Länk till startsidan
Ett utsnitt av en träbit med Natural Nations logotyp i högra hörnet.

Härma en flygande flock

Målgrupp: 8–14 år

Ämne: Idrott och hälsa

Aktivitet

Se om ni tillsammans i klassen kan röra er som en flock flygande fåglar i en flytande kropp. Håll er nära varandra och försök att röra er som en kropp runt lekplatsen.

Ni måste vara uppmärksam på andra kroppar runt er och flytta er på samma sätt som de gör för att inte skiljas från resten av flocken.

Prova det med en som är ledare som bestämmer rörelseriktningen och prova sedan utan en ledare och se om alla kan röra sig tillsammans.

Ni kan prova med olika storlek på gruppen, börja med ett mindre antal och låt gruppen gradvis växa till ett större antal, varför inte också prova att röra er i olika hastigheter.

Se vilka olika mönster ni kan göra med era kroppar. Kan ni göra ett kors på lekplatsen?

  • Varför tror du att starar rör sig i tillsammans i en flytande rörelse?
  • Vad kan det skydda dem från?
  • Hur många fåglar tror du kan flyga tillsammans?
En bild av en himmel med tusentals fåglar som flyger i en vågrörelse.

Du behöver

  • Ett öppet utrymme, till exempel en lekplats eller ett fält.

Bakgrund

Denna aktivitet ger en möjlighet till utveckling av grundläggande rörelser, smidighet och samordning. Aktiviteten utmanar eleverna att skapa en mängd olika mönster tillsammans genom att kommunicera med sina kroppar.

Starar är kända för sina flytande rörelser, som händer när stora grupper av starar rör sig tillsammans i snabba, roterande mönster i luften. Detta tros vara en säkerhetsstrategi som hindrar enskilda fåglar från att attackeras av rovdjur. Det förekommer ofta på kvällen när fåglar anländer till övernattningsställe tillsammans. De ser till att de är säkra innan de lämnar flockens flytande rörelse för landa och sova för natten.

En bild av sju organisationers logotyper ovanför en svart tecknad blomsteräng.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?