Länk till startsidan

Denna sida är äldre än 12 månader och är kanske inte längre aktuell.

En bild av en daggmask och texten Natural Nations i högra hörnet.

Daggmask

Informationsblad om daggmasken.

Olika namn

Daggmaskens vetenskapliga namn är Lumbricus terrestris. Släktnamnet Lumbricus kommer från latin och betyder just "daggmask". Det specifika namnet terrestris härstammar från det latinska ordet för markbunden och betyder "av eller relaterad till jorden". På Malta kallas det hanex tal-hamrija (jordmask). På svenska kallas den daggmask. De spanska och katalanska namnen är Lombriz de tierra respektive Cuc de terra. Och på engelska kallas den earthworm (jordmask).

Traditioner och övertygelser

I Sverige brukade man säga att när daggmaskarna borrar hål och kommer upp även på gångstigar kommer regnet. Man trodde också att för att få bättre fiskelycka skulle man spotta på masken tre gånger efter att ha betat kroken med den och sedan kasta i vattnet. Daggmaskar som fångas på kyrkogårdar ansågs också vara bättre bete.

En bild på en daggmask.

Talesätt

Det finns många talesätt om daggmasken. Här följer några exempel.

Från Spanien

  • Caballo de muchos años, siempre muere de gusanos. (Häst med många år på nacken, dör alltid av maskar.)

Från Malta

  • Qisu/Qisha hanex. (Han/hon är som en daggmask.) – Ett maltesiskt uttryck som används för att beskriva mycket små barn som kan göra saker bortom sin ålder.
  • Ghad igorru d-dud. (Maskarna kommer en dag att bära honom/henne.) – Ett maltesiskt uttryck som används för att beskriva lata personer som aldrig gör något användbart.

Från Storbritannien

  • A can of worms. (En bruk med maskar.) – Ett engelskt ordspråk som beskriver en situation eller ett problem som blir ännu mer komplicerat när du försöker hantera det eller lösa problemet.
  • Even a worm will turn. (Även en mask kommer att vända sig.) – Ett annat engelskt uttryck som används för att förmedla budskapet att även de ödmjukaste eller mest fogliga varelserna kommer att hämnas eller söka vedergällning om de pressas för långt.
En illustration av en man som håller en konservöppnare och står framför en öppnad konservburk med flera maskar som tittar upp.

En källa till mat

Daggmaskar äts i många kulturer, som en källa till protein. I delar av Kina anses de vara en delikatess. I Iran bakas de och äts med bröd för att minska urinstenar. I Nya Zeeland använder maorierna den kulinariska termen Noke för att hänvisa till daggmaskar, även om det finns åtta olika typer av daggmaskar med olika namn och olika smaker, varav några erbjuds chefer och döende människor som deras sista måltid. I Sydamerika äter Ye'Kuana-stammen från Venezuela daggmask som en delikatess och anser att en viss typ av daggmask är viktig mat för gravida kvinnor.

Masktjusning

I östra Texas och andra delar av världen är masktjusning en traditionell aktivitet för att uppmuntra maskar att komma upp ur jorden, antingen för att användas som bete för fiske eller bara som en sport. Masktjusarna kallas spelmän. Metoden innebär att man vibrerar jorden antingen med en träpinne, en trädgårdsgrep eller annat verktyg för att köra i marken eller dra över ytan för att vibrera jorden. Fåglar antar också detta beteende för att uppmuntra maskar från jorden genom att knacka på fötterna.

1980 startade World Worm Charming Championships i en grundskola i Willaston, Cheshire. Sophie Smith från Willaston har världsrekordet (från juni 2009) att locka 567 maskar.

Det finns också International Festival of Worm Charming i Devon, Great Canadian Worm Charming Championship och Worm Gruntin 'Festival i Florida.

Earthworm Society of Britain har nominerat World Earthworm Day, internationella daggmaskdagen, till den 21 oktober.

En bild av sju organisationers logotyper ovanför en svart tecknad blomsteräng.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?