Länk till startsidan

Val och antagning

Du har rätt att söka till gymnasiet från och med det år du avslutat årskurs 9 på grundskolan. Du får börja gymnasiet senast vårterminen det år du fyller 20 år. För att få söka till gymnasieskolan i Lund måste du vara folkbokförd i Skåne eller i de fyra kommunerna: Karlshamn, Olofström, Ronneby eller Sölvesborg i Blekinge.

Ansökningsperioder

Du ansöker till gymnasiet mellan 15 januari och 15 februari.

Du hittar ansökan på Skanegy.se. Du kan också lämna in lämna in ansökan eller ändra din ansökan under omvalsperioden mellan 25 april och 15 maj. Du får ditt slutliga antagningsbesked 1 juli.

Kommunerna i Skåne samt Karlshamn, Olofström, Ronneby och Sölvesborgs kommuner i Blekinge har ett gemensamt samverkansavtal om fritt sök.

Avtalet ger alla ungdomar inom samverkansområdet möjligheten att fritt inom området söka till:

  • nationella program
  • särskilda varianter
  • nationella idrottsutbildningar (NIU)
  • programinriktat val, introduktionsprogram, elever tas in på programmet i mån av plats.

Ansökan till gymnasieskolan

Du ansöker till gymnasieskolan digitalt. För att kunna ansöka online behöver du en inloggning. Du som går i årskurs 9 får dina inloggningsuppgifter med post i början av januari. Om du ej fått post innan den 15 januari kontakta gymnasieantagningen. Om du inte går på en skola just nu vänder du dig till gymnasieantagningen. Du hittar kontaktuppgifterna längst ner på sidan.

På Skånegy hittar du som bor i Skåne och västra Blekinge information om ditt gymnasieval. Här ser du vilka utbildningar som finns och hur ansökan och antagning går till.

Viktiga datum

Ansökan till gymnasiet är öppen mellan de 15 januari och 15 februari. Det finns flera viktiga datum som du måste känna till när du säker till gymnasiet. Du hittar alla datum på Skånegys webbplats.

Viktiga datum på Skånegys webbplats

Behörighet och meritvärde

För att få söka till gymnasieskolans program måste du vara behörig. Kraven på behörighet varierar beroende på vilket program du söker till.

Läs om behörigheter på Skånegys webbplats

Vissa gymnasieprogram har fler sökande än vad det finns platser. Då är det meritvärdet som avgör vem som får plats. Varje betyg är värt ett visst antal poäng som räknas ihop till ditt meritvärde.

Räkna ut ditt meritvärde på skanegy.se

Hos skanegy.se hittar du meritvärde från tidigare antagningar

Behöver du komma i kontakt med Gymnasieantagningen i Lund?

Du kan mejla oss på

antag@lund.se

Du som är ny i Sverige

Nyanlända elever ska börja med att anmäla sig hos Lundavälkomsten. Därefter ska en ansökan till gymnasieskolan göras. I svenskt gymnasium kan du läsa nationellt program eller International Baccalaureate. Det går inte att färdigställa gymnasieutbildning från annat land.

Lundavälkomsten

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?