Länk till startsidan

Uteklassrum Norra Fäladens experimentlekplats

I norra delen av Lund finns bostadsområdet Norra Fäladen. Här har LKF (Lunds Kommuns Fastighets AB) anlagt en experimentlekplats.

Adressen är Magistratsvägen 23. Det är lätt att ta sig dit med buss som kör precis förbi.

Du hittar tidtabeller på Skånetrafikens webbplats.

Hoppa av på den hållplats som ligger nära macken, leta er in på gården.

Experimentlekplatsen på kartan.

Experimentlekplatsen ligger omgiven av hyreshus på en ganska lummig gård, vilket kan vara bra om det är en solig dag. Det finns även ett regnskydd med bänkar på gården.

De flesta av lekredskapen på experimentlekplatsen är kopplade till ljud eller vatten så ni har många möjligheter att uppleva och experimentera tillsammans med era barn/elever kring dessa ämnen. Upplevelserna och undersökningarna kanske leder till fler frågor som ger tillfällen att undersöka och fundera vidare för att få ytterligare svar eller så leder det till ännu fler frågor... Utmana varandra, det är kul och spännande!

Nedan finns förslag och beskrivningar på aktiviteter kopplade till de olika lekredskapen (finns även på plats vid respektive lekredskap) men först några förklaringar av vad ljud är. Ett tips till er som har korta barn/elever är att ta med något att stå på, vissa stationer är ganska höga.

Vad är ljud?

Ljud brukar förenklat beskrivas som vågor i luften. För att ljudet ska uppfattas måste det även finnas en mottagare, ett hörselorgan som kan känna av dessa vågor. Egentligen är vågorna förändringar i lufttryck som uppstår när luftens molekyler puttar på varandra.

Högt eller starkt ljud?

Högt ljud blir det när luften vibrerar väldigt snabbt till exempel en mygga eller en sopransångare.

Hög ton = ljus ton = hög frekvens av ljudvågor.

Lågt ljud är när luften vibrerar långsamt av ljudvågorna till exempel en ko eller en bassångare.

Låg ton = mörk ton = låg frekvens av ljudvågor.

Starkt ljud är när det låter mycket och kraftigt, till exempel ett skrik.

Svagt ljud är när det låter tyst och lite, till exempel en viskning.

De olika lekredskapen

Ljudkuddar

Hoppa på de olika kuddarna och hör att det är olika toner. Genom att hoppa på olika sätt kan du få fram olika ljudsekvenser (toner efter varandra). Kanske kan ni tillsammans spela på kuddarna?

Ljudrör

Ljudrören är sammankopplade under jorden. Genom att prata i röret kan någon som står vid ett annat rör höra vad du säger. Du behöver inte prata starkt.

När du pratar ner i röret sätter du fart på luftens molekyler som knuffar vidare på andra molekyler i röret så att den som står vid ett annat rör kan höra vad du precis sagt ner i ”ditt” rör. Vanligtvis sprider sig ljudet runt om i luften men eftersom du pratar ner i röret kan inte luften röra sig mer än framåt i röret och därför kan den som står i andra änden av röret höra vad du säger väldigt bra.

Paraboler

En kan bestämma hur en vill att ljud ska sprida sig. Om en bara pratar rakt ut kommer ljudet att sprida sig ut i luften, mest framåt men även åt sidorna och även lite bakåt. Då är det svårt att höra vad någon säger som talar svagt om en inte står väldigt nära.

Om du pratar mot en parabol, som ser ut som en stor tallrik kommer ljudvågorna att samlas ihop eftersom den är kupad. Om du har två paraboler som riktas mot varandra studsar ljudet från den ena parabolen till den andra och en kan en höra även svaga ljud. Prova att viska något rakt mot den ena parabolen. Kan din kompis höra vad du viskade?

Klingklang

Ljudet som låter från ”Klingklang” kommer av att bollarna studsar på metallbitarna som då vibrerar och sätter fart på luftmolekylerna. Eftersom metallbitarna är olika långa blir det olika toner på ljuden. Detta kan en utnyttja när en bygger instrument exempelvis det afrikanska instrumentet kalimba som ibland kallas för tumpiano.

Gatumusikanter

Snurra på ”Gatumusikanterna”. Låter det likadant när du snurrar fort som när du snurrar långsamt? Låter alla musikanter likadant? Hur låter det när du och en kompis snurrar samtidigt på två olika musikanter?

Laddningsbänk

Den här bänken samlar in energi från solen som du sedan kan använda för att till exempel ladda din mobil. Du kan också surfa på nätet här eftersom det finns wifi i bänken. Om du kommer hit på kvällen kommer du att se att bänken lyser. Det är tack vare att den samlar in solenergi under dagen som sedan omvandlas till ljusenergi under den mörka delen av dygnet.

Damm med stuprör

När det regnar hamnar en hel del vatten på taken. Om du tittar upp mot taken ser du att det finns rännor längs ned på taken. Rännorna samlar upp vattnet och leder det fram till stuprören. Stuprören som finns på taken leder vattnet till dammen. Att det finns vatten här på gården är väldigt bra för småkryp och fåglar, speciellt under den torra årstiden. Det är väldigt kul med vatten också! Titta efter smådjur i dammen, håva eller prova vad som flyter eller sjunker.

Vattenbana med rickepump

Här har du möjlighet att se hur en kan använda vatten. För att få vatten till vattenbanan kan du använda rickepumpen eller hämta vatten i dammen. Pumpen är kopplad till dammen. I vattenbanan kan du bestämma vart vattnet ska rinna eller om du vill samla upp vattnet någonstans. Kan du få vattnet att rinna snabbare eller långsammare på något sätt? Varför vill en kunna samla vatten först för att sedan släppa ut det? Har en någon nytta av det någon annanstans än i denna vattenbanan?

En lekplats bland flerbostadshus.

Fler pedagogiska aktiviteter

Läs mer om utomhusexperiment i boken "Leka och lära naturvetenskap och teknik ute".

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?