Lämplig årstid: året runt
Begreppet teknik kan ibland vara missvisande. Ofta menar vi stora maskiner eller elektroniska manicker och mojänger. Men teknikbegreppet är betydligt vidare än så.
Omvandling kan handla om hur säd blir till mjöl, vind till el, ull till tyg.
Teknik brukar definieras som att skapa användbara föremål eller samband för att utföra ett önskat arbete eller tillfredsställa ett behov. Utmaningen är människors olösta praktiska problem och behov. Generellt används teknik till att omvandla, lagra, transportera och styra olika viktiga saker i vårt dagliga liv.
- Lagring kan handla om mat och material men även information till exempel digitala bilder eller böcker.
- Transporter handlar om att flytta föremål men även till exempel att flytta ljud eller ljus.
- Styra kan vara att styra en bil men även en process i en fabrik.
Det finns många tekniska lösningar som man kan utforska – det gäller bara att våga börja!
Att arbeta med teknik har blivit mer aktuellt i och med att det i både förskolans och skolans läroplaner betonas att teknikämnet ska finnas med som en naturlig del i undervisningen. Ett viktigt uppdrag för oss i förskola och skola är att så långt som möjligt göra vardagstekniken begriplig och synlig. Tar vi på oss "teknikglasögon" för att få syn på tekniken runt omkring oss hittar vi den väldigt nära – hela tiden.
När vi väl har funnit tekniken i vår närhet är det viktigt att fundera över hur vi ska lyckas förmedla intresset att utforska tekniken och hur vi kan arbeta med teknikämnet tillsammans med barnen (i texten benämns alla under 18 år barn).
En bra början är att prata i gruppen om vad teknik är, försöka få en gemensam definition av begreppet så att alla i gruppen vet vad teknik är när diskussionerna fortsätter.
Dessa teknikdiskussioner kan man ha även med de yngre barnen. Vi har alla, oavsett ålder, många erfarenheter av teknik i vårt dagliga liv. Utgå gärna ifrån de aktiviteter som barnen intresserar sig för just nu.
Teknikaktiviteter
Det är ofta lätt att fånga barnens intresse genom att undersöka hur vanliga saker runt omkring oss fungerar. Den närmaste omgivningen, gården eller lekplatsen är bra platser att starta undersökningarna av teknik på. Här känner barnen sig redan hemma och de kan lätt relatera till objekt och erfarenheter de redan har från platsen. Det finns oftast också stora ytor att utnyttja om man vill bygga, elda, förflytta saker och så vidare.
Leta teknik i naturen
Titta runt i närmiljön efter fenomen som man kan jämföra med tekniska lösningar i vår vardag. Exempel på detta är kardborrar (kardborreband), lönnäsor (propeller) och tvestjärtens baktång (griptång).