Informationsblad om koltrasten.
Det vetenskapliga namnet Turdus merula härrör från två latinska ord: turdus (som betyder tröst) och merula (feminin av merus, vilket betyder ensam).
Hanens slående helsvarta färg har inspirerat dess engelska, svenska och maltesiska namn. – Blackbird på engelska, koltrast på svenska och malvizz Iswed på maltesiska (som betyder svart trast).
De spanska och katalanska namnen är mirlo och merla, båda influerade av det franska ordet merle som betyder koltrast.
Spontaniteten i koltrastens sång var en gång upphov till ordspråket: "att vissla som en koltrast" med vilket man menade att göra något med lätthet. Ornitologen William Henry Hudson trodde att den "slarviga skönheten" i koltrastens sång "kommer närmare mänsklig musik än någon annan fågelsång", medan tonen "även antydde den mänskliga rösten."
Fåglar förekommer ofta i folksång, ofta som budbärare för döden. Koltrasten går dock emot den konventionella trenden i norra Europa genom att vara en svart fågel som inte generellt förknippas med ondska eller otur, dock är den inte helt fri från detta.
I sångtexter skrivna främst om ung kärlek har koltrastar varit symbol för förtvivlan, ånger eller längtan efter förlorad kärlek.
Den finns i det spanska ordspråket Amigo leal y franco, mirlo blanco. (Lojal och uppriktig vän, vit koltrast), som visar att sanna och lojala vänner är extremt sällsynta att hitta.
Koltrasten finns också med i ett populärt engelskt barnvisor:
"Sing a song of sixpence,
A pocket full of rye;
Four and twenty blackbirds baked in a pie!
When the pie was opened the birds began to sing,
Oh, wasn’t that a dainty dish to set before the king."
Som denna barnvisa antyder betraktades koltrastar som en källa till mat. Det finns massor av historiska bevis på att forntida greker och romare konsumerade spett av denna typ av fågel, ofta grillade. Den gastronomiska extravagansen hos vissa romare ledde till att man tillagade fåglar lika bedårande som näktergalen på grillen. Recept på småfåglar förekommer i kokböcker från medeltiden och renässansen.
I Sverige brukade man säga att ser man en koltrast på vintern, betyder det att vädret kommer att förändras.
På Malta ses koltrasten bara som migrant och vinterboende, till skillnad från resten av Europa där den tenderar att gömma sig i övervuxna områden och skogsmarker. Dess släkting den vanliga trasten är mycket populär bland jägare. Ett lokalt ordspråk säger Il-malvizz izekzek billejl, rih nofsinhar, vilket betyder att när trasten hörs ropa, är en sydlig vind på väg.
Uppdaterad:
Hjälpte informationen på denna sida dig?