Teknikprogrammet (TE)

TE – Teknikprogrammet

Teknik finns överallt och utgör en allt större del av våra liv. På Teknikprogrammet erbjuder vi dig kunskaper i teknik genom att stimulera nyfikenhet, kreativitet, uppfinningsrikedom, kommunikation, samarbete och kritiskt tänkande.

Fördjupa dig inom om teknik, matematik och fysik

Är du intresserad av teknik och naturvetenskap och vill gå på ett program där du får lära dig om tekniska lösningar och hur dessa kan bidra till samhället? Sök Teknikprogrammet på Polhem!

Teknik finns överallt och utgör en allt större del av våra liv. På Teknikprogrammet erbjuder vi dig kunskaper i teknik genom att stimulera nyfikenhet, kreativitet, uppfinningsrikedom, kommunikation, samarbete och kritiskt tänkande.

Hos oss får du arbeta utifrån ett helhetsperspektiv, och ämneslärarna samarbetar för att kunna hjälpa dig att se denna helhet. Du kommer att arbeta mycket med datorer och datortillämpningar.

Teknikprogrammet erbjuder fyra valbara inriktningar, och utöver inriktningen väljer du 400 poäng valbara kurser (200 poäng individuella val och 200 profilkurser). Oavsett vilken inriktning du väljer finns det möjlighet att välja till mer matematik, fysik eller annan behörighetskurs.

Om du väljer teknikprogrammet kommer du att vara väl förberedd för vidare studier och kommande arbetsliv

oavsett vad du väljer att bli efter dina tre år på gymnasiet.

Inriktningar

Design och produktutveckling

Design och produktutveckling handlar om problemlösning, formgivning och produktutveckling. Som designer är du personen med helhetssyn. Du ska kunna förstå hur man anpassar tekniken till användarna och underlättar vår vardag. Tekniker med formkänsla är en bra kombination!

Informations- och medieteknik

Här finns en uppsjö av vidareutbildning allt från civilingenjörsutbildningar, högskoleutbildningar, YH -utbildningar och privata aktörer. Även ett fjärde år, som många gymnasieskolor erbjuder kan vara ett alternativ.

Tre av fyra nya jobb återfinns inom IT-branschen, visar en sammanställning från branschorganisationen IT- och telekomföretagen som har ställt samman uppgifter från SCB och Soliditet.

Någon form av vidareutbildning krävs för att få ett kvalificerat jobb.

Samhällsbyggande och miljö

Arbetsförmedlingens bedömning är att utbildade arkitekter har goda möjligheter till arbete på fem års sikt.

Eftersom behovet av samhällsplanering ökar samtidigt som många planerare går i pension de närmaste åren kan det bli brist på planeringsarkitekter.

Exempel på vidareutbildning:

  • Tekniska högskolornas arkitekturutbildningar
  • Yrkeshögskolor
  • Fysisk planerare/planarkitekt
  • Landskapsarkitekt
  • Inredningsarkitekt
  • Miljöteknik och hållbarhet
  • Vissa gymnasieskolor med teknikprogrammet erbjuder ett fjärde år för dig som gått denna inriktning

Teknikvetenskap

På inriktning Teknikvetenskap får du möjlighet att utveckla din analytiska förmåga genom att planera och genomföra experiment, göra iakttagelser och tolka resultat. Du övar också upp din kreativitet, initiativförmåga och problemlösningsförmåga, allt viktiga egenskaper i framtidens arbetsliv. En naturlig fortsättning är någon typ av ingenjörsutbildning.

Efterfrågan på ingenjörer och maskintekniker är stabil, och det finns en mängd olika företag som formligen skriker om att få tag kompetent personal inom tekniska områden. Med en specialistkompetens inom området, blir förhandlingsläget för den som tänker byta eller skaffa ett nytt jobb riktigt, riktigt bra.

Om du vill vidareutbilda dig finns det Universitet och tekniska högskolor på väldigt många platser i landet.

Yrkeshögskolan erbjuder också tekniska utbildningar som gör att du är anställningsbar direkt efter utbildningen.

Snabbmatte

Har du kanske redan i nian fått betyg i en gymnasiekurs i matematik och vill läsa vidare i kurs två direkt? Ange då att du vill läsa Snabbmatte när du söker till programmet.

Vad är det för antagningspoäng till TE?

Det varierar från år till år så det går inte att svara på. Däremot kan du titta på antagningspoäng (meritvärde) från föregående år. Men det är viktigt att du vet att de siffrorna är för de elever som redan går här. Det som gäller för dig vet vi inte förrän till sommaren, då antagningen är klar.
Antagningsstatistik hos skanegy.se

Kan man läsa språk på Teknikprogrammet?

Ja, inom ramen för individuellt val.

Hur är lärarna på Teknikprogrammet?

Superbra!!!

Kan man läsa idrottspecialisering eller NIU på Teknikprogrammet?

Ja, det kan man

Kan man bli civilingenjör på alla inriktningarna?

Ja, det kan man.

Vilka kurser kan man läsa på teknikprogrammet som ger meritpoäng?

Moderna språk, mattekurser och engelska 7

Vilka kurser är valbara?

Två kurser inom individuellt val, och två kurser inom programfördjupningen

Hur många tjejer går på teknikprogrammet?

Ca 17% är tjejer. Vi har startat en tjejgrupp på Teknikprogrammet.
Gruppen startade för några år sedan i syfte att få tjejerna på teknik att lära känna varandra över årskurserna, få råd och stöd av varandra samt att umgås och genomföra olika projekt.

Kan man hoppa mellan inriktningarna?

När inriktningskurserna kör igång, i åk 2, kan man inte byta inriktningen.

Är matten svår på Teknikprogrammet?

Det är samma matte som på NA, och vår rekommendation är att man bör ha minst C i matte från grundskolan om man ska orka med alla mattekurserna på TE.

Kan man få se exempel på schema från teknik, natur och fysik?

Nej, det är ju inget fast schema och det beror ju på vad eleverna väljer. Schemat varierar mycket, även inom klasserna.

Hur mycket praktiska lektioner vs. teoretiska lektioner har man på teknik?

Detta är ett högskoleförberedande program. I åk 1 är det labbar i kemi och teknik.
I åk 2 och 3 är det praktiska moment framförallt på inriktningen Samhällsbyggande och Design. Kan tyvärr inte ange hur många lektioner, eller en procentsats. Det kan variera.

Har lärarna långa genomgångar?

Det varierar från momenten i de olika kurserna. Lärarna är erfarna och brukar känna av hur mycket eleverna orkar. Ibland varvas genomgångar med eget arbete/grupparbete.

Jag är intresserad av samhällsbyggnad och miljö, men jag ser att det inte börjar förrän i 2an - hur tar ni vara på mitt intresse av det här i ettan?

Alla inriktningskurser börjar i åk 2. I ettan bygger man grunder i matte och teknik. I Teknik 1 som man läser i åk 1, kan man t ex få jobba i ArchiCAD som är ritprogram för husbyggnationer.

Kontakta oss om du har frågor

Gunilla Linton, biträdande rektor
046-359 42 74
gunilla.linton@lund.se

Tanja Olsson, studie- & yrkesvägledare
046-359 73 52
tanja.olsson@lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan:

Fler utbildningar

Polhemskolan

På Polhemskolans idrottsgymnasium har många duktiga idrottare i 25 år kombinerat sina gymnasiestudier med sin satsning på idrott. Hos oss får du lärare med stor förståelse för att idrott är en viktig del av ditt liv - kanske den viktigaste.

Polhemskolan

De många olika programmen ger skolan en skön blandning av människor. Här finns alla stilar representerade, garanterat din också!

Polhemskolan

Här hittar du all information om våra utbildningar!