Interpellationer
En interpellation ska vara skriftlig och framställas av en ledamot. Den ska lämnas till kommunkontoret senast klockan 09.00 torsdagen två veckor före det fullmäktigesammanträde vid vilket ledamoten avser att ställa den. Lämnas interpellationen senare än denna tidpunkt framläggs den för fullmäktiges medgivande vid därpå följande sammanträde.
Kommunkontoret ska utan dröjsmål överlämna inkommen interpellation till den person till vilken interpellationen är ställd, liksom till fullmäktiges presidium för kännedom.
Interpellation får ställas till ordförande i styrelsen eller nämnd, ordföranden i fullmäktigeberedning och förtroendevald som anges i 4 kap. 2 § kommunallagen.
Det här gäller för ersättare
Ersättare får endast lämna in interpellation vid sammanträde då vederbörande tjänstgör som ledamot. Interpellationen ska då lämnas till kommunfullmäktiges sekreterare.
Besvara interpellation
Om en interpellation avser förhållandena i ett sådant företag som avses i 10 kap. 3 eller 4 §§ kommunallagen får den ordförande till vilken interpellationen har ställts överlämna till en av fullmäktige utsedd ledamot i företagets styrelse att besvara interpellationen.
Ordföranden i en nämnd till vilken en interpellation ställts får överlåta besvarandet av interpellationen till ordföranden i styrelsen eller till ordföranden i annan nämnd i ett kommunalförbund där kommunen är medlem, om denne på grund av sitt uppdrag har särskilda förutsättningar att besvara interpellationen.
En interpellation bör besvaras senast under det sammanträde som följer närmast efter det sammanträde då interpellationen ställdes.
Svar på en interpellation ska vara skriftligt. Uppgift om att interpellationssvar kommer att lämnas vid visst sammanträde bör tas in i tillkännagivandet av sammanträdet.
Interpellanten ska få del av svaret senast två dagar före den sammanträdesdag då svaret ska lämnas. Interpellationen och interpellationssvaret ska vid besvarandet vara tillgängliga för alla ledamöter och ersättare i fullmäktige.
Svaranden och interpellanten inleder debatten och bör då, i den ordningen, hålla sina respektive anföranden till tre minuter. Den som i övrigt har rätt att delta i överläggningarna bör likaså hålla sitt anförande till tre minuter. I fråga om replik på anföranden gäller vad som föreskrivs i 18 § i kommunfullmäktiges arbetsordning.
Om en interpellation bordlagts får den som ska besvara interpellationen lämna nytt svar till det sammanträde då fullmäktige avser behandla interpellationen. Sådant svar ska lämnas och hanteras enligt styckena ovan.