanken Skåne Arena. Vid fysträning har vi tillgång till en modern styrkehall på Bollhuset. Teoriundervisningen sker på Polhemskolan, den hockeyrelaterade teorin sköts av ishockeyklubben Lund Giants HC.

Träningstider

Lokalt idrottsgymnasium tränar två morgonpass i veckan i årskurs 1 och 2.

Ansvariga instruktörer

Jonas Dahlgren

jonasdahlgren1988@gmail.com

Niclas Kronroth

LundGiants@outlook.com

I denna grupp samlar vi de elever som vågat gå mot strömmen och valt en idrott som kanske inte utövas av så många. Här får ni träna och arbeta tillsammans med en mångfald av atleter som kommer att berika er både idrottsligt och på ett mer personligt plan.

Träningsförhållanden

Vi har tillgång till gymmet och judosalen på Bollhuset. Dessutom brukar vi använda friidrottshallen(IFK-hallen för olika tester och Högevallsbadet för rehabträning.

Träningen

De praktiska passen syftar till att stärka er allmänna fysiska status så som styrka, smidighet, kondition, koordination etc. Vi försöker att individualisera era träningsprogram så att det ska passa er specifika idrott.

Teori

Vi arbetar även med mer teoretiska kunskaper som kan vara bra att känna till för att få ut maximalt av sin träning. Här ingår bland annat anatomi, träningsfysiologi, näringslära, idrottsskador etc. Undervisningen sker i en lektionssal på Polhemskolan.

Studieutbud

Du kan kombinera idrottsstudierna med alla gymnasieprogram Polhemskolan erbjuder.

Ansvarig instruktör

Johan Lindgren
johan.lindgren@lund.se

Tom Kempe
tom.kempe@lund.se

Vanliga frågor

Går det att kombinera NIU/ Tävlingsidrott med alla program på Polhem?

  • NIU kan kombineras på de nationella programmen EK, HV Frisör, NA, SA och TE. Det går inte att kombinera NIU med spetsprogrammen NA/FY och NA/MA och Europaprofilerna på SA, EK och NA.
  • Tävlingsidrott kan man kombinera på samtliga program.

Vad är det för skillnad mellan NIU och Tävlingsidrott?

Det är två olika ämnen.

  • NIU är Specialidrott och Tävlingsidrott är en egen kurs inom ämnet Idrott och hälsa.
  • NIU måste man söka till och genom uttagning bli antagen till. Du kan läsa 400 poäng inom ramen för ämnet Specialidrott. Poängen kan tas från bland annat det Individuella valet och Programfördjupningen.
  • Tävlingsidrott kräver att du utövar idrotten aktivt i en förening, men har ingen uttagning etc. Du kan läsa 200 p (100 p i åk 1 och 100 p i åk 2) inom ramen för ditt Individuella val.

Är det bara praktiska moment på NIU/ Tävlingsidrott

Kurserna innehåller övervägande praktik men även omfattande teoridelar.

Hur söker jag till NIU respektive Tävlingsidrott?

  • NIU: Ansökningstiden går ut den 1 december varje år.
  • Tävlingsidrott: Du fyller i ansökan i samband med ditt skol- och programval i Skånegy. Efter det kommer du att få bekräfta din ansökan i ett separat mejl som Polhemskolan skickar ut till dig.

Hur många träningstillfällen är det?

  • NIU: 3 tillfällen i veckan (tis, ons, tors) i åk 1 och 2. Du kan välja till kursen Idrottsspecialisering 3 i åk 3.
  • Tävlingsidrott: 2 tillfällen i veckan (tis och tors) i åk 1 och 2.

Kan man utöva vilken idrott som helst på Polhem?

  • NIU: basket, fotboll, handboll, volleyboll, simning och simhopp
  • Tävlingsidrott: Alla idrotter som finns i Riksidrottsförbundet men det är inte säkert att vi kan erbjuda en idrottsspecifik grupp. Är det för få sökande till en viss idrott kan man dock ändå gå kursen Tävlingsidrott i gruppen Övrig idrott.

Missar jag något skolämne när jag läser NIU/ Tävlingsidrott?

Du ges möjlighet att kombinera idrotten med de behörighetsgivande kurserna som du eventuellt behöver utöver din vanliga gymnasieexamen.

Hur kommer jag i kontakt med instruktörer för att få svar på frågor innan jag söker till idrottsgymnasiet?

På vår hemsida hittar du kontaktinformation till instruktörerna på respektive idrotts programsida under Utbildningar - Idrottsgymnasiet

Vilka är de tre främsta argumenten för att söka till just idrottsgymnasiet på Polhemskolan?

Du får:

  • utvecklas i skolan och i din idrott
  • utveckla hela människan, mentalt, socialt och fysiskt
  • glädje och möjlighet till livslångt idrottande inom både bredd- och elitverksamhet

Hur många platser finns det på Tävlingsidrott - fotboll. Kvoterar ni killar respektive tjejer?

Vi har 32 platser till fotbollen för pojkar och får vi för många sökande lottar vi ut platserna. Vi har aldrig behövt göra detta, och i gruppen för flickor har vi alltid haft plats för alla sökande.

Tävlingsidrott

Krävs det något från min klubb för att läsa detta?

Det krävs att man aktivt utövar sin idrott i en förening.

Hur sker betygssättning?

I kursen Tävlingsidrott, precis som i övriga kurser man läser.

Kommer jag få utöva min idrott (kajak) eller är det en gemensam idrottsutbildning med andra idrotter?

Det är i en grupp med idrottsutövare från många olika idrott, så inte specifik kajak på schemat.

Har man inget individuellt val i årskurs 3 om man har valt tävlingsidrott?

Så kan man välja att göra, det vill säga inga IV-val i åk 3.

Kontakta oss om du har frågor

Linus Persson biträdande rektor Idrottsgymnasiet

046-359 43 82

linus.persson@lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan:

Fler utbildningar