Vem kommer inte ihåg den brännande smärtan när du trillade eller satte dig i ett nässelsnår?
Lämplig årstid: sensommar / höst
I rabatten är nässlan också ett ogräs med dåligt rykte. Men nässlan är också nässelsoppa på våren. Nässlan är rena vitaminbomben. Den innehåller A-, B-, C- och D-vitaminer samt mineraler som järn, fosfor och kalium.
Vad som är mindre känt för många är att man i långa tider använt nässlans fibrer för att tillverka tyg - nettelduk och band. På 1700-1800-talen hade man speciella nässelgårdar för odling av nässlor för att få fram fibrer. Brännässlans fibrer har växten för att klara av den långa vintern. Den är en vinterståndare och har fibrerna som förstärkning ungefär som armeringsjärn.
Vi tycker att nässlor är ett bra tema för att visa hur natur och kultur går hand i hand.
Hanteringen av nässlan påminner om linets beredning.
Anknyt gärna till hur vi får fibrer och kläder idag.
Skörd av nässlor sker först när nässlan har börjat blomma och kan fortsätta en bra bit in på hösten.
Låt barnen plocka cirka 10-15 kraftiga nässlor var. Klipp av stjälkarna och ta av bladen (handskar!) och häng till tork. Nässlorna kan sedan tas fram när det passar i undervisningen.
Nu gäller det att få bort stjälkens hårda veddel och få fram fibern.
Ett annat sätt är att dela upp fibrerna i två delar eller vika fibrerna på mitten. Du får då två buntar. Ta den högra bunten och snurra fiberbunten från dig själv. Lägg den sedan över den andra. Den andra bunten blir nu till höger och upprepa då samma med denna. Gör en knut till sist.
Kanske kan det bli ett armband, halsband eller ett bokband. Eller kanske vill ni hellre tejpa in det i experimentboken.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?