Länk till startsidan
Ett utsnitt av en träbit med Natural Nations logotyp i högra hörnet.

Insektshotell

Målgrupp: 8–14 år

Ämne: Teknik

Aktivitet

Placera en lastpall på plan mark och placera tegelstenar ovanpå den, i en H-form. Placera sedan din nästa pall på toppen, följt av ännu fler tegelstenar - fortsätt tills ditt insektshotell tar önskad höjd (högst en meter). Ditt insektshotell bör inte ha massor av luckor och hål, och genom att fylla dessa med en mängd olika naturmaterial ger du livsmiljöer för olika småkryp.

Många småkryp kommer att gömma sig i hotellet för att skydda sig från regnet, så det är bäst att lägga till ett vattentätt tak för att förhindra att det regnar in. Du kan göra detta genom att lägga till ett tak av träplankor eller platta stenar på toppen av strukturen. Du kan även göra små insektshotell genom att bygga en ram och fylla med olika naturmaterial.

En bild på ett småkrypshotell byggt av lastpallar, träbitar och rör.

Du behöver

  • Lastpallar
  • Fyllningsmaterial - död ved och pinnar, torra löv, annan vegetation
  • Takpannor, platta stenar eller plankor av trä Obs: även om dessa är de föreslagna materialen kan du använda alla naturmaterial du har till hands!
  • Torra stockar
  • Tegelstenar eller andra stora stenar

Bakgrund

Småkryp och insekter behöver också ett hem! Någonstans att skydda på en kall natt, eller att gömma sig från dagens brännande värme. Byggandet av ett insektshotell ger en sådan plats och lockar många olika småkryp till ditt närområde.

Att placera bitar av död ved och bark i luckorna lockar en rad otroliga kryp, exempelvis gråsuggor, tusenfotingar och skalbaggar. Att använda torra löv i ditt insektshotell efterliknar du den naturliga livsmiljön för många av dessa djur och skapar ett hem för många skalbaggar och spindlar. Genom att tillsätta bambu och borra hål i stockar, ger du hålrum för solitära biarter att gömma sig i.

En bild av sju organisationers logotyper ovanför en svart tecknad blomsteräng.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?