Länk till startsidan

Förorenade områden

Föroreningar kan finnas i byggnader, mark, sediment, yt- och grundvatten. Risken för att föroreningarna ska sprida sig varierar för olika områden och hur området används. Det är i första hand den som orsakat föroreningen som ansvarar för att undersöka föroreningarna och vid behov åtgärda dessa.

Du måste informera om du påträffar en förorening

Om du upptäcker en förorening vid en fastighet som du äger eller använder är du skyldig att genast meddela den myndighet som ansvarar för tillsynen. Miljöförvaltningen har tillsynsansvaret över de allra flesta förorenade områden i Lunds kommun men i vissa fall är det Länsstyrelsen.

E-post: miljoforvaltningen@lund.se
Telefon medborgarcenter: 046-359 50 00

Anmäl sanering av föroreningsskada

Om du ska sanera (avhjälpa) en föroreningsskada eller gräva i ett förorenat område behöver du först anmäla detta till tillsynsmyndigheten. Anmälan ska göras minst sex veckor innan planerad åtgärd.

Anmäl avhjälpandeåtgärder

Tillsynsansvar

Miljöförvaltningen har tillsynsansvaret över de allra flesta förorenade områden i Lunds kommun. Ett fåtal misstänkt förorenade av idag nedlagda verksamheter har länsstyrelsen tillsynsansvar för.

Naturvårdsverket har ett nationellt ansvar att samordna arbetet med förorenade områden och tar fram tillsynsvägledning som exempelvis generella riktvärden.

Naturvårdsverket om förorenade områden

Länsstyrelsen samordnar länets arbete med förorenade områden. Länsstyrelsen bedriver även egen tillsyn inom området och vägleder de kommunala tillsynsmyndigheterna i deras tillsyn. På länsstyrelsen Skånes webbplats hittar du bland annat kartor över områden som är misstänkt förorenade och förorenade områden.

Länsstyrelsen Skåne om förorenade områden

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?