Länk till startsidan
Ett utsnitt av en träbit med Natural Nations logotyp i högra hörnet.

Bygg en fjärilsholk

Målgrupp: 8–14 år

Ämne: Biologi

Aktivitet

Vart tar dagfjärilar vägen på vintern? Bygg en holk som vuxna dagfjärilar kan övervintra i.

Börja med att bygga en holk som liknar en vanlig fågelholk, se beskrivning på internet. Det viktiga är att du gör tre till fyra avlånga hål istället för ett runt hål som fågelholkar har. Fjärilsholken ska vara öppningsbar.

En bild av en fjärilsholk.

På holkens framsida mäter du ut och markerar var de avlånga öppningarna ska vara. Öppningarna ska vara ca 1x15 cm.
Borra ett hål i varje ände av dina markeringar med en borr på ca 7 mm för att få igenom sågklingan till sticksågen. Såga sedan mellan de två borrhålen så du får fram öppningen. De 1cm breda öppningarna blir fjärilarnas ingångar när de kryper in och övervintrar i holken.

När holken är klar ställer du in några kvistar som fjärilen kan sitta på under sin vinterdvala. Om du vill lägger du in några torra blad i holken som isolering.

Sätt upp holken på ett torrt och lagom soligt läge.

Du behöver

  • Trävirke ca 1,5 mm tjock
  • Hammare
  • Borr 7 mm
  • Linjal
  • Torra kvistar eller löv
  • Sticksåg
  • Borrmaskin
  • Spik

Bakgrund

De första dagfjärilarna vi ser om våren är de som övervintrar som fullvuxna individer. Exempel på arter som övervintrar är citronfjäril, nässelfjäril, påfågelöga, sorgmantel och vinbärsfux. När det börjar bli kallt på hösten söker dessa arter efter en övervintringsplats som är frostfri. Har fjärilen tur hittar den en vind, ett gammalt ihåligt träd eller ett träd med djupa fåror i barken som den kan sitta mellan. De gamla ihåliga träden som fjärilarna behöver har blivit färre vilket försvårar för fjärilarna att hitta bra övervintringsplatser. Ett sätt att hjälpa fjärilarna med övervintringsplatser är att sätta upp fjärilsholkar.

En bild av sju organisationers logotyper ovanför en svart tecknad blomsteräng.

Uppdaterad:

Dela sidan:

Hjälpte informationen på denna sida dig?