Länk till startsidan
En bild av en nyckelpiga på en kvist och texten Natural Nations i högra hörnet.

Nyckelpiga

Informationsblad om nyckelpigan.

Olika namn

Det vetenskapliga namnet på denna populära insekt är Coccinella septempunctata. Ordet coccinella betyder scharlakansröd; septempunctata betyder sju fläckar. Över hela Europa är många namn som getts denna insekt kopplade till tama djur och religion, särskilt Jungfru Maria.

I Storbritannien kallas det ladybird eller ladybug. Entomologer föredrar namnet ladybird eller ladybird beetle.

Det svenska namnet är nyckelpiga (nyckelhjälpare) och förknippas också med Jungfru Maria.

I Spanien kallas de mariquita och marieta på katalanska.

En bild på en nyckelpiga på ett grönt grässtrå.

På Malta är de kända som nannakola. Ursprungligen kallades de kola, men när barnrimmet Nanna Kola (mormor Kola) kom till i början av 1900-talet började alla kalla dem nannakola.

"Nanna Kola mur l-skolan

Aqbad siġġu, ibda oghla."

(Mormor nyckelpiga, gå till skolan

Ta en stol och börja hoppa.)

Myter och legender

Dessa skalbaggars namn har sitt ursprung från medeltiden, då skalbaggen var tillägnad Jungfru Maria. Europeiska kristna samhällen trodde att skalbaggens fläckar representerade Marias sju sorger.

På Malta sägs det att Jungfru Maria vid korsfästelsescenen höll en ros under korset, och stack sig i fingret. En svart insekt flög under hennes finger och fångade bloddroppen på sin kropp, den flög sedan under Marias ansikte och fångade några av hennes tårar. Och så föddes nyckelpigan, röd av blodet utom på några ställen där tårarna tvättat bort blodet.

En annan historia från Storbritannien säger att namnet kommer av att bönder bett till Jungfru Maria att skydda sina grödor. Plötsligt verkade nyckelpigor försvara grödorna. Bönderna kallade då dessa skalbaggar ”Beetles of Our Lady", som utvecklades till "ladybugs" därav en hänvisning till Jungfru Maria (Our Lady).

En illustration av Jungfru Maria.

Det svenska namnet nyckelpiga (nyckelhjälpare) förknippas också med Jungfru Maria. Enligt traditionen hade denna insekt nycklarna till himmelriket, eftersom sju är ett heligt tal med till exempel de sju dygderna. Nyckelpigan var Jungfru Marias hjälpare som tog hand om nycklarna till himmelriket.

Traditioner

I Sverige brukade man säga att man släpps in genom himlens portar om man låter en fångad nyckelpiga flyga iväg. Nyckelpigor sägs också ha makten att avslöja framtiden. Om en nyckelpiga landar på din hand och kryper längs fingrarna mäter den nya handskar åt dig, vilket i sin tur betyder att du antingen ska på bröllop eller begravning.

I Centraleuropa finns det ett talesätt "Nyckelpiga, vart tar du mig för att gifta mig?" eftersom det sades att människor kunde hitta sin kärlek genom att gå i den riktning som nyckelpigan flög i.

Många kulturer anser att nyckelpigor betyder tur och olika barnvisor eller lokala namn på insekten återspeglar detta. Till exempel är det turkiska namnet på insekten uğur böceği, vilket bokstavligen betyder "lycka till-insekt". I många länder, så som Ryssland, Turkiet och Italien, är synen av en nyckelpiga antingen en uppmaning att göra en önskan eller ett tecken på att en önskan snart kommer att beviljas.

I Frankrike användes nyckelpigor för att förutsäga när kvinnor kommer att gifta sig. Detta gjordes genom att placera insekten på ett finger och räkna åren högt tills nyckelpigan flyger iväg.

Traditionell folkmedicin

Nyckelpigor har tidigare använts inom folkmedicinen mot tandvärk. De flesta källor uppger att de krossades och gnuggades runt den onda tanden. Andra källor säger att de samlade den gula vätskan som många nyckelpigor utsöndrar i knävecket när de blir stressade och applicerade denna vätska på det värkande området. Nyckelpigsmetoden mot tandvärk sägs ha funnits fram till början av 1900-talet.

En tinktur av krossade nyckelpigor ansågs ta bort migrän och nervspänningar om de gnuggades i ansiktet. Det går också att läsa i vissa läroböcker från 1800-talet att preparat av nyckelpiga kunde bota rabies och njursjukdom.

En bild av sju organisationers logotyper ovanför en svart tecknad blomsteräng.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?