Länk till startsidan

Kultur i förskola och skola

Vi vill ge fler barn och unga möjlighet att upptäcka konst och kultur under sin skoltid i Lund och vi vill göra det genom att erbjuda dem upplevelser, delaktighet och skapande genom olika konstformer och möten med det professionella kulturlivet.

Barns och ungas rätt till kultur är en prioriterad fråga i vårt arbete med Kulturtråden, Lunds kommuns samlade utbud med upplevelser och eget skapande som erbjuds till förskola och grundskola.

Månteatern fjädrar på scen

Kulturtråden

Kulturtråden i Lund innehåller både kulturgarantier och Skapande skola program för barn och unga i Lunds kommun. Tillsammans skapar de en tråd av kulturella upplevelser och möten från förskola till årskurs 9. Kulturgarantin innebär att varje barn och elev, minst en gång per stadie, blir inbjuden att ta del av en professionell kulturupplevelse. Kulturgarantin välkomnar alla barn och elever i Lunds kommun. Oavsett var de är skrivna eller om förskolan/skolan är kommunal eller fristående. Inför läsåret HT21 VT 22 erbjuds fem kulturgarantier.

  • Förskolan, 5 år: musik.
  • Årskurs 2: dans.
  • Årskurs 5: teater.
  • Årskurs 8: konst.
  • Årskurs 9: film.

Våra Skapande skola-program erbjuds till alla elever i våra kommunala skolor. De ska ses som ett komplement till kulturgarantin och erbjuder fördjupning och eget skapande i form av möten med yrkesverksamma professionella kulturaktörer och konstnärer. Alla kulturgarantier och Skapande skola-program är gratis och buss ingår för de skolor som behöver det.

Har du frågor om kulturtråden?

Lina Jensen, kulturutvecklare för barn och unga
Telefon: 046-359 62 26
E-post: lina.jensen@lund.se

Upptäck scenkonst

I projektet ”Upplev scenkonst” erbjuder vi kostnadsfria biljetter till Månteatern och Sagohusets föreställningar för förskola och grundskola under hösten 2021 och våren 2022.

För dig som arbetar på en skola

Från och med hösten 2021 kommer alla program inom kulturgarantin och Skapande skola att bokas i ett bokningsprogram.

Så här gör du för att boka

Vill er förskola eller skola arrangera själva? Det finns möjlighet att få subvention med upp till halva priset om er förskola eller skola vill köpa in en scenkonstföreställning som spelas hos er på förskolan eller skolan eller i en lokal som ni har nära att gå till.

Ligger er förskola eller skola utanför Lund och ni vill åka in för att besöka någon av våra kulturaktörer eller institutioner?

Så här fungerar det med subvention och resebidrag

Uppdaterad:

Hjälpte informationen på denna sida dig?