Länk till startsidan
Ett utsnitt av en träbit med Natural Nations logotyp i högra hörnet.

Vingslagsutmaningen

Målgrupp: 8–14 år

Ämne: Biologi & matematik

Aktivitet

Dela in er i par och ha ett stoppur per par.

Den ena flaxar med armarna så fort som möjligt medan den andra tar tiden 15 sekunder på sitt stoppur. Den som flaxar räknar antalet flax och noterar det. Byt sedan roller.

Multiplicera antalet flax med fyra. Så många är vingslagen per minut.

Prova sedan att flaxa ett vingslag per sekund i en minut. Orkar ni fortsätta? Var detta jobbigare eller mindre jobbigt än att flaxa så fort som möjligt i 15 sekunder?

Ta ert vingslag per minut och slå upp det på internet för att hitta fågeln som har den närmaste antal vingslag.

Du behöver

  • Stoppur
  • Papper
  • Penna

Bakgrund

Det snabbaste vingslaget hos en fågel är 80 vingslag per sekund - det är 4800 per minut! Det är hos kolibrin när den svävar i luften medan den dricker nektar från blommor. Eftersom kolibrivingen är så liten har den en liten yta, vilket innebär att varje vingslag inte genererar mycket lyft. Därför måste de flaxa mycket! Men detta bränner mycket energi, så de stannar inte i luften särskilt länge i taget.

Det långsammaste vingslaget hos en fågel är bara ett per sekund och det är gamen.

Gamar svävar högt upp i bergen över stora områden och letar efter mat. Detta innebär att de vill stanna i luften under långa perioder utan att bränna för mycket energi. Deras stora vingar har en stor yta, vilket skapar mer lyft per vingslag, och de använder luftströmmar för att hålla sig uppe i luften under långa tidsperioder.

En bild av sju organisationers logotyper ovanför en svart tecknad blomsteräng.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?