Länk till startsidan

Miljöfarlig verksamhet

Driver du ett företag som bedriver verksamhet som är att betrakta som miljöfarlig? Tänk på att företaget är tillstånds- eller anmälningspliktig.

Miljöfarlig verksamhet

Företag som bedriver miljöfarlig verksamhet är tillstånds- eller anmälningspliktig. Det innebär att tillstånd ska finnas, eller att en anmälan ska ha gjorts, innan man börjar anlägga, bygga eller driva verksamheten. Detta gäller även ändringar.

Klassificering av miljöfarlig verksamhet

Miljöfarliga verksamheter är indelade enligt följande:

  • A-verksamheter kräver tillstånd från mark- och miljödomstolen att anlägga eller driva verksamheten.
  • B-verksamheter ska ha länsstyrelsens tillstånd att anlägga eller driva verksamheten.
  • C-verksamheter ska anmäla anläggande eller drift av verksamheten till kommunens miljönämnd.

A- och B-verksamheter är alltså tillståndspliktiga, medan C-verksamheter är anmälningspliktiga.

Om verksamheter och klassningar i miljöprövningsförordningen på riksdagens webbplats

Tillståndspliktig anläggning ska lämna miljörapport

Om din verksamhet är tillståndspliktig ska du också lämna en miljörapport till din tillsynsmyndighet via Svenska Miljörapporteringsportalen (SMP).
Miljörapporteringsportalen på Länsstyrelsens webbplats

Farlig verksamhet – Sevesoverksamhet

För att kunna förebygga och begränsa skador vid kemikalieolyckor ska kommunen informera allmänheten om vilka anläggningar som hanterar farliga ämnen.

I Lund finns tre så kallade Seveso-klassade företag i den lägre kravnivån.

Farlig verksamhet – Räddningstjänsten Syd

Länsstyrelsen utövar tillsyn av Sevesolagen. Ofta görs denna tillsyn tillsammans med räddningstjänsten och miljöförvaltningen i den kommun där verksamheten ligger.

Länsstyrelsens tillsyn av Sevesolagen

AB Sydsten (Hardeberga) är tillverkare och leverantör av fabriksblandad betong, torrbruk, krossprodukter och grus. Verksamheten hanterar brandfarliga och explosiva varor i sådan mängd att anläggningen omfattas av den lägre nivån i lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.

Adress och kontaktuppgifter

Hardeberga 481, 247 91 Södra Sandby (Lunds kommun)
Tel. 040-31 19 00

Hanterade ämnen

Bulkemulsion: Explosiv, brandunderstödjande, brandfarlig

ANFO: Explosiv, brandunderstödjande, brandfarlig

Vad kan hända?

Om okontrollerad explosion eller brand uppstår frigörs brandgaser och nitrösa gaser. Dessa och tryckvågen bedöms främst ge påverkan på de personer som vistas inne på anläggningen.

Dalby Sydsten AB är tillverkare och leverantör av fabriksblandad betong, torrbruk, krossprodukter och grus. Verksamheten hanterar brandfarliga och explosiva varor i sådan mängd att anläggningen omfattas av den lägre nivån i lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.

Adress och kontaktuppgifter

Önneslöv 141, Dalby (Lunds kommun)
Tel. 040-31 19 00

Hanterade ämnen

  • Bulkemulsion Explosiv, brandunderstödjande, brandfarlig
  • ANFO Explosiv, brandunderstödjande, brandfarlig

Vad kan hända?

Om okontrollerad explosion eller brand uppstår frigörs brandgaser och nitrösa gaser. Dessa och tryckvågen bedöms främst ge påverkan på de personer som vistas inne på anläggningen.

Verksamheten omfattar brytning av berg i dagbrott, tillverkning av krossprodukter i fabriks- och mobilanläggningar samt tillverkning av asfaltsprodukter och återvinning av returasfalt.

I brytområdet sprängs råberget till en hanterbar storlek. Från området där brytning sker transporteras det sprängda råberget in till krossanläggningen med bergtruckar. Efter krossning och siktning i krossanläggningen transporteras makadamen i olika sorteringar för sten med dumprar ut till försäljningsområdet.

Verksamheten hanterar sprängämnen i sådan mängd att anläggningen omfattas av den lägre nivån i lag (1999:381) om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.

Adress

Adress (verksamhetsplats): Hardeberga 171, 247 91, Södra Sandby (Lunds kommun)

Hanterade ämnen

  • Emulsionssprängämne
  • NG-sprängämne
  • Patronerad emulsion
  • Sprängkapslar
  • Primer/booster
  • Explosivt avfall

Alla ämnen ovan är explosiva, brandunderstödjande och brandfarliga. På anläggningen hanteras även diesel/lätt eldningsolja, vilken är brandfarlig.

Vad kan hända?

Om okontrollerad explosion eller brand uppstår frigörs brandgaser och nitrösa gaser. De explosiva ämnena kan också ge upphov till massexplosion. Gaserna och tryckvågen bedöms främst ge påverkan på de personer som vistas inne på anläggningen.

Om något händer – viktigt meddelande till allmänheten

Om fara hotar och människor snabbt måste varnas hör du VMA-larmet. Larmet låter i 7 sekunder, tyst i 14 sekunder och låter i 7 sekunder.

Då ska du:

  • Gå in inomhus.
  • Lyssna på radion, främst Sveriges Radio P4 eller titta på SVTs TV-kanaler.
  • Stänga fönster, dörrar och ventilation.

Kvicksilver i tandläkarpraktik

När en tandläkarpraktik ska läggas ner eller flytta ska avloppsledningar saneras från kvicksilver. Det är viktigt att saneringen görs på rätt sätt av en erfaren saneringsfirma. Innan saneringen utförs ska en anmälan enligt 28 § i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd göras till miljöförvaltningen. En anmälan ska göras i god tid före saneringen, minst 6 veckor innan.

Kontakta gärna miljöförvaltningen för rådgivning om en sanering ska göras. Även fastighetsägaren ska kontaktas och informeras.

Kontakta miljöförvaltningen

Har du frågor är du varmt välkommen att ta kontakt med medborgarcenter. Berätta vad du behöver hjälp med när du kontaktar oss, du får svar direkt eller blir lotsad vidare till en handläggare.

Telefon: 046-359 50 00

E-post: miljoforvaltningen@lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?