Är du intresserad av matematik och matematisk problemlösning? Då är Polhems NA Matematikspets det naturliga valet för dig.
De nationella spetsutbildningarna på gymnasienivå vänder sig till elever med ett specialintresse eller en talang de vill fördjupa och utveckla.
Det som är gemensamt för landets cirka 20 spetsutbildningar är att lärarna är oerhört kunniga inom sina områden. Många av dem är disputerade inom sina respektive områden och kända för sitt djupa engagemang och pedagogiska skicklighet.
Undervisningen på spetsutbildningarna har ett något högre tempo för att du även ska kunna läsa och tentera högskolekurser i matematik och fysik. På Polhem samarbetar vi med Lunds universitet, och delar av din utbildning sker där i form av studiebesök, föreläsningar, laborationer och gymnasiearbeten.
På en spetsutbildning har du med andra ord redan från start ena foten i universitetsvärlden och är extra väl förberedd för vidare studier.
På NA Matematikspets får du lösa problem, upptäcka samband och resonera kring matematik med likasinnade. Du utvecklar dina kunskaper i en kreativ och stimulerande miljö och får kunskapsmässiga utmaningar i undervisningen.
I det obligatoriska utbudet av matematikkurser ingår förutom de nationella matematikkurserna också två specialiseringskurser som till stor del fokuserar på problemlösning. Innehållet i dessa två kurser breddar och fördjupar dina matematikkunskaper. Du blir en kvalificerad problemlösare i matematik utöver vad som är vanligt på det naturvetenskapliga programmet. Dessa kunskaper i problemlösning ger dig en mycket god bas för fortsatta studier.
I årskurs tre kan du inom fördjupningskurserna och individuellt val läsa de två kurserna linjär algebra respektive analys, som båda ligger på högskolenivå. Vi erbjuder också kurser som läses direkt på högskolan och du har möjlighet att genomföra ditt gymnasiearbete i matematik i samarbete med högskolan.
De elever som söker till spetsprogrammen som ett tidigt alternativ kallas till en heldag för antagningsprov. Kallelse skickas ut efter den 15 februari och provdagen brukar ligga i slutet av mars.
Proven testar dina baskunskaper och din problemlösningsförmåga i matematik och fysik beroende på vilket program du sökt.
Maxpoängen på varje test är 40 poäng, vilket ger dig max 80 poäng att lägga till dina meritpoäng.
Om provet inte går så bra kan man komma in enbart på sina meritpoäng från åk 9 om dessa är tillräckligt bra.
Nitsa Kiriakidou Kazemifar, biträdande rektor
nitsa.kiriakidou@lund.se
046-359 73 79
Mats Persson, Programansvarig
046-359 73 63
mats.persson5@lund.se
Amanda Nylander, Studie- och yrkesvägledare
NA Matematikspets programstruktur 2025/26 |
---|
Gymnasiegemensamma ämnen 1050 Engelska nivå 1,2 200 Historia nivå 1b 100 Idrott och hälsa nivå 1 100 Matematik, nivå 1c, 2c 200 Religionskunskap nivå 1 50 Samhällskunskap nivå 1b 100 Svenska nivå 1,2,3 300 eller Svenska som andraspråk nivå 1,2,3 300 |
Programgemensamma ämnen 550 Biologi nivå 1 100 Fysik nivå 1b 150 Kemi nivå 1 100 Matematik - fortsättning nivå 1c 100 Moderna språk 100
|
Inriktning 500 Fysik nivå 2 100 Matematik - fortsättning nivå 2 100 Matematik - fördjupning nivå 1 100 Matematik - specialisering B (Matematikens historia, bevisföring, problemlösning) 100 Matematik - specialisering C (Analys och fördjupad problemlösning) 100 |
Fördjupningskurser 100 Biologi nivå 2 100 Kemi nivå 2 100 Fysik nivå 3 100 Matematik - specialisering (Linjär algebra) 100
|
Individuellt val 200 |
Gymnasiearbete 100 |
Gymnasieexamen totalt 2500 poäng |
Det varierar från år till år så det går inte att svara på. Däremot kan du titta på antagningspoäng (meritvärde) från föregående år. Men det är viktigt att du vet att de siffrorna är för de elever som redan går här. Det som gäller för dig vet vi inte förrän till sommaren, då antagningen är klar.
Länk till Antagningsstatistik
Söker du till NA Fysik spets hos oss kallas du till antagningsprov. Kallelse skickas ut efter den 15 februari och provet brukar ges i slutet av mars.
När vi har testen har vi
- ett fysiktest för fysikspets
- ett mattetest för båda programmen
- lunch
- föreläsning
- ett mattetest för mattespets
Maxpoängen på alla proven år 40 p. detta ger max 80 p att lägga till dina meritpoäng. Normalt är ca 40 p.
De elever som har sökt till spetsprogrammen som ett tidigt alternativ blir kallade.
Exempelprov till NA Fysik spets Pdf, 142 kB.
Exempelprov i matematik till NA Fysik och Matematik spets Pdf, 339 kB.
Exempelprov till NA Matematik spets Pdf, 219 kB.
Om provet inte går så bra kan man komma in enbart på sina meritpoäng om dessa är tillräckligt bra.
Vi plockar bort Ke 2 och Bi 2 och stoppar in fysik/mattekurser. För full behörighet erbjuder vi att ta tillbaka Ke 2 och Bi 2. Det är dessutom vanligt att våra elever väljer extra utöver detta, d.v.s. de läser mer än 2500 poäng.
Några kurser på spetsutbildningen är i princip samma som på universitetet. Man följer kursen på skolan i vanlig ordning (inklusive ”vanliga” prov) och erbjuds vid kursens slut att (frivilligt) tentera på universitetet. Resultatet på tentamen tar vi hänsyn till vid betygsättning av gymnasiekursen, ifall det gick bra.
Ett godkänt tentamensresultat ger högskolepoäng om man påbörjar en universitetsutbildning där kursen ingår. I så fall får man betyg enligt universitetets betygsskala. Tentamensresultatet påverkar inte ens möjligheter att komma in på någon universitetsutbildning.
Det finns två spetsprogram, matematik och fysik. På skolan går man i samma klass, en klass på cirka 30 elever i varje årskurs. Man läser de flesta kurser tillsammans, med några undantag.
På spets läser du i ett lite högre tempo. Du läser några specialiseringskurser inom matematik/fysik. Du har även möjlighet att söka fler fördjupningskurser.
Skolan har bra kontakter med Lunds universitet. Spetsprogrammen brukar göra studiebesök på t.ex. fysikinstitutionen. Vi gör även en del laborationer inom atom- och kärnfysik.
Vi kommer att lägga ut information om skolbesök i samband med vårt Öppet Hus 3-4 december.
Nej, tyvärr gör vi inte det. Man måste lösa det på egen hand. Vi har inget internat men några elever har bott som inneboende eller hyrt ett rum.
Poängplan NA Matematikspets 2022-25 Pdf, 61 kB.
Poängplan NA Matematikspets 2023-2026 Pdf, 198 kB.
Poängplan NA Matematikspets 2024-25 kommer
Uppdaterad:
På naturvetenskapsprogrammet på Polhem får du allt – och lite till!
Här hittar du all information om våra utbildningar!